Portal TFL

STA novice / Vlada s predlogom novele zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti

četrtek, 30.5.2024

Ljubljana, 30. maja (STA) - Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga novele zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, s katerim želi geodetom z geodetsko izkaznico omogočiti opravljanje določenih dejanj s področja geodezije.

S sprejemom novele zakona se po pojasnilih vladnega urada za komuniciranje izvršuje odločba ustavnega sodišča iz 15. septembra 2022, v kateri je to presojalo pravno ureditev opravljanja geodetskega poklica "geodet z izkaznico", ki ga obstoječi zakon ne določa več.

Sodišče je namreč presodilo, da ureditev glede ukinitve poklica "geodet z izkaznico" ni primerna, saj imajo te osebe uporabna geodetska znanja in veščine, potrebne za opravljanje določenih geodetskih nalog. Geodet z geodetsko izkaznico je oseba, ki je na dan uveljavitve zakona, to je 17. novembra 2017, imela geodetsko izkaznico.

S predlogom novele se med drugim določa pogoje za opravljanje nekaterih dejanj v okviru geodetske dejavnosti. Geodet z geodetsko izkaznico na področju evidentiranja nepremičnin tako lahko opravlja strokovno-tehnična opravila, torej inženirski del katastrskih postopkov iz zakona o katastru nepremičnin. Inženirski del katastrskega postopka, ki obsega postopek za izdelavo elaborata in izdelavo elaborata, lahko v celoti izvede sam.

Geodet z geodetsko izkaznico lahko glede na predlog novele med drugim izvaja tudi strokovno-tehnične postopke izvedbe geodetske izmere po zakonu o državnem geodetskem referenčnem sistemu, so med drugim pojasnili na vladi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window