Navigacija
Portal TFL

STA novice / SD pripravila novelo zakona o SDH, pričakuje pogovor v koaliciji

četrtek, 10.11.2016

Ljubljana, 10. novembra (STA) - V koalicijski SD so pripravili novelo zakona o SDH, ki so jo že septembra posredovali koalicijskima partnericama SMC in DeSUS. V SD pričakujejo, da se bo v prihodnjih tednih koalicija glede predlaganih rešitev pogovorila in zakon vložila v parlamentarni postopek, so danes pojasnili za STA. Med predlogi je tudi razširitev nadzornega sveta SDH.

Med poglavitnimi rešitvami, ki jih z novelo zakona predlaga SD, je natančneje opredeljen postopek prodaje oz. prestrukturiranja kapitalske naložbe v državni lasti z obveznim pravilnikom, ki ga sprejme nadzorni svet SDH in s potrjevanjem skladnosti izvedbe procesa z operativnim načrtom prodaje.

Predlog predvideva sodelovanje javnosti pri pripravi sprememb in dopolnitev strategije upravljanja kapitalskih naložb države ter razširitev nadzornega sveta SDH na 10 članov po načelu enakopravne zastopanosti kapitala in dela. Pri slednjem želijo zagotoviti sodelovanje zaposlenih, sindikatov ter predstavnikov mlajše in starejše generacije.

Nadzorni svet bi v šestih mesecih od uveljavitve novele zakona dopolnili s petimi predstavniki dela, obstoječi nadzorniki pa da bi ohranili svoj mandat kot predstavniki vlade, še izhaja iz predloga novele zakona.

SD z novelo predvideva obvezno soglasje nadzornega sveta pri prodaji naložb nad določeno vrednostjo, ki se določi s statutom SDH, ter preimenovanje in širitev akreditacijske (prej strokovne) komisije, ki vodi kandidacijske postopke v SDH.

Predlagajo še preoblikovanje Ekonomsko-socialnega strokovnega odbora kot posvetovalnega telesa SDH v strokovne odbore - posvetovalne organe SDH, med poglavitnimi rešitvami pa je tudi predlog za uvedbo registra in akreditacijskih pogojev za nadzornike v družbah v državnem (so)lastništvu, ki jih mora pripraviti SDH.

Zakon o SDH je bil sicer v zadnjih mesecih že velikokrat predmet poskusov novelacije s strani opozicije. Prednjačili sta ZL in poslanska skupina NP.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window