Portal TFL

STA novice / Zagovornik načela enakosti s Hanom o ugotovljeni diskriminaciji pri ponujanju blaga, storitev in nepremičnin

ponedeljek, 27.5.2024

Ljubljana, 27. maja (STA) - Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je na delovnem srečanju z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom govoril o primerih ugotovljene diskriminacije pri ponujanju blaga, storitev in stanovanj. Lani je nudil svetovanje 600 osebam, ki so menile, da so na tem področju diskriminirane, so navedli pri Zagovorniku.

Lobnik je Hanu danes predal redno letno poročilo Zagovornika načela enakosti za leto 2023. Predstavil mu je tudi priporočila za izboljšanje zakonodajnih predlogov z vidika varstva pred diskriminacijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot je predstavil Lobnik, so lani zaključili več kot 30 postopkov ugotavljanja diskriminacije in šest ocen diskriminatornosti predpisov, ministrstvom pa podali tudi več deset priporočil za izboljšanje predlogov zakonov in drugih predpisov.

Med devetimi primeri, v katerih je Zagovornik lani ugotovil diskriminacijo, so tudi primeri s področja dostopa do dobrin, storitev in stanovanj, kar sodi v delovno področje ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Diskriminirana je bila trojica Romov, ki jim natakarica ni želela postreči pijače. Banke in finančne ustanove so poslovanje neupravičeno odrekle nekaterim tujcem samo zaradi njihovega državljanstva. Zagovornik pa je diskriminacijo tujcev zaradi njihovega etničnega porekla ali državljanstva ugotovil tudi na trgu nepremičnin, so pojasnili. Zagovornik je za diskriminatoren ocenil tudi predpis, ki določa starostne pogoje za registriranje in kategoriziranje športnikov.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je minister Han poudaril, da so organi ministrstva v omenjenih primerih ustrezno ukrepali, med drugim tudi z odločbami o prekrških z opominom in izrekom glob.

Na srečanju sta se osredotočila še na Zagovornikova priporočila glede prenosa določil evropske direktive o izboljšanju zastopanosti spolov v vodstvih večjih podjetij v slovenski pravni red, so še sporočili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window