Portal TFL

STA novice / Vlada z novimi projekti dopolnila načrt razvojnih programov

torek, 9.7.2024

Ljubljana, 09. julija (STA) - Vladni odbori so na današnji dopisni seji v načrt razvojnih programov 2024-2027 uvrstili več novih projektov, med drugim prenovo evropskega sistema varovanja meja, prenovo štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada ter sofinanciranje priprave in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti.

Namen projekta je uskladitev nacionalnega dela Evropskega sistema varovanja meja (sistem Eurosur) z zahtevami sistema Eurosur na področju tajnih podatkov. Projekt se bo izvajal šest let, skupna vrednost pa znaša 2,5 milijona evrov z DDV, so po današnjih sejah vladnih odborov sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

V veljavni načrt razvojnih programov so uvrstili tudi nov projekt za podporo digitalnemu poslovanju Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada. Kot so pojasnili, je glavni namen zagotoviti učinkovito informacijsko podporo poslovanju sklada, kar bo omogočalo izvajanje nalog, dodeljenih skladu s strani različnih ministrstev. Projekt bo predvidoma trajal do konca leta 2025, ocenjena vrednost investicije pa znaša slabih 885.000 evrov z DDV.

V program so uvrstili tudi nakup nepremičnine študentski dom Barka 2. Namen je zagotoviti 118 dodatnih bivanjskih kapacitet za potrebe študentov Univerze na Primorskem, so pojasnili. Ocenjena vrednost projekta znaša nekaj več kot 6,2 milijona evrov. Projekt se bo pretežno financiral s proračunskimi sredstvi, preostanek pa z lastnimi sredstvi univerze.

Na seji odbora za gospodarstvo je vlada v veljavni načrt razvojnih programov uvrstila projekt sofinanciranje priprave in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti. Gre za evropsko promocijsko kampanjo, ki jo vodi Evropska komisija v okviru generalnega direktorata MOVE in poteka že 23 let. V tem času je v Sloveniji sodelovalo preko 130 občin.

Vlada ocenjuje, da bo odobrila sofinanciranje aktivnosti vsaj 120 občinam (za vsa tri leta skupaj) v višini do 10.000 evrov na leto in na posamezno občino. Skupno je tako predvidenega 1,2 milijona evrov, in sicer 500.000 evrov za leto 2024, 350.000 evrov za leto 2025 in 350.000 evrov za leto 2026.

Spremenili sta se tudi vrednost in podaljšanje projekta zagotavljanja informacijske, geodetske in splošne infrastrukture. Vrednost so zvišali z 2,4 na 5,5 milijona evrov in projekt podaljšali do konca leta 2026.

V program je vlada uvrstila tudi projekta izzivi podnebnih sprememb v kmetijstvu in sledenje izzivom kmetijskih tal, TGP in ponorov v kmetijstvu. Aktivnosti se bodo začele izvajati letos, zaključile pa leta 2026. Finančna sredstva so zagotovljena v okviru sklada za podnebne spremembe, so pojasnili na vladi.

Prav tako so v aktualni načrt razvojnih programov uvrstili projekte s področja znanstvenoraziskovalnega dela, so izpostavili na vladi.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo v treh letih sofinancirala projekta raziskava toplotno prevodnih papirnatih podlag in raziskava vplivov na duševno zdravje, vsakega v višini 300.000 evrov vključno z DDV, in sicer z dinamiko po 100.000 evrov na leto v obdobju 2025-2027.

Projekt raziskava optimizacija za kvantna omrežja pa bo sofinanciralo v višini nekaj manj kot 297.000 evrov (vključno z DDV), in sicer bo v obdobju treh let 2025-2027 letno namenila nekaj manj kot 99.000 evrov.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window