Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poslanskima predlogoma zakonodajnih sprememb glede mopedov vladna podpora

četrtek, 21.7.2016

Ljubljana, 21. julija (STA) - Vlada je na današnji seji podprla predloga novel zakona o motornih vozilih in zakona o pravilih cestnega prometa, ki ju je državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Igorjem Zorčičem (SMC).

Kot so glede predlagane novele zakona o pravilih cestnega prometa zapisali v sporočilu po seji vlade, ta med drugim dviguje starostno mejo za obvezno uporabo zaščitne kolesarske čelade za voznike in potnike na kolesih iz 14 na dopolnjenih 18 let starosti.

Prav tako določa obvezno uporabo zaščitne čelade za voznike in potnike na mopedu, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. S ciljem večje prometne varnosti pa novela tudi sistemsko rešuje problematiko vožnje mopedov, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro, so ob izraženi podpori navedli v sporočilu.

Prav tako vlada soglaša s predlogom novele zakona o motornih vozilih. Strinja se z uvedbo evropske definicije kolesa s pomožnim motorjem in s tem jasno postavljeno mejo med mopedi in kolesi s pomožnim motorjem. Prav tako soglaša, da se mopede doda med izjeme pri pogoju dokazovanja izvora vozila, kot to velja za starodobnike, traktorje in traktorske priklopnike. Na ta način se bo namreč omogočila registracija vseh mopedov.

Vlada je sprejela tudi odgovor na poslansko vprašanje Jana Škoberneta, ki opozarja na neenakopravnostjo pri razporejenosti zaposlenih v izpitnih centrih v plačne razrede.

Vlada pojasnjuje, da so bili javni uslužbenci v izpitnih centrih ob prehodu v plačni sistem javnega sektorja obravnavani enako kot ostali javni uslužbenci. Različna delovna mesta oz. razporeditve v plačne razrede pa so posledica že doseženih plačnih razredov zaradi napredovanj in konkretnih razporeditev javnih uslužbencev, kar pa je v pristojnosti poslovodnega organa, torej direktorja javne agencije za varnost prometa, in ne vlade.

Vlada je sicer seznanjena s predlogi glede sprememb v statusu in glede vrednotenja dela članov in predsednikov izpitnih komisij. Ugotavlja pa, da je problematiko možno reševati le celovito v okviru sistemskih rešitev na področju organizacije, sistemizacije delovnih mest in plačnega sistema.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window