Navigacija
Portal TFL

Informacije o ukrepih in predpisih v zvezi z aktualnim dogajanjem na enem mestu

Novice

25. oktober 2021

 • Vlada bo za dvig precepljenosti nagrajevala ambulante družinske medicine, v zdravstvu nasprotovanje
  Odzivi na odločitev vlade, da bo zagotovila dodatek zdravstvenim delavcem v timu družinske medicine, ki bodo z dodatnim delom zagotovili večjo precepljenost proti covidu-19 pri njih opredeljenih oseb, so različni. Zdravniki in medicinske sestre opozarjajo na svojo siceršnjo preobremenjenost, pomisleke imajo tudi o etičnosti takšnega nagrajevanja.(več)

21. oktober 2021

 • Opozicija vložila predlog novele za nadomestilo za karanteno tudi za samozaposlene
  Opozicijski poslanci s prvopodpisanim Branetom Golubovićem (LMŠ) so v DZ vložili predlog novele zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki ureja nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni tudi za samozaposlene, družbenike in kmete. K temu je pozvalo že več deležnikov, ministrstva za gospodarstvo, delo in zdravje pa doslej še niso ukrepala.(več)

19. oktober 2021

 • Način odreditve izobraževanja na daljavo v neskladju z ustavo

  Ustavno sodišče je z delno odločbo ugotovilo, da je v neskladju z ustavo ureditev iz PKP5, po kateri lahko minister za izobraževanje sam odredi izobraževanje na daljavo v osnovnih šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami. Taka ureditev po mnenju sodnikov pomeni preširoko polje proste presoje ministra, saj mu zakonodajalec prepušča normativno odreditev ukrepa, s katerim se izvirno posega v človekovo pravico otrok do izobraževanja. Državni zbor mora ugotovljeno neskladje odpraviti v dveh mesecih.(več)

 • Ministrstvo fiskalnemu svetu: Investicije za okrevanje gospodarstva
  Na pripravo proračunov za leti 2022 in 2023 vplivajo negotove razmere in izjemne okoliščine, osredotočeni smo na postopno umikanje kriznih ukrepov in okrevanje gospodarstva, zato posebno pozornost namenjamo investicijam, so v odzivu na opozorila fiskalnega sveta, da so odhodki načrtovani nerealno, zapisali na ministrstvu za finance.(več)

18. oktober 2021

 • Veljavnost cepljenja kot izjeme od karantene po novem brez časovne omejitve
  Vlada je na petkovi dopisni seji izdala odlok, ki pri izjemah od odreditve karantene za cepljene osebe ne vsebuje več pogoja obdobja devet mesecev za trajanje zaščite. Posvetovalna skupina za cepljenje je namreč sklenila, da trajanje zaščite po cepljenju velja neomejeno, dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno, kdaj je potreben poživitveni odmerek.(več)

15. oktober 2021

 • OZS poziva k nadomestilu za čas karantene tudi za samozaposlene
  Število karantenskih odločb se je v zadnjem času povečalo, s tem pa so se povečale tudi stiske samozaposlenih, saj jim v času odrejene karantene ali karantene otrok ne pripada nikakršno nadomestilo, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Na vlado so zato naslovili prošnjo, da to krivico popravi.(več)

13. oktober 2021

 • Sindikat vojakov tudi na drugi stopnji izgubil tožbo za polni dodatek za delo v epidemiji
  Višje delovno in socialno sodišče je zavrnilo zahtevo Sindikata vojakov Slovenije, da se vojakom izplača dodatek v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače za vse opravljene ure v času epidemije covida-19, z izjemo dela od doma. V sindikatu napovedujejo zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče.(več)

 • O podaljšanju turističnih ali novih bonov ministrstvo ne razmišlja
  Na ministrstvu za gospodarstvo ne razmišljajo o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov ali o podaljšanju veljavnosti letošnjih t. i. bonov 21, je na novinarski konferenci včeraj dejal minister Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da bo večina Slovencev bone do konca leta izkoristila.(več)

 • Inšpektorat med junijem in avgustom ujel skoraj 2000 oseb, ki niso upoštevale karantene
  Zdravstveni inšpektorat je od junija do avgusta opravil 12.256 nadzorov nad spoštovanjem karantene oz. samoizolacije. Pri tem so ugotovili, da 1919 oseb ni bilo na mestu, kjer bi morale prestajati karanteno oziroma izolacijo. V povezavi s kršitvami karantene na domu in izolacije so bile izrečene globe v skupni vrednosti 6400 evrov.(več)

