Navigacija
Portal TFL

STA novice / Opozicija kritična do proračuna, v dvomih tudi del koalicije

torek, 15.11.2016

Ljubljana, 15. novembra (STA) - V opoziciji so do predloga proračuna za prihodnji dve leti, ki ga danes obravnava DZ, pričakovano kritični. Kot opozarjajo, v njem ne manjka le podatek o masi za plače v javnem sektorju, pač pa Slovenije tudi ne pelje po poti razvoja. Povsem zadovoljni pa niso tudi v nekaterih koalicijskih strankah.

"Tako slabo pripravljenega proračuna še nismo imeli," je v predstavitvi stališča svoje poslanske skupine dejala Alenka Bratušek (NP). Kot je ugotovila, je dokument nerealen, iz njega pa je razviden le en cilj - preživetje koalicije do konca mandata.

DZ danes in v sredo sprejema proračun za prihodnji dve leti, pa čeprav je v njem če veliko neznank, med drugim glede plač v javnem sektorju in zahtev zdravnikov. "Gre za 300 milijonov evrov in vi si upate sprejemati proračun," je prst uperila v poslance koalicije. "V njem je veliko neznank, ne vemo, kam nas ta vlada pelje," je dodala.

Da pogajalci še niso dosegli dogovora glede politike plač v javnem sektorju za leto 2017, skrbi tudi Matjaža Hana (SD). "Ta trenutek bomo sicer predlog podprli, a če ne bo prišlo do dogovora med vlado in sindikati, bomo imeli v proračunu 300-milijonsko luknjo," je opozoril.

Po mnenju poslancev SD bi moral proračun v večji meri kot doslej upoštevati socialni dialog, da bi ustvarili prostor za rast in se dogovorili tudi o prepotrebnih reformah.

Poslanci DeSUS so z obravnavanim predlogom le pogojno zadovoljni. "V njem je še vedno preveč varčevalnih ukrepov za socialno najranljivejše," je dejal Uroš Prikl (DeSUS), ki meni, da je napočil čas, ko bi morali plodove postopnega gospodarske rasti čutiti vsi državljani na vseh področjih.

V ZL predloga ne bodo podprli. "In to iz preprostega razloga - ker ne zagotavlja blaginje in ne zagotavlja razvoja," je dejal Luka Mesec (ZL). Kot je poudaril, je na prihodkovni strani nepravičen, saj se znižujejo davki za najbogatejše, medtem ko na strani odhodkov ni solidaren.

Proti bodo glasovali tudi poslanci NSi. V prihodnjih dveh letih imamo dobro priložnost, da v večji meri uredimo svoje javne finance, a to se ne bo zgodilo, saj vlada pri ravnanju z davkoplačevalskim denarjem ravna z veliko mero negospodarnosti, je ugotovil Jožef Horvat (NSi).

Po njegovem mnenju so najboljša proračunska politika nova delovna mesta, vendar za to potrebujemo pravično davčno okolje. Ljudem je treba dati priložnost, da ustvarjajo, preživljajo sebe in svoje družine ter plačujejo razumno odmerjene davke, je dejal in dodal: "Žal se koalicija s proračunskimi dokumenti od tega odmika."

Andrej Šircelj (SDS) v proračunskih dokumentih pogreša ambicioznost. "Cerarjeva vlada pravi, da finančne krize ni več in s proračunom bi lahko lahko pokazali, da Slovenija zmore več," je dejal. Vladi je očital, da ne ustvarja ustreznih pogojev za gospodarstvo in s tem za večjo blaginjo ljudi.

Urška Ban (SMC) pa je opozorila, da je treba upoštevati javnofinančne okvirje, znotraj katerih je vlada umestila predlog proračuna. Teh ni mogoče spreminjati, če pa bi jih, se moramo vprašati, na čigav račun, je dejala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window