Dnevne zakonodajne novosti / 30. september 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 146/2022 z dne 25.11.2022
TEMA DNEVA
DZ sprejel spremembe avtorske zakonodaje
Tema dneva

DZ je včeraj s 56 glasovi za in nobenim proti sprejel spremembe zakona o avtorski in sorodnih pravicah ter zakona o kolektivnem upravljanju teh pravic, ki se nanašata na avtorsko in sorodne pravice, da bi to področje približali dobi digitalizacije. Prvi RTV organizacijam za nove pomožne spletne storitve olajšuje ureditev pravic, z drugim pa bodo avtorji kljub prenosu pravic prejeli nadomestilo za nekatere najbolj množične načine uporabe del na spletu. Z njima se prenašata evropski direktivi, pri katerih je rok za prenos že potekel.(več)

Poslanci sprejeli novi zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in novi zakon o varstvu potrošnikov
DZ je s 70 glasovi za in nobenim proti sprejel novi zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Zakon prenaša določbe evropske direktive in med drugim prinaša novosti glede postopka ugotavljanja kršitev podjetij. Poslanci so sprejeli tudi novi zakon o varstvu potrošnikov, ki bo med drugim uvedel novosti glede jamčevalnih zahtevkov, dobav digitalnih vsebin in enakega označevanja blaga različne kakovosti.(več)

DZ sprejel noveli zakona o notariatu in odvetništvu
Državni zbor je na včerajšnji seji brez razprave sprejel noveli zakonov o notariatu in o odvetništvu, ki jih je v parlamentarno proceduro vložila opozicijska SDS. Tretjo obravnavo predloga novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij pa bo DZ opravil na prihodnji seji.(več)

Lokalne volitve: Ustavna odločba o volilnem sporu še ni uresničena, a to naj ne bi vplivalo na zakonitost volitev
Ustavno sodišče je leta 2020 ugotovilo neustavnost delov zakona o lokalnih volitvah, ki urejajo pritožbe na delo občinskih volilnih komisij. DZ je naložilo, naj neustavnost odpravi v letu dni, kar pa se še ni zgodilo. Kljub temu ustavna pravnika Rajko Pirnat in Julij Toplak menita, da to ne bo vplivalo na zakonitost in legitimnost volitev.(več)

Po programu za manj materialne prikrajšanosti naj bi letno pomagali vsaj 163.900 ljudem
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v formalno potrditev Evropski komisiji poslalo program za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji v obdobju od leta 2021 do 2027. Cilj je, da bi pomoč letno zagotovili vsaj 163.900 najbolj ogroženim. Vrednost programa je 32,6 milijona evrov.(več)

Vlada in sindikati javnega sektorja parafirali plačni dogovor
Vlada in sindikati javnega sektorja so parafirali plačni dogovor. Zaposleni v javnem sektorju si v skladu z dogovorom lahko obetajo dvig plač, višje nadomestilo za malico, tisti do vključno 50. plačnega razreda tudi poračun regresa za letni dopust. Vrednost dogovora je po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik 611 milijonov evrov.(več)

DZ danes o spremembah družinskega zakonika
Poslanci DZ bodo danes obravnavali vladni predlog sprememb družinskega zakonika, ki predvideva izenačitev partnerjev v istospolnih in raznospolnih zvezah, vključno z možnostjo posvojitve otrok. Podporo predlogu napovedujejo poslanci Svobode, SD in Levice. Posvojitvam otrok istospolnih partnerjev pa medtem nasprotujejo v SDS in NSi.(več)

SDS zahteva sklic seje DZ glede priporočil vladi za zagotovitev zakonitosti volitev
Poslanska skupina SDS zahteva sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog priporočil vladi glede vzpostavitve pogojev za zakonitost volitev in enotno uporabo volilne zakonodaje. Med drugim želijo zagotoviti integriteto, nepristranskost in objektivnost dela Državne volilne komisije (DVK) ter pošteno izvedbo volitev in referendumov.(več)

Sodišče EU: Nacionalni organ lahko naloži odškodnino za kršenje uredbe o pravicah letalskih potnikov
Nacionalni organ, pristojen za izvajanje uredbe o pravicah letalskih potnikov, lahko na podlagi posamičnih pritožb prevozniku naloži, naj potnikom plača odškodnino, je odločilo Sodišče EU v Luksemburgu. O tem je odločalo na podlagi primera triurne zamude leta poljskega letalskega prevoznika Lot iz New Yorka v Budimpešto.(več)

Bruselj z več drugimi opomini Sloveniji glede prenosa evropskih direktiv
Evropska komisija je Sloveniji poslala več drugih opominov, ki jim v Bruslju rečejo obrazloženo mnenje, ker v nacionalno zakonodajo ni ustrezno prenesla evropskih zakonodajnih rešitev. Obrazložena mnenja se med drugim nanašajo na področja, kot so plastični proizvodi za enkratno uporabo, varstvo potrošnikov in energetska učinkovitost.(več)