Portal TFL

STA novice / Zagovor Svetlane Makarovič zaradi satirične pesmi pred sodiščem preložen na jesen

ponedeljek, 27.5.2024

Ljubljana, 27. maja (STA) - Umetnica Svetlana Makarovič bi se morala danes na okrožnem sodišču v Ljubljani zagovarjati zaradi satirične pesmi Utrip laži, ki jo je decembra 2021 recitirala na enem od protivladnih protestov v prestolnici. Tožbo sta vložila RTV Slovenija in novinar Jože Možina, a je sodišče obravnavo zaradi nejasnosti pri dokazih preložilo na jesen.

Za danes sklicani prvi narok za glavno obravnavo je tako predviden 12. septembra, sta se strinjali nasprotni strani po tem, ko sodne poravnave nista uspeli doseči.

RTV Slovenija in Možina pesnico tožita za 2000 evrov odškodnine, ker je po njunem mnenju prekoračila pravico do časti in dobrega imena s tem, ko je v omenjeni pesmi Možino med drugim primerjala s poklicnim lažnivcem, hlapcem vlade in izdajalcem.

Makarovič je zavrnila, da bi se opravičila zaradi pesmi, prvi narok pa je sodnica Katarina Kumar preložila iz procesnih razlogov, ker je tožeča stran prepozno vložila pripravljalno vlogo.

V izjavi za medije je Makarovič dejala, da ne bo pristala na nobeno poravnavo ali opravičilo, ampak je izrazila veselje, da je prišlo do tožbe. Dejala je tudi, da je danes še dodatno ponosna na pesem, ki "je odlično napisana in gre za politično satiro, ki je mednarodno zaščitena". Kot povod, da jo je napisala, je navedla "teror prejšnje vlade, ki je bil izrazito desničarski in profašistični". S pripeto rdečo zvezdo, ki danes po njenem mnenju ni ne strankarski in ne politični, ampak moralni simbol, je obenem povabila na svoj tradicionalni koncert Nosil bom rdečo zvezdo 4. junija na Kongresnem trgu.

Odvetnika Žiga Podobnik in Sanja Brezinščak, ki zastopata nasprotno stran, pa sta v izjavi pojasnila, da so tožbo vložili, ker pesem po oceni tožnikov presega satiro oziroma sploh ni satira.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window