12. oktober 2021

 • Iz vrst SD pobuda za nadomestilo plače za karanteno tudi za samozaposlene
  Samozaposleni, ki jim je odrejena karantena, niso vključeni v kategorijo delavcev, za katere je predvideno nadomestilo plače za odrejeno karanteno, zato mora vlada nemudoma pripraviti spremembe zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki bodo to popravile, je pozval poslanec SD Marko Koprivc. Ob tem se je zavzel za uvedbo nujnega postopka.(več)

 • Bruselj za spremembo proračuna za pospešitev cepljenja v revnejših državah
  Evropska komisija je včeraj predlagala spremembo proračuna za leto 2021, da bi zagotovila dodatno podporo politikam, ki jih je treba okrepiti v luči nedavnih dogajanj in dodatnih potreb, denimo pandemije covida-19. Predlagana sprememba bo zagotovila dodatnih 450 milijonov evrov in bo pripomogla k pospešitvi cepljenja na globalni ravni.(več)

11. oktober 2021

 • Vrhovno sodišče: Sankcije zaradi neuporabe mask brez zakonske podlage
  Vrhovno sodišče je presodilo, da za izrekanje prekrškovnih sankcij zaradi opustitve nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ni bilo zakonske podlage, so sporočili s sodišča. Ker odlokov vlade ni mogoče šteti za predpis, s katerim se določa vsebina prekrškov, je vrhovno sodišče odgovor iskalo v razlagi določbe 39. člena zakona o nalezljivih boleznih. Sodni senat je ugotovil, da se zapoved nošenja zaščitne maske po svoji vsebini odločilno razlikuje od posegov v svobodo gibanja.(več)

8. oktober 2021

 • ESČP zavrglo pritožbo o obveznosti covidnih potrdil v Franciji
  Evropsko sodišče za človekove pravice (ESPČ) je zavrglo pritožbo o predpisih francoske vlade, ki določajo obveznost covidnega potrdila v določenih primerih. Sodišče se je v primeru razglasilo za nepristojno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.(več)

7. oktober 2021

 • Odbor DZ prikimal pravni podlagi za koriščenje evropskih sredstev
  Odbor DZ za finance je potrdil tudi predlog sprememb zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto, s katerimi je vlada v besedilo zapisala ustrezne pravne podlage za učinkovito porabo evropskih sredstev za projekte, vključene v načrt za okrevanje in odpornost.(več)

 • Pri nekaterih upravičencih do letnih pravic po navedbah ministrstva za delo prišlo do napake
  Pri nekaterih upravičencih, ki se jim po protikoronskem zakonu iz konca leta 2020 covidni dodatki za delo v rizičnih razmerah ne upoštevajo pri izračunu letnih pravic iz javnih sredstev, so bili ti dodatki pomotoma posredovani s strani Finančne uprave RS (Furs) na centre za socialno delo (CSD) in nato upoštevani pri izračunih.(več)

6. oktober 2021

 • V Inštitutu 8. marec opozarjajo na diskriminacijo samozaposlenih
  Inštitut 8. marec je opozoril na diskriminacijo samozaposlenih, saj jim ne pripada nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni. V inštitutu so zato pripravili dopis vsem poslanskim skupinam s predlagano spremembo zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva.(več)

4. oktober 2021

 • Vlada dovoljeno število zaposlitev v državni upravi povišala za 598
  Vlada je na četrtkovi dopisni seji sprejela skupni kadrovski načrt organov državne uprave za leti 2021 in 2022. Z njim je za potrebe obvladovanja okužb s covidom-19 in črpanja evropskih sredstev število dovoljenih zaposlenih povišala za 598. Določila je tudi minimalno kvoto za zaposlitev vrhunskih športnikov in trenerjev.(več)

 • Upravičencem letos še enkrat višje donacije od dohodnine kot lani
  Potem ko je sedmi protikoronski zakon zvišal delež, ki ga lahko zavezanci za dohodnino odstopijo družbeno pomembnim ustanovam, se je zvišal tudi znesek donacij tem upravičencem. Od celotnega zneska obračunane dohodnine za leto 2020 so zavezanci za donacije namenili skupaj 10,7 milijona evrov. To je še enkrat več kot lani.(več)

1. oktober 2021

 • Ustavno sodišče zadržalo izvajanje pogojev PC za državno upravo
  Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje določb odloka, ki bi sicer z današnjim dnem za zaposlene v državni upravi uvedel pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Glede morebitnih težko popravljivih škodljivih posledic so upoštevali, da vlada ni utemeljila, da bi se ravno med zaposlenimi v organih državne uprave novi koronavirus pomembno hitreje in bolj širil kot v preostali populaciji. V policijskem sindikatu so odločitev pozdravili, minister Boštjan Koritnik pa jo obžaluje, a jo bo spoštoval.(več)

