Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zakonski predlog za ureditev problematike posojil v frankih bo v DZ vložila DeSUS

torek, 12.9.2017

Ljubljana, 12. septembra (STA) - Zakonski predlog za ureditev problematike posojil v frankih, ki ga je prejšnji teden predstavilo Združenje Frank, bo v DZ vložila DeSUS, in sicer predvidoma še ta teden, je po današnji seji vodstva stranke dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da se to uredi z zakonom, ne pa preko dolgotrajnih sodnih poti.

Kot je v izjavi za medije pojasnil Erjavec, so se danes srečali s predstavniki kreditojemalcev v švicarskih frankih. Za ureditev te problematike bodo po njegovih napovedih v DZ vložili zakon, katerega avtorji so pravniki Ciril Ribičič, Boštjan M. Zupančič in Franc Grad.

Glede na to, da je tudi sodišče v enem od primerov ugotovilo, da je šlo za zavajanje kreditojemalcev, ki bi bilo prav, da se to uredi z zakonom, ne pa preko dolgotrajne sodne poti, je prepričan Erjavec. Kot je pojasnil, bi se namreč na podlagi zakonskih določb naredila pretvorba v evre na dan sklenitev kreditnih pogodb v švicarskih frankih, uskladila bi se tudi obrestna mera.

Predlagane zakonske rešitve so sicer prejšnji teden predstavili v Združenju Frank, ki je predlog pripravilo s pomočjo Inštituta za ustavno pravo, ki ga vodi Ribičič. Gre za približno 16.000 posojil, pri katerih bi valuto spremenili iz švicarskih frankov v evre, je takrat povedala predsednica združenja Alja Pestar.

Posojilne pogodbe bi ostale v veljavi, iz njih bi izločili le nepošten pogoj, to je nominacija v švicarskih frankih oz. valutna klavzula. Zakon bi zajel posojilne pogodbe, sklenjene v obdobju med letoma 2000 in 2010, zajel pa bi vse kredite v švicarskih frankih - tako že odplačane in konvertirane kot še aktivne in tudi tiste, katerih terjatve so bile prodane. Predlagana rešitev predvideva tudi zvišanje skupne obrestne mere na način, da se pogoji kreditojemalcev izenačijo s pogoji tistih, ki so v tistem času najemali kredite v evrih.

Problematika posojil v švicarskih frankih se je pojavila, potem ko je švicarska centralna banka januarja 2015 odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto pri 1,20 franka za en evro, ki jo je z različnimi ukrepi na valutnem trgu branila dobra tri leta. Vrednost franka je v primerjavi z evrom precej poskočila, s tem pa so se drastično dvignili tudi mesečni obroki odplačevanja kreditov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window