Portal TFL

STA novice / Vlada z izhodišči za strategijo odpravljanja prekarnosti

četrtek, 30.5.2024

Ljubljana, 30. maja (STA) - Vlada je danes sprejela izhodišča za pripravo strategije za odpravo prekarnosti. V strategiji namerava vlada zbrati konkreten nabor ukrepov, ki jih bo nato realizirala v okviru akcijskega načrta. Kot je po današnji seji dejala koordinatorka Levice Asta Vrečko, bo strategija pomembna predvsem za mlade.

Prekarizacija, ki se kaže v vse večjem porastu atipičnih oblik dela, prinaša negativne posledice tako na mikro kot na makro ravni. "Na mikro ravni govorimo o negativnih učinkih prekarizacije kot odsotnosti minimalne pravne, ekonomske in socialne varnosti delavcev. Na makro ravni pa gre za učinke prekarizacije na obstoj in vzdrževanje sistemov socialne varnosti," so po današnji seji sporočili z vlade.

Poleg uvodnega dela, ki bo povzel rezultate raziskave Multidisciplinarna analiza prekarnega dela, ki so jo izvedli na Inštitutu za delo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, bo strategija vsebovala razdelitev po posameznih področjih in tveganjih ter konkretnih ukrepih, ki bodo predstavljala rešitve za zaznana tveganja. Vlada bo ob tem spodbujala razpravo o ukrepih, ki na prekarnost vplivajo posredno, kot je npr. zakonsko krajšanje možnega obsega delovnega časa, ki se šteje kot polni.

Konkretni ukrepi, ki bodo predlagani v strategiji, bodo določeni na podlagi omenjene raziskave ter na podlagi medresorskega usklajevanja in socialnega dialoga.

Na področju navideznih samozaposlenih in prikritih delovnih razmerij je cilj strategije jasneje določiti definicijo delovnega razmerja, da bo skladna s porastom novih oblik dela, so pojasnili na vladi.

Na področju okrepitve nadzornih institucij in njihovega ukrepanja bodo preučili in predlagali ukrepe za lažjo prepoznavo in sankcioniranje kršitev, za krepitev sodelovanja med organi, za boljši pretok informacij idr.

Na področju agencijskega dela in drugih razmerij z udeležbo več strank bodo predlagali ukrepe za primere, ko se agencijsko delo uporablja za nadomeščanje stalnih zaposlitev in za primere navideznih napotitev ter drugih zlorab v praksi.

Pri platformnem delu bodo na podlagi sprejete direktive predlagali ukrepe za odgovor na nejasen delovnopravni status oseb, ki delajo preko spletnih platform. Pri študentskem delu bodo predlagali ukrepe za krepitev socialne varnosti študentov in izboljšanje pravnega položaja študentov na trgu dela, kot je to npr. priznavanje izkušenj, pridobljenih s študentskim delom.

Pri davkih in socialni varnosti bodo preučili in predlagali ukrepe za pravično vključitev in obravnavo v sistemih obdavčitve in socialnih zavarovanj, pri socialnem dialogu pa bodo predlagali ukrepe, ki bodo krepili dostop do socialnega dialoga tudi tistim, ki delo opravljajo v položaju, ki je podoben oziroma primerljiv položaju zaposlenih.

Kot so še pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, po sprejetju izhodišč sledi priprava končne verzije strategije v okviru delovne skupine s socialnimi partnerji in strokovnjaki. Končna različica strategije bo do konca leta sprejeta na vladi.

Sistemska odprava prekarnosti je sicer ena izmed koalicijskih zavez vlade, ki gre v sosledju z nedavno sprejeto direktivo EU o izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu, ki jo bomo treba v dveh letih prenesti v slovenski pravni red, so še pojasnili na vladi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window