Portal TFL

STA novice / Komisija za poslovnik po zapletih pri referendumskih predlogih za spremembo poslovnika

četrtek, 18.4.2024

Ljubljana, 18. aprila (STA) - Komisija DZ za poslovnik je ob razpravi o zapletih pri obravnavi in sprejemanju predlogov za razpis posvetovalnih referendumov ocenila, da v poslovniku glede referendumskih postopkov obstaja pravna praznina. Delovni skupini so predlagali pripravo poslovniških sprememb, s katerimi bi te pomanjkljivosti odpravili.

Današnjo sejo je sklicala predsednica komisije za poslovnik Karmen Furman na pobudo poslanske skupine SDS. Pobuda je povezana z zapleti pri postopkih, po katerih sta bila na matičnem odboru obravnavana predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter predlog za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Pri prvem je koalicija na odboru za zdravstvo z dopolnili spremenila predlagano referendumsko vprašanje oz. eno vprašanje razširila v dve, pri drugem pa predsednica odbora dopolnil ni dovolila. Zato so v SDS in NSi želeli na izredni seji DZ v sredo s postopkovnimi predlogi doseči umik ali preložitev glasovanja o teh predlogih, a neuspešno.

"Če se ne sprejema identičnih odločitev v identičnih zadevah, je s pravno državo konec," je pobudo za današnjo razpravo na komisiji za poslovnik v imenu poslancev SDS utemeljil Jože Tanko. Predvsem je bil kritičen do ravnanja predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, ki po mnenju SDS omenjenih točk sploh ne bi smela uvrstiti na sejo DZ, saj je zakonodajno-pravna služba opozorila, da referendumski vprašanji iz obeh predlogov za razpis referenduma nista jasni. S tem naj bi kršila zakon o referendumu in ljudski iniciativi in po Tankovem mnenju opustila dolžno ravnanje.

Predsednica DZ je na očitke odgovorila, da je bil postopek na plenarni seji izpeljan korektno in skladno s poslovnikom. Ni pa se želela izrekati o postopkih na sejah delovnih teles, saj za to, kot je poudarila, nima nobenih pristojnosti. Prav tako nima pristojnosti umikati točk z dnevnega reda plenarnih sej, je še pojasnila.

Kar pa se tiče obravnave dveh predlogov za razpis referendumov, pa je poslovniško komisijo pozvala, naj sprejme razlago poslovnika, če zaradi njegovega različnega tolmačenja obstaja pravna praznina.

Da pri ureditvi postopka v zvezi z referendumom v poslovniku obstaja pravna praznina, so ocenili tudi poslanci Svobode. Tako po besedah Tamare Kozlovič, sicer predsednice odbora za zdravstvo, na sejah odbora ni prišlo do kršitve poslovnika, pač pa je do različnih tolmačenj prišlo zaradi pravne praznine. Spomnila je tudi na različno prakso v preteklosti ob obravnavah predlogov za referendume.

Zato je komisiji v sprejem predlagala sklep, s katerim bi ta ocenila, da je določba 184. poslovnika, ki govori o postopkih v zvezi z referendumom, podnormirana oz. pomanjkljiva in predstavlja pravno praznino. Na delovno skupino pri komisiji pa bi naslovili pobudo, da pripravi predlog sprememb poslovnika, s katerimi bi odpravili sedanje pomanjkljivosti ter na enoten način celovito uredili vse faze sprejemanja predloga za razpis referenduma.

S tem se niso strinjali v SDS, kjer menijo, da je poslovnik popolnoma jasen, pač pa ga je koalicija kršila z referendumskimi vprašanji, ki niso bila jasna, je dejala Furman. Poleg tega Klakočar Zupančič na seji ne bi smela dopustiti odločanja o teh dveh predlogih, meni. Enako je poudaril Tanko, ki je opozoril na določbo zakona o referendumu in ljudski iniciativi, po kateri se referendumska pobuda umakne, če ne izpolnjuje pogojev. A so v koaliciji večkrat opozorili, da se ta določba ne nanaša na posvetovalni, pač pa zakonodajni referendum.

Poslanci SDS so vztrajali, da je prišlo pri obravnavi in sprejemu referendumskih predlogov za kršenje poslovnika, ter predlagali več sklepov. Z njimi bi ugotovili, da je prišlo do kršitev, ter pozvali zakonodajno-pravno službo, da poda svoje mnenje k spremenjenemu referendumskemu vprašanju glede pridelave, predelave in uporabe konoplje. Komisija bi po njihovem predlogu tudi ugotovila, da predsednica DZ ni postopala v skladu z zakonom in referendumu in ljudski iniciativi, ter predlagala, da se do predložitve mnenja ZPS zaustavi postopek sprejemanja odloka o razpisu referenduma o konoplji.

"Komisija ni sodišče," pa je glede omenjenih predlogov SDS poudaril poslanec Levice Matej T. Vatovec. Sklep, ki ga je predlagala Kozlovič, pa je ocenil kot najbolj eleganten način za razrešitev situacije. Tako so v nadaljevanju poslanci koalicijskih Svobode in Levice - poslanci SD na seji niso bili navzoči - sklepe Kozlovič podprli, predlogi SDS pa so ostali brez zadostne podpore.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window