Portal TFL

4. dogodek Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjak

Gaspari najuglednejši finančnik, Simič najuglednejši davkar

Ljubljana - Najuglednejši davčni strokovnjak za leto 2009 je po izboru uporabnikov spletnega portala Tax-Fin-Lex Ivan Simič, najuglednejši finančni strokovnjak Mitja Gaspari, pravni strokovnjak pa Šime Ivanjko.

Nagrajenci so ob prejemu priznanj odgovarjali tudi na vprašanj o aktualni finančni krizi. Nekdanji direktor Davčne uprave RS (Durs) Simič je menil, da izpada proračunskih prihodkov, do katerega je prišlo zaradi krize, ni mogoče nadomestiti s hitrimi ukrepi, tudi z davkom na nepremičnine ne. "V tem trenutku se ne da storiti nobenega premika, ki bi prinesel takojšen rezultat," je dejal ter menil, da smo v preteklosti zamudili priložnost, da bi naredili davčni sistem bolj prilagodljiv.

Za zmanjšanje javnih izdatkov zmanjka energije

Po besedah ministra za razvoj in evropske zadeve Gasparija v Sloveniji pogosto iščemo rešitve na davčnem področju, pozabljamo pa, da je stabilno dolgoročno zmanjšanje obremenitev podjetij in posameznikov z davki in prispevki možno le z ustreznim zmanjšanjem javnih izdatkov. "Tam ponavadi zmanjka energije, ne glede na trenutno vlado," je dejal.

Delo bolj obremenjeno s prispevki kot z davki

Gaspari je opozoril na visoko obremenitev dela v Sloveniji, ne toliko z davki kot s prispevki. Solidarnost ne more biti neskončna, je dejal in spomnil, da višina socialnih prispevkov pri nas v nasprotju z vrsto drugih držav ni navzgor omejena. Z določitvijo zgornje meje socialnih prispevkov pri določeni višini dohodkov bi sicer izgubili nekaj javnofinančnih prihodkov, a bi hkrati zmanjšali obremenitev dela tistih poklicev, ki bodo podjetjem pomagali priti iz razvojnih krčev, v katerih so se številna znašla, je menil.

Gaspari: Potrebno je omogočiti boljše delovanje bank

Po Gasparijevem mnenju je treba omogočiti boljše delovanje finančnega sistema, predvsem bank. To sicer ne uspeva tudi drugim državam v Evropi. Ob tem je že za januar napovedal določene spremembe, predvsem glede dostopa do obratnih sredstev malih in srednje velikih podjetij.

Sicer pa je treba v državnem proračunu opredeliti razvojne prioritete ter nanje osredotočiti sredstva, ostalim programom pa denar zmanjšati ali jih celo ukiniti. Brez spremembe prioritet in zmanjšanja neprioritetnih izdatkov ne bo stabilnih davčnih sprememb in ne vzdržne rasti, je posvaril Gaspari.

Ivanjko: Tajkunizacija ni splošen slovenski pojav

Profesor prava Ivanjko, ki meni, da pravo ni inštrument za reševanje kriz, je ocenil, da s pravom ni mogoče preprečiti manipulacij, ki se dogajajo v gospodarstvu. T.i. tajkunizacija ni splošen slovenski pojav, je dejal ter menil, da zadeva zgolj deset do 15 ljudi, ki delujejo v povezavi s politično elito. "Imamo pa na stotine podjetij, v katerih so managerji pošteni, a se zaradi hajke na managerje bojijo sprejemati odločitve, ki so v njihovi pristojnosti," je dejal.

Vir: STA

Galerija dogodka


mag. Ivan Simič

mag. Mitja Gaspari

dr. Šime Ivanjko
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window