Dnevne zakonodajne novosti / 11. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 14 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2021 z dne 21.6.2021
TEMA DNEVA
Večina protikoronskih ukrepov podaljšana, PKP9 še v obravnavi
Tema dneva

Vlada je podaljšala večino ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, rahljajo pa se omejitve na področju ponudbe kulturnih storitev, in sicer bosta znova dovoljena strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev. Vlada je sicer podaljšala veljavnost omejitev na področjih izvajanja športnih programov, verskih obredov, zbiranja ljudi, javnega prevoza potnikov, ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter na področju voznikov in vozil, pa tudi odlok o obveznosti nošnje mask.(več)

Vlada z rdečega seznama črtala več držav in območij, med njimi hrvaški Jadran
Vlada je olajšala vstop v Slovenijo iz več držav, saj je z rdečega seznama držav in območij med drugim umaknila hrvaški Jadran, Nemčijo in Češko. Odlok, ki ga je vlada sprejela na včerajšnji seji, bo začel veljati v soboto in bo trajal do vključno 20. junija, so sporočili po seji.(več)

Vlada prekinila obravnavo interventnega zakona za turizem
Vlada je na seji med drugim še začela obravnavo interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu, a ga dokončno še ni potrdila. Kot je na profilu na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin, je vlada v prvi obravnavi predlog sprejela, dokončno pa ga bo sprejela na seji prihodnji teden.(več)

Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi za uvedbo posebnega prispevka do sredine 2024
Vlada je včeraj tudi začela obravnavo osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi, ki med drugim predvideva uvedbo posebnega prispevka najpozneje do 30. junija 2024. Kot je tvitnil Tonin, bo predlog zakona vlada dokončno sprejela na seji prihodnji teden. Predlog je pripravilo ministrstvo za zdravje.(več)

Ministrstvo s predlogom uresničitve odločbe glede neustavnosti delov ZNB
Ministrstvo za zdravje je v obravnavo vladi poslalo osnutek novele zakona o nalezljivih boleznih, ki natančno določa, kdaj in kako vlada omeji gibanje in prepove zbiranje ljudi v primeru grožnje epidemije. Z njim želi uresničiti ustavno odločbo, ki je posamezne dele zakona spoznala za neustavne.(več)

Kandidat za pravosodnega ministra Dikaučič prepričal večino na odboru DZ
Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič je dobil zeleno luč matičnega odbora za pravosodje. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je ocenilo sedem članov odbora, proti jih je bilo šest. O imenovanju Dikaučiča za ministra se mora izreči še državni zbor, kar naj bi storil v torek na izredni seji.(več)

SAB s predlogom zakona za prepoved prodaje plastičnih izdelkov za enkratno uporabo
Poslanska skupina SAB bo v prihodnjih dneh v zakonodajni postopek v DZ vložila predlog zakona o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo. Medtem se počasi izteka javna obravnava predloga vladne uredbe za prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.(več)

Levica z novelo za dodatno zaščito predstavnikov delavcev ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi
Skupina poslancev v DZ vlaga predlog novele zakona o delovnih in socialnih sodiščih, s katero želi dodatno zaščititi predstavnike delavcev. Po njej se odpoved pogodbe o zaposlitvi predstavniku delavcev, ki je bil odpuščen zaradi svojega sindikalnega dela, ne more izvršiti, preden sodišče ne ugotovi, ali je bil odpuščen zakonito ali ne.(več)

Vlada potrdila uredbo o opravljanju javne službe STA
Vlada je izdala uredbo o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA), ki podrobneje ureja opravljanje javne službe STA in njeno financiranje, opredeljuje vrste in obseg storitev javne službe, določitev nadomestila za opravljanje javne službe ter sklenitev letne pogodbe. Vlada za izvajanje uredbe pooblašča Ukom.(več)

KPK v zvezi s sofinanciranjem Zavoda Iskreni ni ugotovila nasprotja interesov
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v postopku ugotavljanja nasprotja interesov pri izvedbi javnega razpisa na ministrstvu za delo, na katerem je finančna sredstva pridobil tudi Zavod Iskreni, ni ugotovila kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. A je pozvala ministrstvo k proaktivni transparentnosti, so sporočili s KPK.(več)