Portal TFL

STA novice / DZ soglasno za novelo zakona o mladinskih svetih

četrtek, 23.5.2024

Ljubljana, 23. maja (STA) - DZ je z 78 glasovi za in nobenim proti podprl novelo zakona o mladinskih svetih, ki uvaja možnost ustanavljanja medobčinskih mladinskih svetov ter vključevanja mladih v postopke odločanja na lokalni ravni. S temi spremembami se bo navedbah predlagateljev krepilo aktivno državljanstvo mladih v Sloveniji.

Predlog novele so pripravili člani Kluba mladih poslancev iz poslanskih skupin Svobode, SDS in SD, nastal pa je na pobudo Mladinskega sveta Slovenije. Novela predvideva dve rešitvi, s katerima se bo po navedbah predlagateljev krepilo aktivno državljanstvo mladih v Sloveniji.

Prva rešitev v noveli je možnost ustanavljanja medobčinskih mladinskih svetov. To bo mladim iz manjših občin omogočilo, da sodelujejo v mladinskih svetih lokalnih skupnosti, ki jih trenutno lahko v posamezni občini ustanavljajo samo tiste mladinske organizacije, ki imajo sedež v tej občini.

Druga rešitev predvideva vključevanje mladih in mladinskih organizacij v postopke odločanja na lokalni ravni in se jih o spremembah, ki se jih tičejo, ne zgolj obvešča, kakor zakon določa zdaj.

Novelo podpira tudi vlada. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Janje Zupančič zakon zasleduje načela demokratičnosti, pravičnosti in aktivnega državljanstva. Zakon bo po njenih navedbah omogočil boljše povezovanje mladih in mladinskih svetov različnih lokalnih skupnosti ter vključevanje in upoštevanje mnenja mladih v zadevah, ki neposredno vplivajo na njihovo življenje.

V razpravi, ki jo je DZ opravil v sredo, so tako poslanci koalicije kot opozicije predlogu novele napovedali podporo, ker spodbuja večjo participacijo mladih pri odločanju na lokalni in državni ravni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window