Navigacija
Portal TFL

STA novice / Državni svet v sredo o vetu na zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti

ponedeljek, 18.7.2016

Ljubljana, 18. julija (STA) - Državni svet bo v sredo na izredni seji obravnaval predlog odložilnega veta na zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Ta je po njihovem v nasprotju z javnim interesom. Poslanci državnega zbora so zakon sprejeli minuli četrtek, vlada pa z njim celovito prenavlja sistemsko ureditev dejavnosti.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je nov zakon branil z besedami, da je obstoječa zakonodaja iz leta 1984 zastarela, prav tako je morala vlada nasloviti opozorila računskega sodišča.

V skladu z novim zakonom bi državljani lahko sami izbrali izvajalca pogrebnih storitev. Pokopališka dejavnost bi ostala v pristojnosti občin, medtem ko se bi pogrebna dejavnost, če bi bilo to mogoče, izvajala v okviru proste gospodarske pobude kot tržna dejavnost.

Pogrebna dejavnost obsega zagotavljanje 24-urne dežurne službe, ki je obvezna občinska gospodarska javna služba, prevoz, pripravo in upepelitev pokojnika ter pripravo in izvedbo pogreba. Pokopališka dejavnost pa obsega upravljanje ter urejanje pokopališč in ju zagotavlja občina.

Predlog odložilnega sveta je podala komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Kot so opozorili v predlogu, je organiziranje opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti v skladu z veljavno zakonodajo - zakonom o lokalni samoupravi - v izvirni pristojnosti lokalnih skupnosti. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je po njihovem prepričanju "grobo poseglo v izvirno pristojnost občin, in to brez vsakršne analize stanja in študije posledic".

Državni svet je tako prepričan, da bi moral zakon prepustiti odločitev o načinu izvajanja dela pogrebne dejavnosti, ki ga zakon ne opredeli kot obvezno gospodarsko javno službo, občinam in njihovim organom. Te pa bi jo lahko opredelile kot gospodarsko javno službo ali jo prepustile trgu.

Prav tako so državni svetniki opazili, da zasebni sektor zaradi možnosti zaslužka za pogrebno dejavnost izkazuje velik interes, medtem ko za pokopališko dejavnost zanimanja ni. Prav tako država z zakonom občinam po njihovem nalaga nove finančne obveznosti, saj med drugim ne bi imele več možnosti pokrivanja stroškov dejavnosti upravljanja in urejanja pokopališč iz naslova tržnega dela pogrebne dejavnosti. Kot še dodajajo, imajo javna podjetja do sedemkrat nižje cene kot zasebna, ki v manjšem delu Slovenije delujejo na prostem trgu.

Izredna seja bo v sredo ob 14. uri.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window