Navigacija
Portal TFL

STA novice / Cerar od koalicijskih partnerjev pričakuje javna pojasnila glede ravnanja pri lekarniškem zakonu (dopolnjeno)

ponedeljek, 10.10.2016

Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Stranka SMC ne bo odstopala od zdravstvene reforme v dobrobit vseh državljanov, je danes poudaril predsednik SMC in premier Miro Cerar, ki ga je dogajanje okoli zakona o lekarniški dejavnosti negativno presenetilo. Cerar pričakuje, da bodo tisti v koaliciji, ki so si o zakonu premislili ali ubirajo neko drugo pot, javnosti pojasnili, kaj se dogaja.

Predvideno drugo branje zakona o lekarniški dejavnosti na parlamentarnem odboru je namreč minuli četrtek spremljalo burno dogajanje. Potem ko so v DeSUS napovedali, da zakona ne bodo podprli, se je tudi SD zavzel za prekinitev obravnave.

Člani odbora so ob nasprotovanju SMC in ZL podprli predlog sklepa poslanca DeSUS in predsednika odbora Tomaža Gantarja, da pred nadaljevanjem obravnave zakona opravijo javno predstavitev mnenj.

Cerar pa je v današnji izjavi novinarjem pred DZ izpostavil, da so se o lekarniškem zakonu usklajevali eno leto in ga nazadnje na vladi tudi podprli. Prav zato je nad dogajanjem na odboru DZ izjemno negativno presenečen. "Zanesljivo to ni tisto, kar si želi SMC," je poudaril in dodal, da bo SMC vztrajala pri reformi v dobrobit vseh državljanov.

Po njegovih besedah prehajajo v ključno fazo zdravstvene reforme, ki jo je napovedal že spomladi. Spomnil je še, da so bili pri usklajevanju lekarniškega zakona vključeni številni deležniki in so bila pogajanja naporna, a "ko smo se enkrat uskladili, smo vedeli, zakaj". "Tega nekateri očitno ne vedo več ali pa imajo neke druge razmisleke. Pričakujem, da bodo jasno pojasnili, zakaj odstopajo od tega," je sklenil Cerar.

Gantar je v odzivu za STA izpostavil, da tudi v DeSUS želijo zakonodajo v dobrobit vseh državljanov. Vendar pa je zakon o lekarniški dejavnosti po njegovih besedah preveč nedorečen in pomanjkljiv ter koalicijsko ne dovolj usklajen. Gantar zatrjuje, da ni njihov namen preprečiti sprejem zakona. Prepričan je, da bodo uspeli tudi skozi javno predstavitev mnenj odpraviti pomanjkljivosti in ga ustrezno dopolniti, da ga bodo lahko potrdili.

Obenem še upa, da na vladi ne bodo več sprejemali tako pomanjkljivo pripravljenih zakonov, kot je bil o lekarniški dejavnosti.

Predsednik SD Dejan Židan pa je za STA pojasnil, da SD kot zagovornica javnega in vsem dostopnega zdravstva podpira usmeritve ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. V SD predlagajo, naj stranke na tem področju ne nabirajo političnih točk, temveč skupaj delujejo v korist ljudi. "V tej smeri se morajo razumeti tudi napori za izboljšanje zakonodajnih osnutkov," je dodal Židan.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window