Navigacija
Portal TFL

STA novice / Jurša: Koalicija relativno uspešno uskladila zakon o katastrskem dohodku (dopolnjeno)

petek, 13.5.2016

Ljubljana, 13. maja (STA) - Koalicijski vrh je danes usklajeval predlog novega zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka. Glede na poglede ministrstva za kmetijstvo ter ministrstva za finance so predlog relativno uspešno uskladili, a sledi še pogovor vladnih predstavnikov z nevladnimi organizacijami s področja kmetijstva, je za STA povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Na končno različico predloga zakona bo tako treba še počakati, državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman naj bi se z nevladnimi organizacijami sestala predvidoma v ponedeljek. Po zagotovilih vladnih predstavnikov pa bi lahko vlada predlog zakona, ki prinaša novo metodologijo ugotavljanja katastrskega dohodka, obravnavala že prihodnji četrtek, je po srečanju partnerjev pri premierju Miru Cerarju pojasnil Jurša.

Tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer z zadovoljstvom ugotavlja, da so uspeli partnerji povsem zbližati stališča. Potem ko bo vlada enotno oceno koalicije poskušala zbližati s Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije, pa bodo predlog predvidoma v sredo še enkrat prečesali v poslanskih skupinah, je pojasnila.

Po Jurševih besedah so danes tudi sklenili, da bi bilo modro parlamentarni postopek izpeljati tako, da bi bil zakon uveljavljen v prihodnjem letu. Kot je povedala Kustec Lipicerjeva, bo predlog v DZ obravnavan predvidoma po rednem postopku.

O problematiki ugotavljanja katastrskega dohodka sta v začetku maja na zahtevo NSi razpravljala odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in odbor DZ za finance in monetarno politiko. Predlaganim spremembam sicer nasprotujejo predstavniki organizacij, ki zastopajo kmete in lastnike gozdov. Opozorili so namreč, da sprememba metodologije pomeni predvsem zvišanje katastrskega dohodka.

Razprava je na seji odborov sicer potekala v luči pozebe konec aprila. Medtem ko so v opoziciji menili, da bi bilo treba z uveljavitvijo novega zakona počakati, pa je koalicija mirila, da bodo upoštevane pripombe kmetov na predlog, ki prinaša novo metodologijo.

Koalicija se je danes seznanila tudi z nekaterimi rešitvami ministrstva za finance za delavce migrante, ki opozarjajo na po njihovem mnenju sporno obdavčevanje. Ministrstvo za finance po besedah Kustec Lipicerjeve ocenjuje, da so rešitve za nazaj bolj ali manj oblikovane tako, da jih bo možno urediti v okviru vladnega pravilnika. Za v prihodnje pa je več možnih rešitev, predloge bodo na ministrstvu predstavnikom Sindikata delavcev migrantov predstavili predvidoma prihodnji teden, je še pojasnila vodja poslanske skupine SMC.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window