Navigacija
Portal TFL

STA novice / Koprivnikar: Po neuspelem dogovoru morajo poslanci zagotoviti stabilnost proračuna z drugimi ukrepi (dopolnjeno)

torek, 15.11.2016

Ljubljana, 15. novembra (STA) - Vlada ni sprejela tudi zadnjega sindikalnega predloga, tako zaradi finančnih posledic, kot predvsem zaradi ostalih zavez, na katerih so vztrajali sindikati, je potrdil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Poslanci pa morajo zagotoviti vzdržnost proračuna, očitno bodo tehtali tudi predlog za 1,33-odstotno zmanjšanje plačne lestvice.

Vlada se je zavezala, da bo poslance obvestila, da dogovor ni bil sklenjen, kot so to storili na prejšnji seji. "Torej je zdaj na poslancih, da bodo zagotovili stabilnost proračuna. Ni pa nobena skrivnost, da bo treba z drugimi zakonskimi ukrepi znotraj parlamenta zagotoviti, da bo proračun dejansko tudi vzdržen in da strošek dela ne bo presegel tega, kar so javnofinančne zmožnosti," je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister.

Kakšne bodo konkretne rešitve, bo znano zvečer, ko bo po seji DZ, na kateri razpravljajo o proračunu za prihodnji dve leti, zasedal odbor DZ za notranje zadeve. Odločal bo o predlogu zakona o ukrepih za javni sektor v prihodnjem letu. Pri tem je Koprivnikar pojasnil, da vloženi zakon predvideva ohranitev omejitev pri izdatkih, ki še niso bili sproščeni, z izjemo premij za pokojninsko zavarovanje, ki so zapisane v kolektivnih pogodbah in se lahko spremenijo le v soglasju s sindikati.

"Zadnji predlog je bil, da se za 1,33 odstotka zmanjša plačna lestvica. Kakšen sklep bodo sprejeli poslanci glede na ta predlog, ki je bil predlagan s strani vlade v prejšnjem krogu in potem umaknjen, je pa prepuščeno odboru za notranje zadeve in kasneje plenarni seji," je pojasnil minister.

Koalicija naj bi sicer k predlogu zakona vložila dopolnilo, s katerim bi nadomestili izpad finančnega učinka glede premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence. O tem so se usklajevali koalicijski člani odbora, odločitev pa je pričakovati na skorajšnjem koalicijskem srečanju.

Tudi premier Miro Cerar je na novinarski konferenci poudaril, da morajo upoštevati javnofinančno vzdržnost. "Koprivnikar je prišel do točke, ki je ne moremo več bistveno prekoračiti," je dejal in dodal, da več, kot imajo, ne morejo razdeliti.

Vlada tako na današnji dopisni seji ni sprejela najnovejših predlogov sindikatov javnega sektorja. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so sindikati v ponedeljek prvič predlagali, da bi bili do jubilejnih nagrad upravičeni izključno javni uslužbenci, ki so člani reprezentativnih sindikatov.

Kot je še mogoče prebrati v sporočilu, je bila dodatna zahteva sindikatov tudi, da vlada brez upoštevanja s sindikati soglasno sprejetega koncepta o odpravi anomalij glede vrednotenja delovnih mest in nazivov v javnem sektorju predstavi končen vladni predlog konkretne odprave teh anomalij.

Poleg tega je sindikalna stran pogojevala sklenitev dogovora še z zavezo vlade, da se do leta 2020 odpravijo ukrepi, ki so določeni z zakonom za uravnoteženje javnih financ oziroma s sklenjenimi aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev v letu 2012, česar pa vlada ni sprejela.

Vladna stran si v pogajanjih prizadevala za sklenitev dogovora s sindikati, ki bi pomenil uravnoteženo povečevanje javnofinančnih odhodkov v obdobju 2017-2019, pri čemer je morala upoštevati, da v letu 2017 zaradi sprostitve plačne lestvice in napredovanj tako ali tako nastane finančni učinek dodatnih 110 milijonov evrov stroškov. Razhajanje je glede na zadnji predlog sindikalne strani še vedno tako velik, da predloga postopnega sproščanja ukrepov, kot ga predlagajo sindikati, ni bilo možno sprejeti, so še zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window