Portal TFL

13. dogodek Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjak za leto 2018

Najuglednejši za leto 2018 so postali mag. Ivan Simič, dr. Marjan Odar in ddr. Klemen Jaklič

Ljubljana, 11. december 2018

Že trinajstič so bili izbrani najuglednejši strokovnjaki z davčnega, finančnega in pravnega področja. Uporabniki portala Tax-Fin-Lex so tokrat največ glasov namenili davčnemu svetovalcu mag. Ivanu Simiču, direktorju Inštituta za revizijo dr. Marjanu Odarju in ustavnemu sodniku ddr. Klemnu Jakliču.

»Ugled razumemo kot poslanstvo in ugled je odgovornost za vsa pretekla dejanja in predvsem za prihodnost,« je na slavnostni podelitvi priznanj v ljubljanskem Grand hotelu Union poudarila direktorica družbe Tax-Fin-Lex ga. Zlata Tavčar. Najuglednejše je letos izbralo 2.300 uporabnikov portala Tax-Fin-Lex. Mag. Ivan Simič je prejel skoraj 75 odstotkov glasov v davčni kategoriji, najuglednejši finančni strokovnjak dr. Marjan Odar 47 odstotkov glasov v računovodsko-finančni kategoriji, najuglednejši pravni strokovnjak ddr. Klemen Jaklič pa je prejel 63 odstotkov glasov v pravni kategoriji.

Izhodišče tradicionalnemu klepetu ob okrogli mizi je bilo vprašanje: Kam gremo - Slovenija kot razvita finančna država. Za osnovne iztočnice je s podatki poskrbel predsednik uprave KD Skladov Luka Podlogar, nato pa so nagrajenci delili svoj pogled na to vprašanje.

Ustavni sodnik Jaklič je dejal, da je gospodarski razvoj mogoč le v okolju svobodne družbe in izbire, saj je za svobodno gospodarsko pobudo in finančne trge nujno delovanje demokratičnega procesa. Ustava svobodo in demokratičnost zagotavlja na formalni ravni, uresničevanje zapisanega v praksi pa je tudi na področju gospodarstva druga zgodba. Posebej je poudaril pomen pluralnosti na medijskem področju: »Na tem področju in enako na področju visokega šolstva ne bi smelo biti nikakršnega monopola.« Hkrati je po mnenju Jakliča pomemben personalni sestav institucij, ki imajo nadzor nad finančnim in gospodarskim sistemom – brez resnično svobodnega nadzora, v kalnem okolju, tudi gospodarstvo ne more biti učinkovito. Med nujnimi pogoji za razvoj in uspešno gospodarstvo pa je, kot je dodal, prav tako pomembna pravna predvidljivost.

Z njim se je strinjal nekdanji direktor davčne uprave in davčni svetovalec Simič. Spomnil je na davčno reformo iz let 2005 in 2006, ko je vodil slovensko davčno upravo, ki je po njegovem bila očitno zelo dobra, saj se od takrat ni kaj bistvenega spreminjalo. Ocenil pa je, da se je nova vlada spreminjanja davčne politike lotila na napačnem koncu. »Enostavno ne vemo, kaj se bo zgodilo, mnogi pa čakajo, tudi tujci,« je dejal. Moti ga, da v državi nimamo predvidljive davčne zakonodaje, ki bi bila stimulativna za davčne zavezance. Opozoril je tudi na preveč dolgotrajne sodne postopke, kar slabi pravno varnost v državi. »Škoda mi je energije in časa, da ljudi prepričujem v nekaj, če se ne spoznajo na davke,« je dejal in ponovil, da z vlado nima namena sodelovati na področju priprave davčne politike, saj meni, da bi to bila izguba časa.

Direktor Inštituta za revizijo Odar je ocenil, da je precej državljanov finančno nerazvitih, saj bi sicer tistih 17 milijard, kolikor imamo Slovenci privarčevanega denarja, bilo bolj koristno naloženih in bi zaradi donosov bilo vsem skupaj še mnogo bolje. Komentiral je tudi dejstvo, da na področju računovodstva prihaja do vse preveč kompliciranja, sam namreč pri svojem delovanju teži k enostavnosti. »Predpisuje se cel kup neživljenjskih zahtev,« je dejal. Posebna zgodba je po njegovem zakon o revidiranju. Zaradi usklajevanja z EU direktivo bi ga morali prenoviti že leta 2016, a »ker tega nismo storili, ga bomo zdaj spreminjali praktično po hitrem postopku. Spremembe imajo 110 členov, na direktivo pa se jih nanaša krepko manj kot polovica. Nemci so to medtem spisali na dveh straneh.«

Vsi trije so se ob naštevanju težav, s katerimi se srečujejo podjetniki, strinjali, da bi na splošno v državi potrebovali več zdrave kmečke pameti. Jaklič je pozval tudi k pogumnemu in odprtemu pogovoru o problemih in idejah za njihovo reševanje, pri čemer je probleme najprej treba pripoznati. »Tudi v skrbi za službo včasih pri komu manjka poguma. Če pri govorjenju o pomembnih stvareh trčiš v interese monopola, boš mogoče kdaj imel kakšna vrata zaprta,« je dejal, a kljub temu predvsem mlade strokovnjake pozval k razpravi.

»Želim si več strokovnosti na vseh področjih,« je ob zaključku prireditve svoje misli strnil Odar. Opozoril pa je tudi, da imamo v Sloveniji, kljub temu da so bili vsi nagrajenci v svojih komentarjih malo kritični, zelo visoko kakovost življenja.

Program sta z glasbenimi vložki zaokrožila mladi saksofonist Andej Omejc, študent 1. letnika Akademije za glasbo in 2. letnika medicine, ob klavirski spremljavi Teje Komar, študentke 3. letnika Akademije za glasbo.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window