Portal TFL

11. dogodek Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjak za leto 2016

Najuglednejši za leto 2016 so postali mag. Ivan Simič, dr. Jožko Peterlin in ddr. Klemen Jaklič

Ljubljana, 8. decembra 2016

V četrtek, 8. decembra 2016, je v Grand Hotelu Union potekala tradicionalna slavnostna prireditev Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjak, ki jo družba Tax-Fin-Lex organizira že enajsto leto.

V letošnjem letu je več kot 40.000 uporabnikov in obiskovalcev portala Tax-Fin-Lex imelo priložnost glasovati in izbrati najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka za leto 2016. Največ glasov so namenili nekdanjemu direktorju Davčne uprave Republike Slovenije in davčnemu svetovalcu mag. Ivanu Simiču, finančnemu svetovalcu in predavatelju dr. Jožku Peterlinu ter predavatelju na Harvardu ddr. Klemnu Jakliču.

Prireditev, ki jo je povezovala Mateja Zore, se je začela z uvodnim nagovorom direktorice družbe Tax-Fin-Lex Zlate Tavčar, ki je poudarila: »Ugled je vrlina, ki predstavlja vse tisto, kar lahko dosežemo le s strokovnim, poštenim in trdim delom. Vse našteto zagotovo velja za letošnje prejemnike priznanj.« Po besedah direktorice in soustanoviteljice družbe Tax-Fin-Lex je ugled največje priznanje za trdo delo posameznika, saj kaže na priznanje družbe za njegov pogum, vztrajnost in poštenost.

V govoru je Tavčarjeva izpostavila, da so imeli pred enajstimi leti, ko so ustvarili portal Tax-Fin-Lex, samo en cilj - na enem mestu ustvariti takšno bazo podatkov, da bodo skupaj davčni, računovodsko-finančni in pravni podatki, vsi v ažurni obliki in dosegljivi uporabnikom. »Po enajstih letih je portal mnogo več kot to. Vsebuje več kot milijon dokumentov, ki so povezani med seboj, poleg tega pa smo razvili vrsto novih e-storitev, kjer informacije same prihajajo do uporabnikov,« je poudarila direktorica. V zadnjem letu je novost e-založba, uspešna so tudi strokovna izobraževanja, ki so jih začeli organizirati. Imajo dva certifikata poslovne odličnosti, med njimi zlato bonitetno oceno AAA, ki je najvišja mogoča.

Osrednjo točko dogodka Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjak je predstavljala okrogla miza, na kateri so prejemniki prestižnih nagrad izrazili svoje poglede na rešitev izzivov, s katerimi se trenutno srečujemo v Sloveniji. Mag. Simič, dr. Peterlin in ddr. Jaklič so si bili enotni, da je največja pomankljivost našega davčnega, finančnega in pravnega sistema nepredvidljivost, saj po njihovih besedah prihaja do prepogostega spreminjanja ter posledične nejasnosti in nezaupanja v sistem.

Mag. Ivan Simič, ki so mu uporabniki portala namenili več kot 42 odstotkov glasov v kategoriji za najuglednejšega davčnega strokovnjaka in je priznanje prejel že desetič, je poudaril, da imamo v Sloveniji veliko davčnih strokovnjakov, primanjkuje pa takih, ki bi bili hrabri, drzni in bi si aktivno prizadevali za spremembe na bolje. Izpostavil je, da trenutno stanje, kjer ni predvidljivosti davčne politike, ki bi si jo zavezanci in investitorji želeli, ne omogoča razvoja. »Tujci v Slovenijo ne bodo prišli, dokler se bo zakonodaja menjavala vsaki dve ali tri leta. Prišli bodo, ko bo zakonodaja stabilna deset ali petnajst let,« je izpostavil. »Ko rečem, da bi pri tistih, ki zaslužijo več kot milijon, znesek nad milijonom obdavčil desetodstotno, me obsodijo, da hočem razbremeniti bogataše. Nihče ne razume, da bodo ti do enega milijona plačali pol milijona davkov. Tega v Sloveniji ne dojamemo.«

Dr. Jožko Peterlin je priznanje za najuglednejšega finančnega strokovnjaka dobil že četrtič – šesto, sedmo, osmo in enajsto leto. Kot je dejal na podelitvi, v Sloveniji še vedno ne ločimo financ od računovodstva. Slednje se po njegovih besedah ukvarja z analizo in preteklostjo, finančniki pa bi morali biti bolj zazrti v prihodnost in razvoj. Po besedah dr. Peterlina so finance intimna stvar posameznika, zato je zelo pomembno, da so pravila jasna in predvidljiva. »Če sistem ne poskrbi, da so pravila igre jasna, ne moremo živeti,« je bil kritičen. »Pravila igre morajo veljati vnaprej, ne pa da se med tekmo pravila igre spreminjajo, ob čemer samo ena stran, ena ekipa pozna spremembe. Ali pa se pravila spreminjajo za nazaj. To ne gre.«

Ddr. Klemnu Jakliču, ki je priznanje za najuglednejšega pravnika prvič prejel že lansko leto, so v letošnjem letu uporabniki portala namenili 68 odstotkov glasov. Na vprašanje direktorice Zlate Tavčar, v čem je glavna razlika med slovenskim in ameriškim sodnim sistemom, je odgovoril, da v Sloveniji nimamo tako dolge demokratične tradicije. Ob ustanovitvi države, ko smo Slovenci dobili demokratično ustavo, je nastala vrzel, ki se ji reče človekove pravice. To vrzel je treba zapolniti s sodno prakso in tako graditi hrbtenico pravne države, je dodal. Po njegovem mnenju bi se morali pri izoblikovanju ustavne sodne prakse bolj ozirati k starim, zahodnim demokracijam, ki imajo pri tem večdesetletne izkušnje. Poudaril je, da je pomembno, da so pravila jasna, preprosta in stalna, ter ob tem citiral ameriškega sodnika: »Pravna država ni le hrbtenica pravnega sistema, ampak motor gospodarstva.«

V sproščenem pogovoru, ki ga je vodila prva dama družbe Tax-Fin-Lex, je prejemnike priznanj večkrat prekinil spontan aplavz poslušalcev. Kljub številnim izzivom, ki ostajajo nerešeni, se je okrogla miza končala v pozitivnem ozračju. Tavčarjeva se je zahvalila udeležencem in poudarila, da bo čas spremenil stvari, prinesel spremembe. Dodala je, da verjame v mlade, ki imajo ogromen potencial in bodo nosilci družbenih sprememb, saj so polni svežih idej, kar se nenehno odraža tudi v številnih uspešnih zgodbah, ki smo jim priča v zadnjem času.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window