Navigacija
Portal TFL

STA novice / V sindikatih opozarjajo na neusklajenost predlaganih obrambnih zakonov z njimi

četrtek, 31.8.2017

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - V Sindikatu ministrstva za obrambo ter Sindikatu vojakov Slovenije opozarjajo, da predloga obrambnih zakonov, ki ju je danes potrdila vlada, v veliki večini s sindikati nista usklajena. Medtem ko v prvem z zadnjimi spremembami, ki jih je danes dorekla koalicija, še niso seznanjeni, pa v drugem novim določbam o nagradah nasprotujejo.

Sekretar Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah je za STA dejal, da z danes potrjenimi rešitvami v predlogih zakonov o obrambi in o službi v Slovenski vojski, še niso natančno seznanjeni, je pa opozoril, da predlagane spremembe v veliki večini niso bile usklajene s sindikati.

V Sindikatu vojakov Slovenije menijo, da so spremembe vojaške zakonodaje potrebne, se pa ne strinjajo z vsebino dveh zakonov, ki ju je danes potrdila vlada. "Tisto kar je ključno za zaposlene, ni bilo usklajeno z nami," je za STA znova zatrdil tudi predsednik sindikata Gvido Novak. Med drugim v sindikatu nasprotujejo dajanju nagrad zaposlenim v Slovenski vojski, saj je te treba vračati, če želi zaposleni predčasno odpovedati delovno razmerje, je dejal.

Koalicijski partnerji so namreč po več mesecih usklajevanj ravno danes dosegli kompromis glede dela zakonodaje, ki bo vplival na prejemke vojakov. Sprva so želeli namreč v spremenjeno zakonodajo vpisati dodatek k plačam vojakov za dva plačna razreda, danes pa so ga nadomestili z nagrado ob sklenitvi delovnega razmerja, ki bo ustrezala temu znesku.

Vlada je tako danes potrdila predloga zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski. S prenovo obrambne zakonodaje želi po več kot 20 letih posodobiti obrambni sistem in nadgraditi rešitve za razvoj Slovenske vojske.

Predlog zakona o obrambi posodablja opredelitev obrambnega sistema, pri čemer po navedbah vlade upošteva veljavne strateške dokumente in tudi doseženo stopnjo njegovega razvoja. Med drugim predlog določa, da so pogodbeni pripadniki, kadar so vpoklicani, izenačeni s pripadniki stalne sestave. Institut odsluženega vojaškega roka kot eden izmed pogojev za zaposlitev je odpravljen.

Delovnopravne zadeve so po novem del predloga zakona o službi v Slovenski vojski, medtem ko v predlogu zakona o obrambi ostajajo le še nekatere določbe, ki so vezane na vse delavce na obrambnem področju.

Predlog med drugim prinaša dopolnjen sistem pravic za vojake po 45. letu starosti. Tako ohranja sistem pogodb za določen čas, po omenjeni starosti pa ima vojak pravico do zaposlitve v državni upravi ali pa do došolanja za civilni poklic oziroma do odpravnine. Poleg tega ima vojak že med zaposlitvijo možnost napredovanja v podčastnika, to pa pomeni, da dobi tudi zaposlitev za nedoločen čas.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window