 • Vrhovno sodišče ministrstvu predlagalo izvzem pogoja PCT za sodno oblast
  Vrhovno sodišče je ministrstvu za pravosodje predlagalo, da se pri izpolnjevanju odloka PCT izrecno izvzame sodno oblast, "da bo lahko sodstvo nedvoumno in avtonomno uredilo svoje poslovanje v trenutnih razmerah". Opozarjajo namreč, da zgolj razlaga vladnega odloka, kot jo je podalo ministrstvo, po njihovi oceni sodišč ne more zavezovati.(več)

30. september 2021

 • Vlada določila nove izjeme, kjer maske ne bodo več potrebne
  Vlada je včeraj določila izjemi pri nošenju mask v zaprtih prostorih, ki se nanašata na strežbo hrane v zaprtih javnih krajih in izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni (PC). Nošnja mask že doslej ni bila obvezna za goste gostinskih obratov, ko so sedeli za mizo. Po novem pa bo izjema veljala širše, denimo v kinematografih, kjer prodajajo hrano, na pogostitvah in drugje. Mask pa ne bo treba nositi niti osebam, ki izpolnjujejo pogoj PC, v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.(več)

 • Odbor DZ zavrnil predlagana priporočila glede ukrepov za čiščenje zraka v javnih prostorih
  Odbor DZ za zdravstvo je sklenil, da vladi ne bo priporočil nujne uvedbe ukrepov za čiščenje zraka v šolah in drugih javnih prostorih z namenom omejevanja okužb z novim koronavirusom. Nujno sejo odbora so sicer zahtevali v SD, SAB in nepovezani poslanci, prepričani o nujnosti ustreznega prezračevanja zaprtih prostorov.(več)

 • Z oktobrom bi se lahko poslovil subvencionirani skrajšani delovnik
  S 1. oktobrom bi se lahko, če ga vlada s sklepom ne bo podaljšala, poslovil ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnega časa, ki je od junija lani pomagal v pandemiji covida-19 prizadetim podjetjem in je državo do konca avgusta stal 73 milijonov evrov. Njegova ukinitev bi lahko nekoliko zvišala število brezposelnih, a naj pretresov ne bi bilo.(več)

 • Inšpektorji izpolnjevanje pogoja PCT preverjali v 3521 objektih in izdali 244 ukrepov
  Inšpektorji so v nadzoru izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) od 6. do 26. septembra pregledali 3521 objektov in izdali 244 ukrepov, od tega 12 sankcij po zakonu o prekrških, 105 opozoril po navedenem zakonu ter 127 ostalih upravnih ukrepov, je na vladni tiskovni konferenci pojasnila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.(več)

29. september 2021

 • Vlada na seji o nadzornem svetu RTV in nakupu cepiva Janssen
  Vlada je včeraj na dopisni seji med drugim sprejela sklep o razrešitvi Matjaža Medveda in Petra Majerja kot predstavnikov ustanovitelja v nadzornem svetu RTV Slovenija. Na njuni mesti je imenovala Antona Tomažiča in Milenka Ziherla. Sprejela pa je tudi predlog za nabavo dodatnih 100.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 Janssen, in sicer od Madžarske.(več)

 • V času covida-19 več pritožb glede dostopa do informacij javnega značaja
  Pri informacijskem pooblaščencu so ob svetovnem dnevu dostopa do informacij poudarili, da bi zaradi posebne družbene vloge medijev moralo biti njihovo delovanje v času epidemije okrepljeno, pogoji za njihovo delovanje pa lažji. A statistika pritožbenih postopkov pred informacijskim pooblaščencem kaže ravno obraten trend, navajajo.(več)

 • Ustavno sodišče jutri o pogoju PC v državni upravi
  Ustavno sodišče bo jutri na seji obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC), je razvidno iz dnevnega reda seje, objavljenega na spletni strani ustavnega sodišča.(več)

28. september 2021

 • Turistična zbornica za podaljšanje skrajšanega delovnega časa in enkratno pomoč
  Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je ponovno pozvala k zagotovitvi enkratnega dodatka za turistična podjetja ter podaljšanje ukrepa skrajšanega delovnega časa do konca letošnjega leta. "Kljub postopnemu okrevanju določenih segmentov turizma žal drugi ostajajo v kritičnem položaju," so opozorili v sporočilu za medije.(več)

