Portal TFL

STA novice / Vlada z zakonom v pospešitev projektov vseevropskega prometnega omrežja

četrtek, 13.6.2024

Ljubljana, 13. junija (STA) - Vlada je sprejela predlog zakona o pospešitvi postopkov za realizacijo vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T). Zakon vključuje projekte, ki morajo biti obravnavani prednostno, skrajšuje postopke v zvezi z njihovo gradnjo, nadgradnjo, prilagoditvijo ali spremembo ter obravnava javna naročila zanje.

S sprejemom zakona bo po pojasnilih vlade v slovenski pravni red v celoti prenesena direktiva o racionalizaciji ukrepov za pospešitev realizacije vseevropskega prometnega omrežja, ki se uporablja od 10. avgusta lani. Obenem bo zakon pospešil izvajanje uredbe o smernicah EU za razvoj TEN-T. Njena revidirana različica bo sprejeta poleti.

Kot so zapisali na vladi, so izkušnje ne glede na potrebo po izgradnji omrežja TEN-T in zavezujoče časovne okvire pokazale, da se veliko naložb srečuje z izzivi, kot so kompleksni postopki izdaje dovoljenj, zapleteni postopki čezmejnega javnega naročanja in drugi.

To ogroža pravočasno izvedbo projektov ter v številnih primerih povzroča velike zamude in višje stroške, so izpostavili na vladni in dodali, da je tako poglavitni cilj zakonskega predloga racionalizacija ukrepov za pospešitev realizacije projektov TEN-T.

Vseevropsko prometno omrežje TEN-T ima dvoplastno strukturo, ki jo sestavljata celovito in jedrno omrežje. Celovito omrežje zagotavlja povezljivost vseh regij EU, medtem ko jedrno omrežje sestavljajo tisti elementi celovitega omrežja, ki so strateško najpomembnejši za unijo, so pojasnili na vladi. Jedrno omrežje je treba skladno z uredbo dokončati do leta 2030, celovito omrežje pa do leta 2050.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window