Portal TFL

STA novice / KPK z izrekom globe nekdanji ministrici za izobraževanje končala še en postopek glede izplačil neizrabljenih dopustov

četrtek, 29.2.2024

Ljubljana, 29. februarja (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je končala še en prekrškovni postopek, vezan na izplačilo denarnih nadomestil za neizkoriščen del dopusta ministrom prejšnje vlade. Za nekdanjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec je ugotovila kršitev določbe, ki ureja način izogibanja nasprotju interesov, in ji izrekla globo.

Po ugotovitvah KPK je Kustec kršila prvi odstavek 38. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki ureja način izogibanja nasprotju interesov, zato ji je izrekla globo v višini 400 evrov, so na komisiji navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so pojasnili, je nekdanja ministrica storila prekršek s tem, ko se na dopisni seji komisije vlade za administrative zadeve in imenovanja (KAZI) ni izločila iz postopka obravnave in odločanja o zadevi, ki se je nanašala nanjo samo. Prav tako o tem, da se odloča o njeni vlogi, ni pisno obvestila svojega nadrejenega oziroma predstojnika, to je predsedujočega KAZI.

O predlogih denarnih nadomestil za neizkoriščen dopust so ministri odločali na dveh dopisnih sejah KAZI, pri čemer so bili vsi sklepi sprejeti na način, da nihče od članov komisije ni glasoval zanje, je KPK navedla že decembra, ko je v tej zvezi zaključila tri prekrškovne postopke zoper nekdanje ministre.

Nekdanjemu ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku je izrekla opomin, nekdanjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku pa tako kot Kustec globo v višini 400 evrov. Postopek zoper tedanjega ministra za digitalno preobrazbo pa je KPK ustavila, ker ni bil član KAZI in se tako ni formalno znašel v okoliščinah nasprotja interesov.

Pet postopkov pa še ni pravnomočno zaključenih: v štirih zadevah je bila vložena zahteva za sodno varstvo, o kateri bo odločalo sodišče, medtem ko en postopek na KPK še ni zaključen, so še navedli na KPK. Ob tem so spomnili, da so vladi izdali priporočila glede bolj transparentnega sprejemanja odločitev, o čemer so konec lanskega leta tudi obvestili javnost.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window