24. september 2021

 • PCT ni več nujen za delavce na domu in na odprtih prostorih črpalk
  Od danes izpolnjevanje pogoja PCT ni več potrebno za delavce, ki delo opravljajo na domu, uporabniki na bencinskih servisih pa ga morajo izpolnjevati le pri kupovanju blaga v zaprtih prostorih. Vlada je namreč sinoči na dopisni seji spremenila odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja. Ob tem je določila tudi, da se športna vadba lahko izvaja brez uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, če udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT.(več)

22. september 2021

 • Zagovornik: Omejitev izhoda iz države za zajezitev epidemije je bila diskriminatorna
  Del vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki je veljal med 29. marcem in 8. aprilom 2021, je bil do nekaterih prebivalcev diksriminatoren, je sporočil Zagovornik načela enakosti.(več)

 • Odločitev o obveznem cepljenju bi morala biti po mnenju pravnikov najprej strokovna
  Pravniki so v okviru razprave z naslovom obveznost cepljenja ali pravica do necepljenja opozorili, da bi morala biti odločitev o obveznem cepljenju najprej strokovna, šele nato politična. Posveta se je udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je povedal, da se zavzema za uvedbo obveznega cepljenja.(več)

21. september 2021

 • Sodni svet: Z vladnim odlokom ni mogoče omejevati dostopa do sodišč
  Z odlokom vlade o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT glede na sprejeto stališče Sodnega sveta ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je namreč nedopustno, saj skladno z ustavo ureditev sodišč lahko določa le zakon, so zapisali.(več)

 • Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu
  Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu. Za izpolnitev PCT pogoja za delo se šteje tudi samotestiranje s hitrim testom. Čas in kraj samotestiranja na delovnem mestu določi odgovorna oseba, čas opravljanja samostestiranja pa je možno šteti v delovni čas.(več)

20. september 2021

 • Od sobote več izjem od pogoja PCT za koriščenje zdravstvenih storitev
  Novi odlok od sobote širi seznam izjem, kjer pogoj PCT ni zahtevan. Med njimi so tudi nujne zdravstvene storitve, med drugim z nosečnostjo povezani pregledi, patronažni obiski in vsi reševalni prevozi. Ministrstvo je objavilo tudi seznam ustreznih dokazil za dokazovanje pogoja PCT. Sporočilo SMS ni verodostojno za dokazovanje pogoja testiranja, opozarjajo.(več)

 • Sindikati napovedujejo zahtevo za ustavno presojo pogoja PC v državni upravi
  V Sindikatu vojske, obrambe in zaščite nasprotujejo odloku vlade, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC) proti covidu-19. Da bodo podali takšno pobudo na ustavno sodišče, so med drugim že napovedali tudi Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat državnih organov Slovenije.(več)

17. september 2021

 • Nove spremembe glede izpolnjevanja pogoja PCT
  Veljati so začele spremembe odloka o začasni omejitvi zbiranja, po katerih je zbiranje nad 50 ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih v zaprtih ali odprtih prostorih dovoljeno pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Poleg tega je vlada sinoči na dopisni seji razširila skupine oseb in področja, kjer pogoj PCT od jutri ne bo potreben. Med drugim je starostno mejo zvišala na 15 let. Za zaposlene v organih državne uprave pa bo od 1. oktobra veljal le pogoj prebolevnosti in cepljenja (PC).(več)

 • Na ustavnem sodišču tudi pobude za presojo odlokov, ki širijo pogoj PCT
  Ustavno sodišče je po uveljavitvi pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) najprej v posameznih dejavnostih, nato pa v večjem delu javnega življenja že prejelo nekaj pobud posameznikov, ki se nanašajo tako na odlok iz 4. septembra, kot na zadnji odlok, ki je v veljavo stopil v sredo, so potrdili na ustavnem sodišču.(več)

 • Bruselj z novim organom krepi pripravljenost EU na prihodnje zdravstvene krize
  Evropska unija želi biti v prihodnje bolje pripravljena na morebitne zdravstvene krize, kot je pandemija covida-19. Evropska komisija s tem namenom ustanavlja poseben evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere. V Bruslju ga označujejo kot temeljni element evropske zdravstvene unije.(več)

16. september 2021

 • Sodniško društvo: Uporaba pogoja PCT na sodiščih onemogoča izvrševanje sodne veje oblasti
  Odlok o izpolnjevanju pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom po oceni Slovenskega sodniškega društva nedopustno otežuje oz. celo onemogoča izvrševanje sodne oblasti, če se ga v celoti uporablja tudi na sodiščih. Poudarjajo, da ustava vsakomur zagotavlja pravico do učinkovitega sodnega varstva brez nepotrebnega odlašanja.(več)

