Portal TFL

STA novice / Prihodnji teden na sodiščih: O krivdi se bo izrekla mati dečka, ki je umrl v razgretem avtomobilu (ozadje)

nedelja, 21.4.2024

Ljubljana, 21. aprila (STA) - Na Okrožnem sodišču v Celju se bo predvidoma v torek o krivdi izrekla mati dečka, ki je junija lani v Svetem Lovrencu pri Preboldu umrl v razgretem avtomobilu. Višje sodišče v Ljubljani pa bo na javni obravnavi obravnavalo pritožbo na obsodilno sodbo zoper Franca Šterbana iz Brestanice, ki naj bi umoril ženo.

O krivdi se bo izrekla mama otroka, ki je umrl v razgretem avtomobilu

V torek bo na celjskem okrožnem sodišču predobravnavni narok za mamo še ne dveletnega dečka, ki je junija lani v Svetem Lovrencu pri Preboldu umrl v razgretem avtomobilu. Na naroku se bo osumljena izrekla glede očitanega kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja.

Tožilstvo osumljeni in njenemu partnerju, ki se je marca izrekel za nedolžnega, očita tudi kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Še ne dve leti star deček je 20. junija lani umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini. Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

V preteklosti je policija mamo in njenega partnerja že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja. Mati umrlega otroka ima sicer več otrok.

Obema osumljencema je celjska policija odvzela telesne tekočine zaradi preverjanja, ali sta bila med dogodkom pod vplivom prepovedanih drog. Za povzročitev smrti iz malomarnosti je zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih letih, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora.

Javna obravnava pritožbe na sodbo v zadevi Šterban

Višje sodišče v Ljubljani bo v petek na javni obravnavi obravnavalo pritožbo na sodbo, s katero je krško okrožno sodišče Franca Šterbana iz Brestanice spoznalo krivega umora žene.

Šterban je bil namreč decembra lani na ponovljenem sojenju spoznan za krivega umora in obsojen na 15 let zapora. Obtožnica ga bremeni, da je novembra 2021 s sekiro umoril deset let mlajšo ženo, ker naj bi mu ta ukradla denar, ki ga je prislužil z delom v tujini.

Na predobravnavnem naroku marca 2022 je obdolženi dejanje priznal, kot razlog pa navedel jezo, ki ga je popadla po tistem, ko je ugotovil, da naj bi mu žena ukradla precejšnjo vsoto denarja. Sodišče mu je na podlagi sporazuma o priznanju krivde določilo kazen 15 let zapora, a je nato višje sodišče sporazum zaradi procesnih kršitev razveljavilo. Steklo je novo sojenje, v katerem je bil Šterban obsojen na 15 let zapora.

Na krškem okrožnem sodišču sicer Šterban v pravni zadevi toži vnuka pokojne žene. Od njega zahteva denar, ki naj bi ga dobil po pokojnem bratu in naj bi ga dan pred tem, ko je umoril ženo, shranil pri njem. Narok v tej zadevi bo na sodišču v četrtek.

Sklici nekaterih drugih obravnav po izboru uredništva

Ponedeljek, 22. april

9.00 sojenje zaradi očitkov o zlorabi prostitucije v zadevi Marina; Okrožno sodišče v Kopru (sodnica Tatjana Cvetičanin), razpravna dvorana 314 (T, D)

9.30 nadaljevanje sojenja Luki Gašpariču zaradi obtožb za poskus umora 21-letnega dekleta septembra 2022 v mariborskem mestnem parku; Okrožno sodišče v Mariboru (sodnica Danila Dobčnik Šošterič), razpravna dvorana 46 (D)

Torek, 23. april

9.00 sojenje Ludviku Knezu, ki naj bi oktobra 2023 v središču Ljubljane zabodel brezdomca; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnica Irena Škulj Gradišar), razpravna dvorana 28 (PTS, DIN)

9.30 nadaljevanje sojenja davčnemu poznavalcu Roku Snežiču zaradi obtožb o dajanju prednosti upnikom v postopku osebnega stečaja; Okrožno sodišče v Mariboru (sodnica Helena Melliwa), razpravna dvorana 127 (D)

9.30 narok v gospodarskem sporu, v katerem nekdanji predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič terja ničnost sklepa nadzornega sveta o njegovem odpoklicu in plačilo odškodnine v višini dobrih 145.000 evrov; Okrožno sodišče v Mariboru (sodnica Sanja Tomažič), razpravna dvorana 240/II (D)

12.00 predobravnavni narok za mamo še ne dve leti starega dečka, ki je umrl v razgretem avtomobilu pri Preboldu; Okrožno sodišče v Celju (sodnica Maja Manček Šporin), razpravna dvorana 19 (T, D)

Sreda, 24. april

9.00 sojenje Bojanu Petanu, Bogdanu Pušniku in soobtoženim zaradi očitkov o zlorabi položaja v primeru izčrpavanja DZS; Okrožno sodišče v Kopru (sodnica Meri Mikac), razpravna dvorana 120 (T, D)

9.30 nadaljevanje sojenja Luki Gašpariču zaradi obtožb za poskus umora 21-letnega dekleta septembra 2022 v mariborskem mestnem parku; Okrožno sodišče v Mariboru (sodnica Danila Dobčnik Šošterič), razpravna dvorana 28 (D)

10.00 odškodninska tožba nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja zoper državo zaradi zadeve Škrlec; Okrajno sodišče v Ljubljani (sodnica Majda Božič Kapš), razpravna dvorana 5 (PTS)

Četrtek, 25. april

9.00 sojenje zaradi očitkov o zlorabi prostitucije v zadevi Marina; Okrožno sodišče v Kopru (sodnica Tatjana Cvetičanin), razpravna dvorana 120 (T, D)

9.00 nadaljevanje sojenja družbi SIP nepremičnine zaradi obtožb o oškodovanju upnikov Koloseja; Okrožno sodišče v Ljubljani (sodnica Vladislava Lunder), razpravna dvorana bo določena naknadno (D)

9.00 sojenje nekdanjima članoma uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak zaradi domnevnega ponarejanja vrednostnih papirjev pri kreditiranju nakupa delnic družbe Delo Revije; Okrožno sodišče v Mariboru (sodnica Karmen Krajnc), razpravna dvorana 46 (T, D)

9.00 nadaljevanje ponovljenega sojenja Valonu Hoxhaju, Eltonu Shkurtiju in domnevnemu sostorilcu Florimu Hoxhaju zaradi izsiljevanja izolskega gostinca; Okrožno sodišče v Kopru (sodnik Matevž Gros), razpravna dvorana 153 (D)

9.30 sojenje Marku Munihu, ki ga obtožnica bremeni poskusa uboja matere; Okrožno sodišče v Novem mestu (sodnik Peter Žnidaršič), razpravna dvorana 59 (PTS, DIN)

Petek, 26. april

9.00 javna obravnava pritožbe na sodbo v primeru Franca Šterbana, ki mu obtožnica očita umor žene; Višje sodišče v Ljubljani (sodnica poročevalka Barbara Črešnar Debeljak ), razpravna dvorana 107 (T, D)

Vir: Spletne strani slovenskih sodišč v petek, 19. aprila, do 12. ure. Za morebitne naknadne preklice oziroma preložitve obravnav STA ne odgovarja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window