Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nagrajenci Tax-Fin-Lex pozivajo k zdravi pameti

sreda, 21.11.2012

Ljubljana, 21. novembra (STA) - Družba Tax-Fin-Lex je danes v Ljubljani podelila priznanja za najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka - to so znova postali Ivan Simič, Jožko Peterlin in Miro Cerar. Poudarili so, da je zakonodaja na različnih področjih primerna, da pa je treba poskrbeti za njeno izvajanje in pri tem upoštevati tudi zdravo pamet.

Ivan Simič, ki je že sedmič zapored osvojil priznanje za najuglednejšega davčnika, je ocenil, da je na davčnem področju trenutno "vse tako zmešano, da bi težko vzpostavili nek normalen sistem". Zdajšnji davčni sistem, ki mu Simič pravi sistem izsiljevanja ali prisile, ko skupina ljudi vlado prisili v spremembe, je po njegovem mnenju popolnoma "kontraproduktiven".

"Obdavčijo se dragi in veliki avtomobili, kar ima nasprotni učinek, ker ljudje ne kupujejo več teh avtomobilov in ne le, da izgubiš davek, ki si ga uvedel, izgubiš še DDV," je ponazoril. Če ti primanjkuje denarja, pogledaš, kaj ti ga najhitreje prinese. "Denar prav gotovo najhitreje prinese DDV," je dejal.

Simič predlaga popravke v dohodninski zakonodaji, "da ljudem malo več ostane", podpira pa tudi znižanje davka od dohodka pravnih oseb na 15 odstotkov. Z nizko davčno stopnjo lahko pritegnemo multinacionalke, ki bodo zaposlovale naše ljudi, ti pa bodo lahko več trošili, je dejal in dodal, da ne znamo razmišljati v tej smeri.

Simič sedaj svetuje tudi novemu srbskemu ministru za finance Mlađanu Dinkiću, nagovarjajo pa ga tudi, naj prevzame vodenje srbske davčne uprave, kar bi bil velik izziv. Kot pravi, se je znašel pred dilemo, kaj storiti, odločitve pa še ni sprejel.

Jožko Peterlin, ki je bil za najuglednejšega finančnika izbran drugo leto zapored, meni, da so podjetja premalo pozorna na lasten denarni tok. Dobiček je po njegovem mnenju rezultat neizmerne kreativnosti računovodje, medtem ko se pri izdatkih in prihodkih ne da "čarati". "Samo z denarjem lahko poravnavaš račune," je opozoril in ocenil, da je v Sloveniji premalo finančnega znanja.

Kritičen je tudi do načrtovane ustanovitve t.i. slabe banke. Kot pravi, je ta projekt namenjen reševanju bank, medtem ko bi morali rešiti gospodarstvo. "Fokus mora biti na podjetjih, ne na bankah," je dejal. Največjo težavo vidi v vrednotenju slabih terjatev. "Problem bo, kaj je poštena vrednost terjatev," je dejal in predlagal, naj banke pri sebi angažirajo ljudi, ki se bodo ukvarjali s problematičnimi naložbami.

Peterlin je prepričan, da bi morali presoditi, katera podjetja, ki jih je treba reševati, imajo na trgu primerjalno prednost. "Na trgu obstaneš le, če imaš primerjalno prednost," je dejal. Meni, da zakonodaja na finančnem področju ni slaba, vendar se težava pojavi pri tem, da je sodniki pogosto ne poznajo. Več zdrave pameti pogreša tudi Simič.

S tem se je strinjal tudi Miro Cerar, ki je nagrado za najuglednejšega pravnika prejel drugo leto zapored. Ključno težavo vidi v človeškem dejavniku - na marsikaterem področju bi lahko živeli bolje, če bi zgolj izvajali zakone ali če bi državni organi imeli malo več znanja in zdrave pameti.

Cerar je opozoril tudi na pomen pravne države, ki mora po njegovem mnenju še dozoreti. "Naša družba je žal pretirano nepravična," je dejal. Eden od primerov, ki je v zadnjem času v javnosti vzbudil dodatno nezaupanje v pravno državo, je tudi primer Balkanski bojevnik. Čeprav ga ni mogel komentirati celovito, Cerar predvideva, da nekdo od akterjev v tej zgodbi ni opravil svoje vloge.

Direktorica družbe Tax-Fin-Lex Zlata Tavčar je ob podelitvi nagrad dejala, da ugled kot lastnost ni izbran naključno. Predstavlja namreč vse tisto, kar lahko dosežemo s strokovno, pošteno in pokončno držo ter trdim delom. Gradimo ga lahko na dolgi rok. "Lahko bi rekli, da je ugled kot maraton," je dejala Tavčarjeva, ki ni presenečena, da se imena nagrajencev ponavljajo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window