Portal TFL

STA novice / Vlada sprejela resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031

četrtek, 30.5.2024

Ljubljana, 30. maja (STA) - Vlada je danes sprejela resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031. Njeno osnovno vodilo je jasna vizija kulture kot središčne politike solidarne in trajnostne družbe. Sprejela je tudi poročilo o izvajanju resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2022-2029 za leti 2022 in 2023, ki ji bo veljavnost s sprejetjem nove prenehala.

Kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, je resolucija o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031 razvojni dokument, ki določa javni interes na področju kulture in ključne strateške prioritete ter usmeritve na področju investicij.

Kulturo razume kot javno dobro in jo v prihodnjih letih usmerja k izboljševanju delovnih pogojev v sektorju. Zavzema se za široko dostopnost kulturnih vsebin za prebivalce, ne glede na njihov ekonomski položaj ali kraj bivanja, povezovanje akterjev v celovit kulturni ekosistem ter spodbuja dialog z deležniki. Strateško se dokument naslanja na medsektorske povezave za gradnjo odpornejšega in prebojnega sektorja kulture.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob sprejetju povedala: "Želeli smo, da nacionalni program za kulturo odraža želje in potrebe deležnikov, da je utemeljen na strokovnih analizah in kot takšen predstavlja temelj za skupno kulturo prihodnosti." Izrazila je veselje, da je "temeljit dialoški proces glede ključnih prebojnih tem v kulturi prinesel sodoben strateški dokument".

"S spremenjenim nacionalnim programom za kulturo bomo v središče pogovora pripeljali tiste, katerih glasovi so bili do zdaj preslišani zaradi njihovih socialnih, geografskih ali drugih okoliščin. Povezujemo se s širokim ekosistemom delavcev, institucij in ljubiteljev v kulturi po vsej državi ter pri tem ne pozabljamo na tiste, zaradi katerih umetnost in kultura sploh obstajata - na občinstva. Skupaj smo sooblikovali ključne razvojne cilje, s katerimi bomo kulturo umestili v dialog z drugimi sektorji in mednarodno skupnostjo," so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

Resolucija temeljne cilje združuje v tri stebre: Kultura za povezano družbo, Kultura kot javno dobro in Kultura za trajnostno prihodnost. Ob prvih dveh stebrih, ki nadgrajujeta dosedanja prizadevanja razvoja področja kulture, se tretji povezuje z Agendo 2030 in kulturo povezuje z zdravjem, trajnostnimi mesti zmanjševanjem neenakosti. Dokument opredeljuje tudi področja kulture, kjer najprej oriše stanje in ključne izzive, nato pa smernice njihovega razvoja. Novost je uvedba transdisciplinarnega področja. Prečne politike predstavljajo stično točko z ostalimi resorji.

Nova resolucija prinaša strukturo strateškega dokumenta, ki bo jasna podlaga za operativen in sledljiv akcijski načrt, ki ga je ministrstvo v javno razpravo poslalo hkrati z resolucijo. Ministrica Vrečko je ob tem poudarila: "Da bi se kultura lahko uspešno vzpostavila v odnosu do globalnih sodobnih izzivov, potrebuje odločne, jasne in pregledne ukrepe. Zato smo napisali akcijski načrt za prihodnja štiri leta, ki opredeljuje konkretne korake kulture prihodnosti."

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window