Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada v izboljšanje podpornega okolja za podjetništvo

četrtek, 6.4.2017

Ljubljana, 06. aprila (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o podpornem okolju za podjetništvo in ga bo poslala v DZ. Predlagana novela prinaša izboljšave obstoječega podpornega okolja, imela bo pozitivne posledice pri zmanjšanju administrativnih bremen za podjetja pri postopkih dodeljevanja sredstev in pri povečanju obsega poroštev, so sporočili z vlade.

S predlagano novelo zakona se vzpostavljajo tri bistvene izboljšave obstoječega podpornega okolja. Zagotovila bo večjo stalnost in kakovost celovitih podpornih storitev z ureditvijo pravne podlage za izbor projektov s področja podpornih storitev za podjetniško in inovativno okolje, saj se s predlogom določa okvir za ureditev tretje ravni svetovalnih točk za podporo poslovnim subjektom, ki bodo regionalno razporejene, so v sporočilu za javnost zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Predlog za Javni sklad RS za podjetništvo kot nosilca finančnega okolja uvaja določila, ki se nanašajo na izdajanje poroštev in kapitalske naložbe v druge pravne osebe ter določila glede sredstev proračuna, ki jih je sklad prejel za namen izvajanja finančnega inženiringa. Predlagane rešitve omogočajo, da se poveča obseg izdanih garancij na petkratnik vrednosti namenskega premoženja sklada in drugih dolgoročnih virov

Kot tretjo bistveno izboljšavo obstoječega podpornega okolja pa vlada navaja ureditev postopka. Kot možnost poenostavljenega postopka dodeljevanja sredstev se s predlagano novelo namreč ureja javni poziv, s čimer bodo poenostavljeni postopki tako za prijavitelje kot tudi izvajalce postopkov dodeljevanja sredstev.

Predlagana novela zakona med drugim temelji načelu celovite podpore. Podporni ukrepi države naj bi zagotovili potrebno podporo potencialnim podjetnikom in delujočim podjetjem v celotnem podjetniškem procesu, od razvijanja poslovne zamisli do njene realizacije in rasti podjetja, z učinkovito kombinacijo finančnih in nefinančnih oblik podpore, piše v predlogu, objavljenem na spletni strani vlade.

Ukrepi države za krepitev podpornega okolja za podjetništvo se izvajajo na način, ki zagotavlja uresničevanje načela enakega dostopa in enakovredne obravnave.

Ker so mala in zlasti mikropodjetja najbolj dinamičen, vendar hkrati najranljivejši del gospodarstva, so ukrepi države prednostno usmerjeni v podporo mikro, malim in srednje velikim podjetjem, nastajanju, rasti in razvoju ter različnim oblikam njihovega sodelovanja in povezovanja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window