Portal TFL

STA novice / Kopač Mrakova ne nasprotuje spremembam določb glede dokupa pokojninske dobe

ponedeljek, 18.9.2017

Ljubljana, 18. septembra (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak ne nasprotuje noveli pokojninskega zakona, s katero bi SD in DeSUS ter sindikati popravili določbe glede upoštevanje pokojninske dobe, pridobljene s prostovoljno vključitvijo v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ministrica poudarja vidik pravičnosti, a dodaja, da ne spreminjajo upokojitvenih pogojev.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je za STA danes poudarila, da z novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ne posegajo v sistem pokojninskega zavarovanja, kot je bil dogovorjen med socialnimi partnerji in soglasno sprejet v DZ z zadnjo reformo. Ta je začela veljati leta 2013.

Zato se je, kot pravi, kot ministrica za delo lahko strinjala s predlogom sindikatov, SD in DeSUS. S slednjim po njenih besedah le zagotavljajo, da se bo doba, ki so jo posamezniki pridobili s prostovoljnim plačevanjem prispevkov in se je po starem zakonu, veljavnem pred letom 2013, štela za delovno dobo, tudi pri izpolnjevanju pogojev po novem oz. obstoječem zakonu štela v pokojninsko dobo brez dokupa.

Po izračunih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bi bilo posameznikov, ki jih sprememba zadeva, od 800 do 1000, je pojasnila ministrica. Sredstva, ki naj bi znašala okoli dva milijona evrov, bi krila pokojninska blagajna.

Element pravičnosti je bil glede teh določb v pokojninski reformi za Kopač Mrakovo ves čas sporen. A je po drugi strani spomnila, da pa je bila zakonodaja dogovorjena med vsemi akterji, in da te določbe po ugotovitvah ustavnega sodišča niso neustavne.

Ministrica tako predlogu novele ne nasprotuje z vidika pravičnosti. To je po njenem mnenju izjemno pomembno, ker je zaupanje v pokojninski sistem vedno pomembnejše, zlasti za mlajše generacije. Spomnila je na to, da so posamezniki zavarovanje vplačevali, medtem pa se jim je spremenil način štetja oz. upoštevanja plačane pokojninske dobe.

Na vprašanje, zakaj ona sama oz. ministrstvo ni vložilo predloga zakona, je odgovorila, da je bila to predvsem želja poslanske skupine oz. dogovor z DeSUS in sindikati. Ko so jo povprašali po mnenju, pa se je s predlogom sprememb strinjala, je dodala.

S spremembo zakona se bo zavarovancem, ki so bili določeno obdobje pred letom 2013 prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, to obdobje upoštevalo tudi pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za starostno pokojnino pod pogoji 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Predlagatelji načrtujejo, da bi novela stopila v veljavo s 1. januarjem prihodnje leto, upravičenci pa lahko za novo odločbo oz. odmero pokojnine zaprosijo v roku šestih mesecev.

Predlagajo pa še spremembe, po katerih bi izterjali delodajalca v primeru neplačevanja prispevkov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window