Navigacija

Okoljevarstvena zakonodaja EU in Slovenije zbrana na portalu Eko-Lex

Ljubljana, 24. maja (STA) - Družba Tax-Fin-Lex je danes odprla nov portal Eko-Lex, na katerem je zbrana veljavna zakonodaja na področju varstva okolja in rabe naravnih dobrin v Sloveniji in EU. Na portalu uporabnik najde tudi sodno prakso Slovenije in EU s področja varstva okolja, članke in komentarje okoljevarstvenih predpisov ter možnost dnevnega obveščanja o novostih.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila direktorica družbe Tax-Fin-Lex Zlata Tavčar, je Eko-Lex namenjen gospodarskim družbam, ki opravljajo dejavnosti v industriji, energetiki, kmetijstvu in storitveni dejavnosti, gospodarskim družbam, ki morajo za opravljanje svoje dejavnosti pridobiti odločbo ministrstva za okolje, izvajalcem obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja ter osebam javnega prava.

Ob tem v Tax-Fin-Lexu poudarjajo, da ustrezno izvajanje okoljevarstvene zakonodaje omogoča občutne prihranke za podjetja, obenem pa jih usmerja v zelene tehnologije, zelene proizvode in storitve ter trajnostno upravljanje z energijo, vodo in zrakom.

Tavčarjeva je prepričana, da ostaja veliko odprtih vprašanj, kako uspešno izvajati okoljevarstveno zakonodajo, da bi dosegli možne prihranke in učinke. Kot odgovor na to je Tax-Fin-Lex razvil portal Eko- Lex, kjer so na enem mestu zbrani vsi podatki o veljavni okoljevarstveni zakonodaji in njenem ažurnem spremljanju ter izvajanju.

Tavčarjeva je izpostavila, da lahko podjetja fiksne stroške z ustreznim izvajanjem zakonodaje s področja varstva okolja bistveno znižajo. "Trajnostna raba vode omogoča do 30 odstotkov manj omenjenih stroškov, ločeno zbiranje odpadkov do 70 odstotkov manj, učinkovita raba energije pa do 30 odstotkov manj stroškov," je pojasnila. Ob tem je predstavila primer večjega slovenskega trgovca, ki je v zadnjih treh letih z ustreznim spoštovanjem zakonodaje na področju ravnanja z odpadki zmanjšal fiksne stroške za več kot 50 odstotkov.

Med prednostmi portala je Tavčarjeva izpostavila dnevno ažurnost novosti s področja okoljske zakonodaje, dnevno spremljanje novosti, dokumenti na portalu pa so med seboj povezani in uvrščeni v posamezna področja. Vsa okoljevarstvena zakonodaja je na portalu dnevno ažurirana in pripravljena v obliki čistopisov za vse verzije za nazaj - v časovnici.

Naročnik omenjenega portala za 65 evrov mesečno prejme uporabniško ime in geslo, s katerim dostopa do vseh podatkov v paketu Eko-Lex. Poleg dostopa v bazo podatkov pa je uporabnikom zagotovljeno tudi dnevno obveščanje o zakonodajnih novostih z okoljevarstvenega področja - Eko-Lex Kliping. Po besedah Tavčarjeve je portal potencialno namenjen 50.000 uporabnikom, v naslednjih letih pa jih sicer pričakuje med 500 in 1000. Eko-Lex je prvi izmed tematskih portalov omenjene družbe. Za jesen pripravljajo še portal za področje energetike in portal za področje gradbeništva, razmišljajo pa tudi o drugih.

Družba Tax-Fin-Lex je nastala leta 2004 in v Sloveniji vzpostavila istoimenski portal z vsemi davčnimi, računovodsko-finančnimi in pravnimi informacijami.

Vir: STA

Galerija dogodka

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window