 • Svetina ob letnem poročilu varuha 2020 izpostavil neodzivnost ministrstva za izobraževanje
  Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je kot zainteresirano delovno telo včeraj obravnaval letno poročilo varuha za leto 2020. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je izpostavil, da je razočaran nad neodzivnostjo ministrstva za izobraževanje, ki se kljub več urgencam v zvezi z zaprtjem šol in šolanjem na daljavo ni odzvalo.(več)

 • Von der Leyen za odpornost na pandemije, digitalno suverenost in obrambno avtonomijo EU
  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v včerajšnjem govoru o stanju v uniji izpostavila, da je treba okrepiti pripravljenost EU na prihodnje zdravstvene grožnje, pa tudi njeno digitalno suverenost in obrambno avtonomijo. V govoru je dala velik poudarek mladim, izpostavila pa je tudi svobodo medijev.(več)

15. september 2021

 • Brez pogoja PCT le v živilsko trgovino ali lekarno
  V veljavo so stopile obsežne spremembe ukrepov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oz. ob obisku trgovine z živili ali lekarne. Izjema bo tudi obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja. V zadnjem trenutku pa je vlada sinoči dodala še izjemo za oskrbo na bencinskih servisih za osebe, ki opravljajo naloge v mednarodnem prevozu in državo zapustijo v 12 urah.(več)

 • Izpolnjevanje pogoja PCT bodo preverjala tudi sodišča
  Pogoj PCT odslej velja tudi na sodiščih, in sicer za vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi oz. prisotni pri izvajanju dejavnosti na slovenskih sodiščih, pri čemer dejavnost sojenja ni opredeljena kot izjema, so opozorili na vrhovnem sodišču. Pravna mreža za varstvo demokracije ob tem ocenjuje, da taka razlaga prekomerno posega v pravico do poštenega sojenja.(več)

 • SD, SAB in NeP zahtevajo razpravo o zdravem zraku v šolah, bolnišnicah in DSO
  Poslanci poslanskih skupin SD, SAB in NeP so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo o zdravem zraku v šolah, bolnišnicah in domovih za starejše. Poslanec SD Dejan Židan je v izjavi za medije dejal, da prezračevanje ne pomeni samo odpiranja oken, ampak čiščenje zraka in zamenjavo zraka vsaj sedemkrat na uro s svežim zrakom.(več)

14. september 2021

 • Z izjemo nujnih stanj do zdravnika le s pogojem PCT
  Vlada je odlok, ki širi obveznost pogoja PCT za delavce in uporabnike storitev, pripravila za "maksimalno zaščito državljanov", je včeraj pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Med drugim bodo starejši od 12 let do zdravnika z izjemo nujnih primerov lahko prišli le, če so preboleli covid-19, so cepljeni ali testirani.(več)

 • Sindikat obrti in podjetništva predlaga upoštevanje testov na protitelesa
  Sindikat obrti in podjetništva Slovenije opozarja na težavo svojih članov, ki so covid-19 preboleli z blagimi simptomi in se takrat niso obrnili na zdravnika in nimajo potrdila o prebolelosti. Ker da so v neenakopravnem položaju s prebolevniki s potrjeno okužbo, vladi predlagajo, da bi jim omogočila teste na protitelesa in pridobitev potrdila.(več)

 • Gospodarstvo ob zaostrovanju pogoja PCT nezadovoljno s kritjem stroškov testiranja
  V želji po večji zaščiti državljanov je vlada zaostrila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Med drugim bo razen redkih izjem od srede za vse zaposlene in uporabnike storitev veljala obveza izpolnjevanja pogoja PCT. V gospodarstvu ukrepe večinoma pozdravljajo, se pa ne strinjajo s tem, da stroške testiranja krijejo delodajalci.(več)

 • Nakup hitrih testov in testiranje oproščena plačila DDV do konca leta 2022
  Sedmi protikoronski zakon je že ob koncu lanskega leta določil začasno oprostitev plačila DDV, vključno s pravico do odbitka DDV, za vse dobave, pridobitve znotraj EU ter uvoze in vitro diagnostičnih medicinskih pripomočkov za COVID-19 s pridobljenim certifikatom oz. ustrezno oznako. Enako velja tudi za storitve, ki so z uporabo testov neposredno povezane. Oprostitve veljajo do konca prihodnjega leta.

