Navigacija
Portal TFL

STA novice / Cerar za Radio Slovenija o noveli zakona o tujcih: Ni več čas za prelaganje odločitve

torek, 17.1.2017

Ljubljana, 17. januarja (STA) - Nikakor ni več čas za prelaganje odločitve, je glede predlagane novele zakona o tujcih v pogovoru za Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija poudaril premier Miro Cerar. Kot je dejal, je čas za razmislek v zakonodajnem postopku, parlament mora opraviti svoje delo in upa, da bo zakon sprejet.

Premier je poudaril, da je Slovenija ves čas pri migrantskem vprašanju ravnala na human način, solidarno z drugimi državami, zato se nima česa sramovati.

Predlog zakona pa predvideva začasen ukrep, če bi bil obseg migracij takšen, da bi se znašli pod hudim pritiskom, ko bi lahko bila ogrožena varnost - tako prebivalcev Slovenije kot tudi samih migrantov. Če pa pride do hudega ogrožanja varnosti, pa nastopi situacija, ko so človekove pravice najbolj kršene, je opozoril premier.

"Če se zaprejo meje severno od nas, potem bomo v tednu, dveh, treh lahko postali varnostno super-ogrožena država. In v taki situaciji ne migranti ne naši ljudje ne bodo uživali nobenih pravic," je opozoril premier. Ponovil je, da nobene mednarodne konvencije in niti naše ustave ni mogoče razlagati tako, da bi državo peljala v neko nemogočo situacijo.

Kot je dejal, je zakon koalicija podprla po zelo tehtnem premisleku. Pripravljali so ga skoraj celo leto ravno zato, da bi našli rešitve, ki so skladne z ustavo in mednarodnim pravom.

Cerar pričakuje, da bo zakon sprejet, "takšen, da bo ustavnopravno in mednarodnopravno sprejemljiv in da bo ponudil možnost nekega ukrepa, če bi prišlo do zelo zapletene situacije". Od tu naprej pa morajo svoje delo opraviti poslanci. Verjame, da bo koalicija, če je odgovorna, tudi sama ta zakon podprla.

Predstavniki Sveta Evrope pa so po njegovih besedah pri nas dobrodošli. Če bodo prišli in ne bodo poslušali le nekih pomanjkljivih navedb, bodo videli, kakšna je celovita situacija, je prepričan Cerar.

Premier je v pogovoru spregovoril tudi o drugih temah, med drugim o zdravstvu. Izračuni novega modela financiranja zdravstva in zdravstvenega zavarovanja so po njegovih besedah narejeni v 95, če ne 100 odstotkih. Koalicija pa naj bi razgovor na to temo imela v četrtek.

Je pa ob tem Cerar poudaril, da so reforme ves čas v teku, pri čemer je med drugim omenil e-recept, e-napotnico, skupna javna naročila, preprečevanje koruptivnih praks. "Zakaj mislite, da je toliko hrupa in odpora. Ravno zato, ker se izvajajo reforme," je prepričan.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window