Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor za obrambo o razpisu za osemkolesnike šele po pridobitvi dokumentacije ministrstva za obrambo

ponedeljek, 11.9.2017

Ljubljana, 11. septembra (STA) - Odbor za obrambo bo sejo, na kateri naj bi razpravljali o predvidenem razpisu za nakup osemkolesnikov, sklical predvidoma prihodnji teden, je za STA napovedal predsednik odbora Žan Mahnič. Kot je pojasnil, je od ministrstva za obrambo zahteval vso dokumentacijo, povezano z razpisom. Dokumentacijo te dni podrobno pregledujejo tudi v generalštabu.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Andrej Osterman je namreč zahteval podroben pregled projektne dokumentacije za razpis, ki jo je pripravilo ministrstvo za obrambo. Želi namreč jasne podatke, v čem ta dokumentacija odstopa od dokumenta identifikacije investicijskega projekta, ki so ga pripravili v generalštabu in bi moral biti podlaga za pripravo razpisa. Dokument identifikacije investicijskega projekta namreč pomeni podroben pregled potreb SV za izpolnjevanje zahtev Nata.

Pregled naj bi Osterman dobil že v prihodnjih dneh, šele nato pa se bo odločil, ali bo dal svojo potrditev predlogu za razpis, so za STA pojasnili v generalštabu. Če bodo odstopanja v škodo vojski, načelnik svoje potrditve ne namerava dati. Brez te pa ministrstvo za obrambo razpisa tudi ne more objaviti.

Da se dokument generalštaba SV in projektna dokumentacija Morsa razlikujeta, je že jasno. Na to so med drugim opozorili tudi različni predstavniki stroke oz. vojske. Tako sta v minulih tednih zaskrbljenost, da bi nakup osemkolesnikov brez upoštevanja usmeritev vojske pomenil škodo za vojsko, v pismih opozorila načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder ter namestnik direktorja oddelka za vojaško načrtovanje vojaškega odbora Nata brigadir Miha Škerbinc.

Geder je v svojem pismu opozoril na "pomanjkljivosti v procesu nabave" ter da bi bila v primeru takega besedila razpisa, kot ga predvideva ministrstvo, največja žrtev slovenska vojska. Škerbinc pa je v svojem pismu spomnil na "lekcijo propadlega projekta Patria 1" in izrazil zaskrbljenost, da se ta zgodba ob tokratnem razpisu lahko ponovi.

Skrb, da bo "kratko" v tej zgodbi potegnila prav vojska, je izrazil tudi Mahnič, ki ne skriva zadržkov do vsebine razpisa, ki ga je pripravilo ministrstvo za obrambo.

Ministrstvo je v projektni dokumentaciji predvidelo cenejšo opremo osemkolesnikov, kot jo želi vojska. Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak je minuli teden za Večer pojasnil, da "bi uresničitev teh vojaških zahtev investicijo bistveno podražila in ne bi mogli vzpostaviti srednje bojne bataljonske skupine do leta 2022", k čemur se je Slovenija zavezala z zvezo Nato. V vojski pa so prepričani, da brez tega ne morejo zagotoviti ustrezne opremljenosti.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window