Portal TFL

STA novice / Vlada sprejela sklep o priznanju Palestine (dopolnjeno)

četrtek, 30.5.2024

Ljubljana, 30. maja (STA) - Vlada je danes sprejela sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države, je po seji vlade sporočil premier Robert Golob. Državni zbor bo o sklepu odločal v torek. Golob je danes izrazil upanje, da bo potrjen z aklamacijo, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

"Danes je vlada sprejela odločitev, da prizna državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo," je dejal Golob in pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu.

"Ta odločitev ima eno sporočilo, sporočilo obema stranema, da želimo čimprejšnjo in takojšnjo prekinitev spopadov in da želimo čimprejšnjo, takojšnjo in brezpogojno izpustitev talcev," je poudaril premier.

Zagotovil je še, da odločitev ni uperjena proti nikomur, niti Izraelu, ampak da je sporočilo miru. Prepričan je, da bodo tudi druge države sledile temu in da mora ves svet delovati v eni smeri, ki bo vodila v trajen mir na Bližnjem vzhodu in rešitev dveh držav.

Premier je izrazil pričakovanje, da bodo v naslednjih mesecih tudi druge zahodne države priznale Palestino, obenem pa arabske Izrael. "Jaz si želim, da je današnje dejanje slovenske vlade zgled vsem pri tem, da na to pot, ki bo še dolga in naporna, vstopimo polni poguma, predanosti, človečnosti," je dodal.

Zavrnil je kritike, da gre za predvolilno potezo, in zagotovil, da je bilo današnje sprejetje sklepa zavestna odločitev. Izrazil je pričakovanje, da bo državni zbor postopek zaključil čim prej in to z aklamacijo. Pojasnil je še, da so na vladi sklep sprejeli soglasno.

Zadovoljstvo ob sprejemu sklepa glede Palestine je izrazil tudi predsednik SD in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in dodal, da si vsi želimo, da bo na planetu enkrat mir.

Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je poudarila, da je ponosna, ker je del koalicije, ki je zbrala pogum in odločnost, da prizna Palestino.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na družbenem omrežju X zapisala, da je vlada s tem naredila zgodovinski korak. "Izraelci in Palestinci imajo pravico vzgajati svoje otroke v miru, varnosti in blaginji v lastni državi. Priznanje Palestine je edina možnost, da bosta državi in ljudstvi nekoč sobivali v miru," je dodala.

Ob tem je vlada danes simbolno na poslopju izobesila tudi zastavo Palestine.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila že 9. maja. Takrat je napovedala, da bo odločitev v DZ poslala najkasneje do 13. junija.

Golob pa je v ponedeljek napovedal, da vlada s priznanjem ne bo čakala tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu Gaze v minulih dneh, kjer je Izrael izvedel več smrtonosnih napadov.

V torek so Palestino že priznale Španija, Norveška in Irska. Slovenija si je prizadevala, da bi Palestino z njo priznala še kakšna članica unije. Nekaj držav naj bi sicer o tem razmišljalo, kar je danes pred sejo vlade znova potrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo poleg omenjene trojice evropskih držav priznale še štiri karibske države.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window