Portal TFL

STA novice / EU in Kitajska z dogovorom o sodelovanju v izogib visokim carinam za električna vozila

sobota, 22.6.2024

Peking, 22. junija (STA) - Kitajska in Evropska unija sta se dogovorili za sodelovanje, da bi se izognili dodatnim carinam na uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske, so po poročanju nemške tiskovne agencije danes sporočili s kitajskega ministrstva za trgovino.

Po pogovorih med kitajskim ministrom za trgovino Wang Wentaom in evropskim komisarjem za trgovino Valdisom Dombrovskisom, ki so potekali prek videopovezave, so z ministrstva v Pekingu sporočili, da bodo potekala posvetovanja o preiskavi EU o kitajskih državnih subvencijah za električna vozila.

Evropska komisija je prejšnji teden sporočila, da je v okviru preiskave uvoza električnih avtomobilov iz Kitajske preliminarno ugotovila, da izdelovalci v azijski velesili uživajo koristi nepoštenih subvencij v okviru dobavne verige in s tem ogrožajo interese podjetij v EU.

Pred kratkim so v Bruslju objavili načrte za uvedbo do 38,1-odstotnih carin na uvoz kitajskih električnih vozil. Uvozne dajatve naj bi začele veljati v začetku julija, vendar bi jih bilo mogoče retroaktivno umakniti, če bi obe strani dosegli dogovor.

Za avtomobile največjega kitajskega izdelovalca električnih avtomobilov BYD naj bi uvedli dodatno carino v višini 17,4 odstotka, za avtomobile podjetja Geely 20-odstotno in za avtomobile izdelovalca SAIC 38,1-odstotno. Čeprav so carine EU visoke, so nižje od tistih v ZDA. Ameriške oblasti so prejšnji mesec za kitajske električne avtomobile uvedle carino v višini 100 odstotkov.

Obstoječe carine EU za vse proizvajalce avtomobilov izven EU znašajo 10 odstotkov.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window