Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ na oktobrski seji predvidoma tudi o interpelaciji zoper Kolar Celarčevo (dopolnjeno)

ponedeljek, 10.10.2016

Ljubljana, 10. oktobra (STA) - DZ bo na redni seji, ki se bo začela predvidoma 17. oktobra, med drugim obravnaval interpelacijo zoper zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, ki jo je vložila SDS. Poslanci bodo po vetu DS ponovno odločali o noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, o dopolnitvah zakona o motornih vozilih in noveli zakona o pravilih cestnega prometa.

Interpelacija zoper Kolar Celarčevo bo na oktobrski seji, na kateri bodo kot običajno tudi vprašanja poslancev vladni ekipi, verjetno pritegnila največ pozornosti. Za zdaj kaže, da zadnji zapleti pri sprejemanju zakonov s področja zdravstva ne bodo vplivali na napoved koalicijskih partneric, da bodo ministrico na interpelaciji podprli.

Vendar obenem od nje pričakujejo, da bo do konca leta pripravila ključne sistemske zakone. Če temu ne bo tako, v DeSUS od premierja Mira Cerarja pričakujejo, da bo Kolar Celarčevo sam zamenjal.

Medtem pa na oktobrsko redno sejo ni uvrščena interpelacija zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, ki ji SDS očita neizpolnjevanje ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva. Ministrica je v odgovoru na interpelacijo že zagotovila, da namerava odločbo spoštovati, a je treba hkrati urediti tudi druge vidike delovanja zasebnih šol. DZ sicer čaka tudi še interpelacija o delu cele vlade, ki jo prav tako zahteva SDS.

Bodo pa poslanci na oktobrski seji precej časa namenili ponovnemu odločanju o treh zakonih. DS je nazadnje izglasoval veto o noveli zakona o davku na dodano vrednost, ki ga je sicer koalicija podprla v sklopu zakonov za davčno prestrukturiranje in je pričakovati vnovično podporo.

Bolj negotova pa je usoda dopolnitev zakona o motornih vozilih ter predloga novele zakona o pravilih cestnega prometa, saj se jima je na koncu v DZ odrekel tudi velik del koalicije in je vprašanje, ali bosta prejela potrebnih 46 glasov. Zakonodaja posega na področje koles s pomožnim motorjem, ki lahko peljejo največ 25 kilometrov na uro. Po predlogu SMC bi bilo treba takšna vozila registrirati, zavarovati in zanje opraviti tehnični pregled.

Poslanci bodo na redni oktobrski seji po skrajšanem postopku obravnavali tudi predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo. Slednji prinaša rešitve, ki so korak k posodobitvi slovenskega kulturnega modela, spremembe se med drugim nanašajo na samozaposlene in določajo najmanj osemletno obdobje za načrtovanje kulturne politike.

DZ bo glasoval tudi o predlogu zakona o dimnikarskih storitvah, ki deregulira področje dimnikarskih storitev, ter opravil drugo obravnavo novele zakona o preprečevanju nasilja v družini. Na matičnem odboru o tem zakonu je bila razprava najbolj burna pri vprašanju prepovedi fizičnega kaznovanja otrok, a so ob zatrjevanju, da je treba do nasilja gojiti ničelno stopnjo tolerance, člani odbora predlog podprli brez glasu proti.

Poslanci bodo opravili še drugo branje predloga novele zakona o skupnosti študentov, ki jo je v državni zbor vložila ZL na predlog društva Iskra. Večino članov odbora je bila bolj za to, da se skupaj s študentsko javnostjo takoj pristopi k pripravi novega zakona, zato bo predlog zakona podobna usoda verjetno doletela tudi na seji DZ.

DZ bo opravil tudi prvo branje predloga novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, s katerim SDS ponovno vlaga predloge za ureditev vajeništva.

Na seji bo letno poročilo o delu varuha človekovih pravic za lani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window