Navigacija
Portal TFL

STA novice / Parlamentarni odbor preložil obravnavo zakona o ukrepih v javnem sektorju (dopolnjeno)

četrtek, 10.11.2016

Ljubljana, 10. novembra (STA) - Odbor DZ za notranjo politiko je preložil obravnavo predloga zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v letu 2017. Sledili so vladnemu stališču, da pogoji za nadaljnjo obravnavo zakona niso izpolnjeni. Ostaja pa vprašanje, kaj to pomeni za sprejemanje proračuna.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je člane odbora uvodoma seznanil, da v pogajanjih s sindikati javnega sektorja žal ni prišlo do sklenitve dogovora o ukrepih, ki so predmet zakona. Zato je vlada v skladu z zavezo, ki jo je dala sindikatom, odbor dolžna obvestiti, da ni pogojev niti za razpravo niti za sklepanje o zakonu.

Odločitev o preložitvi obravnave zakona so člani odbora sprejeli soglasno. Poslanko Alenko Bratušek (NP) pa je pred tem zanimalo, kaj namerava koalicija narediti s proračunom, v katerem zdaj "zeva 200-milijonska luknja". Predvideno pa je, da naj bi ga matični odbor za finance obravnaval to soboto.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je Bratuškovi odgovoril, da so tudi v času vlade Janeza Janše sprejeli proračun "na zalogo" in vmes še spreminjali in sprejemali zakone. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo vlada in sindikati dogovorili in bo do dogovora prišlo do konca decembra.

Minister Koprivnikar je po seji odbora novinarjem povedal, da bo o sklepu odbora obvestil vlado, ki bo odločala o nadaljnjih korakih, vsekakor pa načrtujejo nadaljevanje pogovorov s sindikalnimi partnerji. Če dosežejo dogovor, lahko zakon z dopolnili popravijo in nadaljujejo parlamentarni postopek, če ne, pa bo morala vlada po Koprivnikarjevih besedah poiskati druge načine za uravnoteženje proračuna.

Tudi ob sprejemanju proračuna lahko parlament vladi naloži, da z drugimi ukrepi umesti porabo v proračunske zmožnosti, je povedal minister. Na vprašanje, ali bodo v DZ sprejeli državni proračun z vrzeljo, pa je odgovoril, da bodo tekom proračunske razprave poslancem pojasnili, kako načrtujejo zagotoviti stabilnost proračuna.

Sindikati so po besedah vodij pogajalskih skupin Branimirja Štruklja in Jakoba Počivavška napovedali, da so pripravljeni nadaljevati pogajanja, če bo vlada pripravila resen predlog.

Kot je ob robu seje odbora dejal Štrukelj, je sindikalna stran s svojim zadnjim predlogom "na koncu sprejemljivega". Po njegovih besedah je sedaj na vladi, da pride z nekim resnim predlogom, ne pa da sindikate draži z minimalnimi predlogi. Zadnji vladni predlog za leto 2017 namreč skupaj šteje manj kot štiri milijone evrov, začeli pa so z 1,8 milijona evrov, je pojasnil Štrukelj.

Tudi vodja druge sindikalne pogajalske skupine Počivavšek je dejal, da pri njih obstaja pripravljenost na pogajanja. So pa že povedali, da glede na predhodne, po njegovih besedah znatne približevalne korake sindikalne strani pričakujejo, da bo vlada vendarle odstopila od tiste pozicije, na kateri vztraja zadnji mesec in bo naredila korak bliže sindikalni strani.

Koprivnikar na vprašanje, kaj jim še lahko dodatnega ponudijo, priznava, da je to izziv za vlado. "Kar koli sindikatom javnega sektorja ponudimo, moramo nekje drugje vzeti," je pojasnil. Dodal je, da se bodo potrudili poiskati približevalno ponudbo v mejah možnega, sindikati pa se bodo odločili, ali je to zanje sprejemljivo ali ne.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window