13. september 2021

 • Pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev
  Vlada je v soboto na dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Od srede naprej bo pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. Pri omejitvi zbiranja pa vsebinskih sprememb ni. Od sredine avgusta je začasno prepovedano zbiranje več kot 50 ljudi.(več)

 • Razprava o izboljšavah na področju dela od doma še brez epiloga
  Delo na domu je z epidemijo covida-19 dobilo nov pomen, postalo je namreč eden najbolj učinkovitih ukrepov za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter preprečevanje širjenja koronavirusa, posledično pa se je tudi močno razmahnilo. Ob tem se je izkazala potreba po izboljšavah pravnih podlag, pri čemer pa so zlasti sindikati precej previdni.(več)

10. september 2021

 • Vlada spremenila pogoje za izjeme od napotitve v karanteno
  Vlada je na včerajšnji redni seji spremenila nekatere pogoje za izjeme, ki jim po visoko tveganem stiku z novim koronavirusom okuženo osebo ni treba v karanteno. V karanteno tako ne bo treba prebolevnikom šest mesecev po dokazani okužbi, za cepljene s cepivom AstraZenece pa bo izjema od karantene začela veljata 21 dni po drugem odmerku, so sporočili.(več)

9. september 2021

 • Pogoj PCT obvezen za zaposlene sodišč, ne pa za obiskovalce
  Vrhovno sodišče je objavilo, da v skladu z vladnim odlokom tudi na sodiščih velja oz. je za vse zaposlene potrebno izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Skladno z odlokom pa izpolnjevanje pogoja PCT ne velja za stranke v postopkih in obiskovalce sodišč, so zapisali. Od ponedeljka morajo namreč pogoj PCT izpolnjevati vsi, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oz. so udeleženi v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.(več)

 • Predlog za abolicijo kazni za kršenje vladnih odlokov neuspešen že na odboru DZ
  Odbor za pravosodje je zavrnil predlog za abolicijo in amnestijo vseh glob na podlagi neustavnega zakona o nalezljivih boleznih in odlokov za omejevanje gibanja in zbiranja. Ob tem je vrhovna državna tožilka Mirjam Kline opozorila, da se bo enak problem, kot je z globami po razveljavljenih odlokih, pojavil tudi pri sankcioniranju po PCT odloku.(več)

8. september 2021

 • Svetovalna skupina za covid-19 za nadzor nad samotestiranjem
  Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA potrdila, da so vladi predlagali spremembo pri samotestiranju na okužbo z novim koronavirusom, tako da bi bilo to nadzorovano. Po njihovem mnenju samotestiranje ne sodi v domače okolje, razen na področju šolstva.(več)

 • Bruselj pozval Sodišče EU k denarni kazni za Poljsko v povezavi z neodvisnostjo sodnikov
  Evropska komisija je pozvala Sodišče EU k denarni kazni za Poljsko zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov. Pozvala je k naložitvi dnevne kazni do uveljavitve ustreznih ukrepov. Višino denarne kazni bo določilo sodišče.(več)

7. september 2021

 • Po oceni zagovornika v Slovenski vojski glede necepljenih ne gre za diskriminacijo
  Zagovornik načela enakosti je v odgovoru Sindikatu vojakov Slovenije glede domnevno diskriminatorne obravnave zaposlenih v Slovenski vojski, ki niso cepljeni proti covidu-19, ocenil, da ni mogoče govoriti o posredni diskriminaciji, saj (ne)cepljenosti ni mogoče opredeliti kot osebno okoliščino. Je pa podal določeno opozorilo.(več)

 • Slovenija lahko prva sredstva za okrevanje pričakuje zelo kmalu
  Slovenija lahko prva evropska sredstva za okrevanje pričakuje zelo kmalu, je napovedal izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis po včerajšnjem virtualnem zasedanju finančnih ministrov EU. Gre za 231 milijonov evrov predplačil, ki predstavljajo 13 odstotkov vrednosti slovenskega načrta za okrevanje in odpornost.(več)

6. september 2021

 • Od danes v veljavi razširjen pogoj PCT za več dejavnosti
  Vlada je v soboto na dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, ki združuje vsebino večine preteklih protikoronskih odlokov. Z današnjim dnem se pogoj PCT razširja na številne dejavnosti, odlok pa določa tudi uporabo zaščitnih mask in razkužil. Pogoj PCT bodo morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik. Kot testiranje za opravljanje dela se pri tem šteje tudi samotestiranje s hitrimi testi enkrat tedensko.(več)

 • Vračilo covidnih pomoči za okoli štiri odstotke prejemnikov
  Država je v epidemiji covida-19 priskočila na pomoč podjetjem z različnimi oblikami pomoči. Nekaterih nato zaostreni pogoji poslovanja niso tako zelo prizadeli in bodo morali pomoč vrniti. Po prvi oceni Fursa gre za nekaj več kot štiri odstotke izplačane pomoči oz. skupaj nekaj manj kot 90 milijonov evrov.(več)

