Navigacija
Portal TFL

STA novice / Boček o noveli zakona o tujcih tudi z notranjim ministrstvom

sreda, 25.1.2017

Ljubljana, 25. januarja (STA) - Posebni predstavnik generalnega sekretarja Sveta Evrope za migracije in begunce Tomaš Boček se je danes srečal z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficem ter nekaterimi drugimi predstavniki vlade. Na srečanju so Bočku predstavili ključne rešitve predloga novele zakona o tujcih, so sporočili z ministrstva.

Na ministrstvu so srečanje ocenili kot dobrodošlo. Menijo, da je pripomoglo k razjasnitvi okoliščin in razlogov za predlagane spremembe. Posebnemu predstavniku Sveta Evrope (SE) so dali tudi pojasnila na njegova vprašanja. Na srečanju so sodelovali še predstavniki kabineta predsednika vlade, službe vlade za zakonodajo in ministrstva za pravosodje.

Šefic je izpostavil razloge za pripravo novele zakona o tujcih. Poudaril je, da so razmere na področju migracij bistveno drugačne kot pred letom dni. Opozoril je, da države okoli nas vse bolj zaostrujejo politiko sprejema tujcev in temu ustrezno spreminjajo svojo zakonodajo. Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška pa so uvedle nadzor na notranjih mejah in ga želijo tudi podaljšati.

Državni sekretar je poudaril tudi, da evropskih rešitev ali mehanizmov, ki bi bili pri soočanju s povečanim migracijskim pritiskom učinkoviti, zaenkrat še ni. V smer sprejemanja nacionalnih ukrepov gre tudi predlog sprememb zakona o tujcih. Pri tem je državni sekretar izpostavil, da gre za zakonodajne spremembe, ki glede na izjemne in začasne okoliščine, ki se naslavljajo, predstavljajo sorazmeren ukrep.

Meni, da njihov namen ni kršenje človekovih pravic, ampak njihovo varovanje. Predlog po njegovem mnenju omogoča Sloveniji, da se sooči s situacijo, ki predstavlja tveganje javnemu redu in notranji varnosti.

Popoldne je Bočka na štiri oči sprejel tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez.

V SE so bili v zadnjih tednih precej kritični do predloga novele. Komisar SE za človekove pravice Nils Muižnieks je v pismu Brglezu pozval poslance, naj novelo zavrnejo, ker da je v nasprotju z več evropskimi in mednarodnimi standardi. Po njegovem prepričanju predlog novele v praksi jemlje pravico do individualne obravnave, četudi predvideva varovalke, ki da jih bo težko izvajati. Prejšnjo sredo je zaskrbljenost v pismu premierju Miru Cerarju izrazil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland in med drugim Sloveniji ponudil možnost, da SE sodeluje pri razpravi o noveli.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window