Portal TFL

10. dogodek Najuglednejši in 10. obletnica portala TFL

Portal Tax-Fin-Lex kot Najuglednejše nagradil Wakouniga, Odarja in Jakliča

Ljubljana, 2. decembra (povzeto po STA)

S svečano prireditvijo je portal Tax-Fin-Lex obeležil deseto obletnico delovanja, ob tem pa so nagradili še najuglednejše strokovnjake s področja davkov, financ in prava. To so postali ddr. Marian Wakounig, dr. Marjan Odar in ddr. Klemen Jaklič. Direktorica Zlata Tavčar je pojasnila, da je strokovnjake izbiralo več kot 27.000 uporabnikov omenjenega portala.

V uvodnem govoru je Tavčarjeva izpostavila, da so imeli pred desetimi leti, ko so ustvarili portal Tax-Fin-Lex, samo en cilj, in sicer na enem mestu ustvariti tako bazo podatkov, da bodo skupaj davčni, računovodsko-finančni in pravni podatki vsi v ažurni obliki in dosegljivi uporabnikom. "Po desetih letih je portal mnogo več kot to. Vsebuje milijon dokumentov, ki so povezani med seboj," je izpostavila direktorica portala.

Vzporedno z vsemi aktivnostmi je vseh deset let potekal tudi izbor za Najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka. Najuglednejši strokovnjak s področja davkov za leto 2015 je postal ddr. Marian Wakounig, ki je prejel 65,29 odstotka glasov v svoji kategoriji. Dr. Marjan Odar je s 34,31 odstotki postal najuglednejši finančni strokovnjak za leto 2015, pravni pa je s 7,62 odstotki postal ddr. Klemen Jaklič.

ddr. Wakounig, ki je sicer svetovalec na avstrijskem finančnem ministrstvu, je na prireditvi primerjal slovenski in avstrijski davčni sistem, ki je pri naših severnih sosedih dobro urejen. Med drugim je povedal, da je davčna zakonodaja v Avstriji izdelana po sistemu skupnega sodelovanja socialnega partnerstva, "kar pomeni, da ni vedno v ospredju izključno država, ampak tudi potrebe razmišljanja davčnih zavezancev".

Po njegovem mnenju se uspeh avstrijskega sistema skriva tudi v tem, da se davčnega zavezanca skuša pritegniti k prostovoljnemu plačevanju davkov. Meni pa tudi, da bi bilo v Sloveniji dobro tudi, "da davkarija pokaže srce v težkih situacijah".

Direktor Slovenskega inštituta za revizijo dr. Marjan Odar pa je medtem poudaril, da ima Slovenija zelo dobro urejen sistem revidiranja in računovodstva. Kot je pojasnil, je bila prednost Slovenije v tem, "da smo krenili iz nič in takrat lahko pobereš najboljše iz že obstoječih sistemov". Prav tako je poudaril, da smo imeli v času vzpostavljanja sistema prave strokovnjake na pravih mestih. "Seveda so še odkloni, a smer je prava," je prepričan.

Dotaknil se je tudi prenovljenih računovodskih standardov, ki prihajajo v veljavo. Odar je prepričan, da bodo ti prijaznejši do uporabnikov in tudi razumljivejši. Kot je dodal, morajo k standardom dati soglasja tri ministrstva, zadnje soglasje pa naj bi po njegovih informacijah prispelo v četrtek. Tako da bodo standardi prihodnji teden v uradnem listu, je zaključil.

Predavatelja na Harvardu, ddr. Klemna Jakliča, zaradi obveznosti na fakulteti na podelitvi ni bilo, se je pa oglasil preko medmrežja. Na vprašanje, ali je Slovenija pravna država, je dejal, da gre bolj za stopnjo in ne za stanje. Po njegovem mnenju gre za postopno približevanje idealu, ki ga nikoli ne dosežeš. "Lahko pogojno rečemo, da smo pravna država, nismo pa takšna pravna država, kakršna bi lahko bili," je dodal.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window