Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski parlament potrdil proračun za leto 2023

sreda, 23.11.2022

Strasbourg, 23. novembra (STA) - Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so v torek in danes obravnavali ter sprejeli dogovor o proračunu EU za naslednje leto. Glavni cilj sprememb je bilo zagotavljanje dodatnih sredstev za ublažitev posledic vojne v Ukrajini, reševanje energetske krize in učinkovitejše naslavljanje procesa okrevanja po pandemiji.

Poslanke in poslanci so proračunski postopek za leto 2023 na današnjem glasovanju potrdili s 492 glasovi za - 66 poslancev je bilo proti, 46 pa vzdržanih - nato pa je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola v plenarni dvorani v Strasbourgu podpisala zakon o proračunu.

Poslanci so v skladu s prednostnimi nalogami, ki jih je Evropski parlament določil v svojih smernicah za leto 2023, povečali sredstva za programe in politike, za katere menijo, da so ključni za odpravljanje posledic vojne v Ukrajini in energetske krize, proces okrevanja po pandemiji covida-19 ter krepitev zelenega in digitalnega prehoda.

"Da bi pomagali našim državljanom, smo zagotovili milijardo evrov več, kot je bilo prvotno načrtovano. To pomeni več sredstev za reševanje energetske krize, posledic vojne v Ukrajini, podnebnih sprememb, javnega zdravja ter krepitev evropskih pravic in vrednot," je dejal poročevalec za proračun za leto 2023, romunski evroposlanec Nicolae Stefanuta (Renew).

Poslanci so posebej glasovali tudi o predlogu sprememb, ki med drugim vsebuje krepitev mehanizma EU na področju civilne zaščite in dodatne ukrepe za odpravo posledic ruske vojne v Ukrajini. Predlog so potrdili s 539 glasovi za in 7 proti, vzdržanih je bilo 27 poslancev.

Med drugim je z današnjimi spremembami dodatna sredstva dobil program Erasmus+ s 120 milijoni evrov za podporo študentom in učiteljem iz Ukrajine, odobrenih je tudi dodatnih 150 milijonov evrov za humanitarno pomoč in 36,5 milijona evrov za sklad za azil, migracije in integracijo.

Ob tem bodo poslanci po današnji razpravi v četrtek glasovali še o zakonodajnih predlogih, ki bi vzpostavili pravno podlago za izplačevanje makrofinančne pomoči Ukrajini v letu 2023 v skupni višini 18 milijard evrov. Predlog je 9. novembra predstavila Evropska komisija, poleg parlamenta pa ga mora potrditi še Svet EU, kar bi se predvidoma lahko zgodilo v začetku decembra.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window