Dnevne zakonodajne novosti / 22. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
S 1. junijem normalizacija pri upravnih in sodnih zadevah
Tema dneva

Po preklicu razglasitve epidemije koronavirusa bodo z 31. majem prenehali veljati začasni ukrepi v upravnih, javnopravnih in sodnih zadevah. S 1. junijem se bodo tako normalizirale razmere tudi na teh področjih, podlago za to pa je s posebnim sklepom sprejela vlada. Veljavnost začasnih ukrepov je bila sicer z interventnim zakonom omejena do 1. julija, če razlogi za prenehanje njihovega izvajanja ne bi nastopili prej. Nekateri drugi ukrepi iz prvega protikoronskega zakona pa bodo v veljavi toliko časa, kolikor to določa zakon.(več)

Zajc začetek uporabe turističnih bonov napoveduje za konec junija
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je napovedal, da bodo prebivalci turistične bone lahko predvidoma začeli uporabljati konec junija. Po sprejemu tretjega protikoronskega zakona v DZ mora vlada pripraviti še uredbo, zeleno luč pa mora prižgati še Evropska komisija. Sprva je bilo koriščenje napovedano že s 1. junijem.(več)

Tretji protikoronski zakon: seznam ukrepov
Tretji protikoronski zakon, ki bo po načrtih vlade uveljavljen 1. junija, je vreden eno milijardo evrov. Od tega bo večji del namenjen za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, približno tretjino pa za izdajo turističnih bonov za počitnice v Sloveniji. Ministrica za kmetijstvo izpostavlja ukrepe na področju zaposlovanja sezonskih delavcev in na področju pridelave hrane.(več)

Za tretji paket kritike na razlikovanje panog in čas trajanja ukrepov
V odzivih na tretji protikoronski paket, ki ga je vlada potrdila v sredo in poslala DZ v sprejem, je večina izpostavila nujnost širitve kroga upravičencev. V turizmu in gostinstvu želijo daljše podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo, gospodarski minister pa je že napovedal, da bodo ta ukrep razširili tudi na avtomobilsko industrijo.(več)

Vlada podaljšala ukrepe o začasni omejitvi zbiranja
Vlada je včeraj na dopisni seji podaljšala ukrepe iz odloka o začasni omejitvi zbiranja. Tako ostaja v veljavi določilo, da se pod določenimi pogoji dopušča zbiranje do 50 ljudi na javnih krajih. Za kršitve prepovedi gibanja je sicer zdravstveni inšpektorat v času epidemije izrekel več kot 1200 glob. Skupni znesek vseh glob zaradi kršitev omejevalnih ukrepov pa znaša več kot 150.000 evrov.(več)

Vizjak: Zakon za zagon investicij ne posega v zakone s področja varstva okolja
Predlog interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij, katerega besedilo je v sredo določila vlada, ne posega v zakone s področja varstva okolja, je zagotovil minister za okolje Andrej Vizjak. Med pomembne investicije med drugim sodijo pomembne prometnice in železniške proge, pa tudi HE Mokrice in HE na srednji Savi.(več)

Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
Vlada je na dopisni seji med drugim tudi izdala uredbo o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz zakona o interventnih ukrepih. Sprejela je letni načrt razpolaganja z lipicanskimi konji ter letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini.(več)

SAB s predlogom zakona o oblikovanju infrastrukturnega sklada
V stranki SAB so se odzvali pozivu predsednika vlade Janeza Janše opoziciji, naj sodeluje pri spopadanju s posledicami epidemije covida-19, in pripravili zakonski predlog o ustanovitvi proračunskega sklada za investicije v prometno infrastrukturo.(več)

V DZ podprli nadaljevanje postopka imenovanja kandidatov v Splošno sodišče EU
Mandatno-volilna komisija DZ je včeraj odločala o predlogih predsednika republike za imenovanje dveh kandidatov za sodnike na Splošnem sodišču EU. Klemen Podobnik je dobil soglasno podporo, medtem ko bo med Juretom Vidmarjem in Nino Savin Bossiere na koncu odločal DZ v celoti.(več)

Višje sodišče zavrnilo pritožbo Janše glede plačila odškodnine novinarki Carlovi
Celjsko višje sodišče je zavrnilo pritožbo Janeza Janše glede plačila odškodnine v višini 6000 evrov novinarki RTV Slovenija Evgeniji Carl zaradi žaljivega tvita. Višje sodišče je potrdilo sodbo velenjskega okrajnega sodišča o odškodnini in Janši naložilo povrnitev stroškov pravdnega postopka, je razvidno iz sodbe višjih sodnikov.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Sistemska obratovalna navodila za distribucijske sisteme zemeljskega plina za geografska območja Mestne občine Kranj, Občine Naklo in Občine Šenčur – 1., 2. in 4. območje
Razpis volitev sodnikov porotnikov delovnih in socialnega sodišča
Pravilnik o prilogi k diplomi
Pravilnik o izvrševanju probacijskih nalog
Odredba o prenehanju veljavnosti Odredbe o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev
Odločbe sodišč
VSL Sklep Cst 72/2020 - postopek osebnega stečaja - ugovor upnika proti odpustu obveznosti - postopek ugovora proti odpustu obveznosti - zloraba pravice do odpusta obvezno...
VSC Sodba PRp 176/2019 - zaseg motornega vozila - vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja - odklon preizkusa alkoholiziranosti
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o poroštvu Republike Slovenije v Evropskem instrumentu za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE) po izbruhu COVID-19 (ZPEIPZB), nujni postopek, EPA 1171-VIII
Predlog in obrazložitev predloga zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (ZIUOPE), nujni postopek, EPA 1173-VIII
Predlog in obrazložitev predloga interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji COVID-19 (IZOOPIZG), nujni postopek, EPA 1172-VIII
Ostali dokumenti
Napake pri transfernih cenah