Navigacija
Portal TFL

STA novice / Veljati začenja pravilnik o ugodnejši davčni obravnavi donirane hrane

sobota, 16.9.2017

Ljubljana, 16. septembra (STA) - Danes je začel veljati pravilnik o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost, ki med drugim ureja ugodnejšo davčno obravnavo za donirano hrano. Pravilnik med drugim poenostavlja pavšalno ureditev za kmete glede odobritve in veljavnosti dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila.

Kot so zapisali na finančnem ministrstvu, želijo zavezance k donacijam hrane spodbuditi tako, da bo donirana hrana do določene vrednosti deležna davčno ugodnejše obravnave, hkrati pa bo tovrstno doniranje tudi administrativno prijazno.

Pravilnik prinaša možnost prilagoditve davčne osnove (lastne oz. nabavne cene) za donirano hrano, in sicer tako, da bo njena vrednost za DDV namene ob izpolnjevanju predpisane omejitve enaka nič. Gre za bistveno administrativno in finančno razbremenitev zavezancev, ki bodo ohranili pravico do odbitka davka na dodano vrednost (DDV) od nabav hrane, za donirano hrano pa davka ne bodo obračunali.

Pravilnik sicer določa tudi omejitev vrednosti donirane hrane, za katero bo veljala ugodnejša DDV obravnava, in sicer do višine dveh odstotkov prihodkov za preteklo poslovno leto oz. pri novoustanovljenih podjetjih do dveh odstotkov pričakovanih prihodkov v tekočem poslovnem letu.

Spremenjen pravilnik prinaša tudi poenostavitev posebne ureditve za kmete, in sicer glede veljavnosti dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila. To bo po novem veljalo do preklica davčnega organa, in ne več do izteka koledarskega leta.

Poenostavljen bo tudi postopek odobritve dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila, kjer davčni organ na podlagi podatkov iz odmere dohodnine preveri izpolnjevanje pogoja opravljanja osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za davčne namene, pogoja, da se dohodek za tako dejavnost kmečkega gospodinjstva ugotavlja na podlagi pavšalne davčne osnove ter da ima v uporabi ustrezno kmetijsko zemljišče oziroma čebelji panj.

Pogoji za uveljavljanje pavšalnega nadomestila niso več vezani na velikost kmetijskih zemljišč oziroma število čebeljih panjev. Kot so pojasnili na ministrstvu, predlagana rešitev predstavlja administrativno razbremenitev tako za davčne zavezance kot za davčni organ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window