 • EU in AstraZeneca končali spor glede dobave cepiva proti covidu-19
  EU in britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca sta se dogovorili o dobavi preostalih odmerkov cepiva proti covidu-19 v okviru lanske pogodbe in tako končali pravni spor na belgijskem sodišču, so v petek sporočili v Evropski komisiji in podjetju. AstraZeneca bo do konca marca prihodnje leto EU dobavila še 200 milijonov odmerkov cepiva.(več)

3. september 2021

 • Vlada predlaga tri stopnje dodatka za nevarnost v času epidemije
  Vlada je določila izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o drugačni ureditvi dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije. Po predlogu bi se sedanji dodatek, ki je izražen v odstotku od urne postavke, izražal nominalno. Predlagane so tri stopnje v vrednosti do 400, 200 in 100 evrov bruto.(več)

 • Brez pogoja PCT in karantene čez mejo tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda
  Vlada je včeraj tudi spremenila odlok, ki določa pogoje vstopa v državo. Brez pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) in karantene bo čez mejo možno prehajati tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda.Takšen režim se bo uveljavil dan po objavi v uradnem listu, veljal pa bo do 12. septembra. Do takrat je vlada podaljšala tudi dosedanjo ureditev na področju zbiranja ljudi.(več)

2. september 2021

 • Na določene naloge le cepljeni vojaki, sindikat vojakov pisal zagovorniku načela enakosti
  Za napotitev na opravljanje nalog v tujini morajo biti vojaki polno cepljeni proti covidu-19. Prav tako se vojake, ki so polno cepljeni, prednostno napotuje na nekatere naloge v Sloveniji, kjer na primer obstaja večja možnost okužbe z novim koronavirusom. Takšni ureditvi nasprotuje sindikat vojakov, ki se je obrnil na zagovornika načela enakosti.(več)

1. september 2021

 • Po predlogu svetovalne skupine šole odprte, v kriznih fazah epidemije širjenje PCT pogojev
  Svetovalna skupina za covid-19 je v ponedeljek pripravila predlog omejevalnih ukrepov glede na različne faze epidemije. Po neuradnih informacijah predlaga, da bi se v kriznih fazah širilo obvezno izpolnjevanje pogojev PCT. Medtem pa si prizadevajo, da bi bile šole ves čas epidemije odprte.(več)

 • V primeru nespoštovanja ukrepov bo inšpektorat šoli lahko odredil pouk na daljavo
  Pristojni inšpektorat bo lahko skladno s sinoči sprejetim sklepom ministrstva za izobraževanje odredil izvajanje izobraževanja na daljavo za izobraževalni zavod, ki ne bi izpolnjeval predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Ministrstvo napoveduje ničelno toleranco do neupoštevanja predpisanih ukrepov.(več)

31. avgust 2021

 • Pogoj cepljenosti izpolnjen nemudoma po polnem cepljenju
  Spremembe vladnega odloka, ki so nekoliko drugače opredelile pogoj cepljenosti proti covidu-19, so stopile v veljavo v soboto. Tako po novem velja, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Torej ne bo treba več čakati še en teden ali dva po cepljenju z drugim odmerkom. Za cepivo AstraZenece bo tak režim veljal čez 14 dni.(več)

30. avgust 2021

 • En odmerek AstraZenece ne bo več zadoščal za pogoj cepljenosti
  Vlada je spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom, ki opredeljuje pogoj PCT. Po novem bo tudi za cepivo AstraZenece veljalo, da se cepljenje izkazuje z dokazilom o drugem odmerku cepiva, so v petek zvečer sporočili po dopisni seji vlade. Sprememba odloka je bila še isti dan objavljena v uradnem listu, del, ki se nanaša na cepivo AstraZeneca, pa se začne uporabljati 14 dni od uveljavitve spremembe. Sam odlok sicer trenutno velja do 5. septembra.(več)

 • Tranzitni potniki v Slovenijo brez karantene in pogoja PCT vsaj še do 5. septembra
  Tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, vsaj še do 5. septembra ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), je razvidno iz novele vladnega odloka, objavljene v petkovem uradnem listu.(več)

 • Evropske države v času pandemije v novo šolsko leto vstopajo različno
  V evropskih državah se začenja novo šolsko leto oziroma se je ponekod že začelo. Med pandemijo covida-19 pa države v novo šolsko leto vstopajo različno. Medtem ko je v Italiji obvezno covidno potrdilo za učitelje, bo na Švedskem pouk potekal skoraj tako kot pred pandemijo.(več)

