Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada z novim predlogom za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja (dopolnjeno)

torek, 15.11.2016

Ljubljana, 15. novembra (STA) - Vlada je oblikovala nov približevalni protipredlog ter predlagala, da na tej osnovi nadaljujejo pogajanja s sindikati javnega sektorja, je po srečanju z dvema glavnima sindikalistoma Branimirjem Štrukljem ter Jakobom Počivavškom pri premierju Miru Cerarju za STA povedal minister Boris Koprivnikar. Predlog bodo pisno posredovali sindikatom.

Odziv sindikatov je pričakovati v sredo, je ob odhodu s srečanja s premierjem ter prvakoma DeSUS in SD Karlom Erjavcem ter Dejanom Židanom povedal vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin Branimir Štrukelj.

Pravkar se je začela tudi seja odbora DZ za notranjo politiko, na kateri naj bi obravnavali predlog zakona o ukrepih za javni sektor v prihodnjem letu, kjer bo minister za javno upravo Koprivnikar tudi sporočil, da sindikalno stran ponovno pozivajo k nadaljevanju pogajanj.

Kaj se bo z zakonom zgodilo, bo odločal odbor. A Koprivnikar meni, da zakona ni smiselno sprejemati v času, ko še obstaja možnost za pogajalski proces, zato je na večerni seji odbora DZ tudi predlagal umik zakona.

O vsebini vladnega predloga tudi Štrukelj ni govoril, pričakuje pa različne odzive sindikatov. Predsednika vlade sta s Počivavškom sicer opozorila na nekaj vprašanj, ki po Štrukljevih besedah terjajo odgovore, med drugim glede odprave anomalij ter pogajanj z zdravniki. Kot je povedal Počivavšek, je prve odzive glede predloga vlade pričakovati v sredo.

Židan je po srečanju v izjavi za STA izrazil zadovoljstvo, ker se je koalicija odločila za nadaljevanje socialnega dialoga tudi na ta način, da je pripravila nov približevalni predlog. Sindikate je pozval, naj se zelo resno o tem predlogu pogovorijo.

Po Židanovih besedah so na srečanju pri premierju veliko razpravljali o zdravniški stavki, tudi sindikati javnega sektorja namreč opazujejo, kako se bo vlada obnašala do stavke. Židan razume, da potrebujemo več zdravnikov in dodaten denar. Je pa po njegovem mnenju nemogoče razmišljati o tem, da bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema, kot to zahtevajo. Tako bi lahko imeli povsem enak interes tudi drugi v javnem sektorju, kar pa državni proračun ne zmore, je pojasnil.

Da je zato predlog za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema neumesten, je danes ocenil tudi Erjavec. Po njegovih besedah je bolj pomembno vprašanje zagotovitve sredstev za zmanjšanje čakalnih vrst, da razbremenijo zdravnike.

Sicer pa upa, da bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc uspela zapreti pogajanja z zdravstvenim sindikatom Fides. "Vemo, da zdravniška stavka v daljšem času povzroči politično nestabilnost, tak primer je že bil," je posvaril Erjavec in dodal, da je tedanji predsednik vlade Janez Drnovšek znal poiskati ustrezno rešitev. Dialog je treba po Erjavčevih besedah intenzivno nadaljevati tudi danes.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window