Dnevne zakonodajne novosti / 24. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
DZ potrdil državna proračuna z novo rekordno porabo
Tema dneva

DZ je včeraj potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti. Poraba bo leta 2023 s 16,69 milijarde evrov najvišja doslej, nato se bo nekoliko znižala. Ob visoki rezervi za financiranje ukrepov za blaženje posledic energetske krize se bo primanjkljaj prihodnje leto povzpel na 5,3 odstotka BDP. Leta 2024 naj bi ostal pod tremi odstotki. Hkrati je DZ potrdil tudi zaključni račun proračuna za leto 2021, ki mu je računsko sodišče izdalo pozitivno oceno, vnovič pa je prejel mnenje s pridržkom za pravilnost izvršitve.(več)

DZ podprl Beti Hohler za kandidatko za sodnico ICC v Haagu
Državni zbor je na tajnem glasovanju z 78 glasovi za in tremi proti podprl Beti Hohler za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) za mandat od leta 2024. Mednarodno uveljavljeno strokovnjakinjo za mednarodno kazensko pravo je DZ predlagal predsednik republike Borut Pahor.(več)

DZ o predlogu za referendum o noveli zakona o dohodnini v petek
Poslanci se bodo jutri sestali na izredni seji, na kateri bodo razpravljali o predlogu SDS za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu vladnega predloga novele zakona o dohodnini, je sklenil kolegij predsednice DZ. Sklic seje je zahtevala koalicija, ki upa na sprejem novele do konca leta, v opoziciji pa so nad tako zgodnjo obravnavo ogorčeni.(več)

Inženirska zbornica Slovenije napoveduje izpodbijanje volitev v DS
Inženirska zbornica Slovenije napoveduje izpodbijanje volitev v državni svet. Podati namerava tudi pobudo za noveliranje zakona o državnem svetu. Prepričani so, da jim na volitvah državnega svetnika, ki zastopa samostojne poklice, ni bila zagotovljena enakopravna obravnava.(več)

O pravilnosti poslovanja Zpiza v letu 2020 mnenje s pridržkom
Računsko sodišče je o računovodskih izkazih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) za leto 2020 izreklo pozitivno mnenje. O pravilnosti poslovanja v tem letu pa mu je izreklo mnenje s pridržkom. Od zavoda je zahtevalo predložitev odzivnega poročila.(več)

DVK razpisala drugi krog županskih volitev v 47 občinah
Državna volilna komisija (DVK) je sprejela odločitev o razpisu drugega kroga županskih volitev v 47 občinah, kjer nihče od kandidatov v nedeljo ni prejel večine glasov volivk in volivcev. Za drugi krog županskih volitev, ki bo 4. decembra, je DVK sprejela tudi rokovnih volilnih opravil.(več)

ZSSS poziva delodajalce k izplačilu 13. plače ali božičnice
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je ob iztekanju leta delodajalce pozvala, da skladno z določili kolektivnih pogodb in drugih dogovorov med socialnimi partnerji ter s sprejetimi merili novembra in decembra zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja, torej 13. plače, božičnice ali letne nagrade.(več)

V veljavi prepoved aromatiziranih ogrevanih tobačnih izdelkov v EU
V Evropski uniji je včeraj začela veljati prepoved aromatiziranih ogrevanih tobačnih izdelkov. Gre za ukrep, ki ga je letos predlagala Evropska komisija v skladu z evropskim načrtom za boj proti raku. Nova pravila morajo države članice v osmih mesecih prenesti v svojo nacionalno zakonodajo.(več)

Evropski parlament podprl novo strategijo za širitev EU
Poslanci v Evropskem parlamentu so sprejeli priporočilo o novi strategiji za širitev EU. V njem poudarjajo, da bi morala EU sprejeti nove članice s kvalificirano večino namesto soglasja in zaključiti pristopna pogajanja do leta 2030, ob tem pa vztrajajo, da mora Srbija za nadaljevanje pristopnih pogajanj podpreti sankcije proti Rusiji.(več)

Evropski parlament potrdil proračun za leto 2023
Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so v torek in sredo obravnavali ter sprejeli dogovor o proračunu EU za naslednje leto. Glavni cilj sprememb je bilo zagotavljanje dodatnih sredstev za ublažitev posledic vojne v Ukrajini, reševanje energetske krize in učinkovitejše naslavljanje procesa okrevanja po pandemiji.(več)