27. avgust 2021

 • Pogoj PCT kmalu tudi za rekreacijo v zaprtih prostorih
  Vlada je na včerajšnji redni seji sprejela tudi nekaj odločitev, vezanih na covid-19. Poleg podaljšanja protikoronskih ukrepov je na novo določila obveznost tedenskega testiranja za študente, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19. Stroške testiranja bo kril državni proračun. Pogoj PCT pa bodo morali izpolnjevati tudi vsi udeleženci športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, starejši od 15 let. Nadzor bo moral izvajati upravljavec prostora, sprememba pa bo začela veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu.(več)

 • Brez pogoja PCT in karantene čez mejo tudi šolarji in osebe, ki jih peljejo
  Vlada je dopolnila tudi odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Po novem bo vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez izpolnjevanja pogoja PCT dovoljen tudi osebi, ki prehaja mejo zaradi prevoza otroka, ki še ni dopolnil 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, a le, če se čez mejo vrne v dveh urah po prehodu meje.(več)

 • Zdravstvena inšpektorica napovedala poostren nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT
  Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je napovedala, da bodo v sodelovanju s policijo poostrili nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Po njenih besedah so sicer inšpektorji zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT med 19. julijem in 22. avgustom izdali skupno 175 ukrepov, od tega 16 sankcij po zakonu o prekrških.(več)

26. avgust 2021

 • Svetovalna skupina za covid-19 o novem semaforju ukrepov predvidoma v ponedeljek
  Svetovalna skupina za covid-19 bo v ponedeljek sprejela predlog novega semaforja ukrepov. Bo besedah vodje skupine Mateje Logar bo ob ostalih dejavnikih glavni zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo PCT-pogoj razširili in povečali zahtevano pogostost testiranja, je pojasnila za STA.(več)

25. avgust 2021

 • V novo šolsko leto vsi v šolo po modelu B, a z omejitvami
  Prvi šolski dan se bo, kot kaže, za vse učence in tudi dijake začel s poukom v šoli po t. i. modelu B, a z omejitvami, ki se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov. Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali, za učitelje pa velja pogoj PCT.(več)

 • Okrožnica šolam in vrtcem: Odklonitev testiranja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja
  Šole in vrtci so včeraj prejeli okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Iz okrožnice, ki jo je pridobila STA, je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.(več)

 • Bruselj prikimal dodatnim sredstvom za prehodno obdobje programa za razvoj podeželja
  Evropska komisija je potrdila slovensko spremembo programa za razvoj podeželja 2014-2020, ki prinaša dodatnih 73,3 milijona evrov sredstev za prehodno obdobje, ki bo trajalo do leta 2022, so včeraj sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.(več)

24. avgust 2021

 • PCT ne bo obvezen za tiste, ki najmlajše pripeljejo v vrtec ali šolo
  Vlada je sinoči na dopisni seji dopolnila odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter tako umaknila zahtevo za izpolnjevanje oz. preverjanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za tiste, ki pripeljejo otroke v vrtec oz. prve tri razrede osnovne šole. Sprememba velja že danes. Na ministrstvu so sicer še včeraj pojasnili, da morajo vsi, ki vstopajo v katerikoli vzgojno-izobraževalni zavod, izpolnjevati pogoj PCT, a so si kot kaže kasneje premislili in to spremenili.(več)

 • Na odboru DZ različno o pravočasnosti in smiselnosti vladnih ukrepov pred začetkom pouka
  Vlada je na področju izobraževanja popolnoma pogorela, še teden dni pred začetkom pouka šolniki nimajo relevantnih informacij o začetku pouka, je na seji odbora za izobraževanje ocenil poslanec SD Marko Koprivc. Predstavnika ministrstev za izobraževanje in za zdravje sta poudarila, da je prvotni cilj ukrepov, da šole ostanejo odprte čim dlje.(več)

 • Lani za četrtino manj osebnega dopolnilnega dela
  Epidemija covida-19 je zarezala tudi v t. i. malo delo. Lani je bilo izdanih 15.730 vrednotnic za osebno dopolnilno delo, kar je 24,15 odstotka manj kot v predhodnem letu. Četudi zanimanje za osebno dopolnilno delo v zadnjih letih upada, pa je še vedno precej večje kot pred uveljavitvijo sistema vrednotnic, kažejo podatki ministrstva za delo.(več)

 • V drugi polovici junija najmanj dela od doma po decembru 2020
  Pojav novega koronavirusa je povzročil razmah dela na daljavo, ki pa je z izboljšanjem zdravstvenih razmer letos zgodaj poleti znova v večji meri prešlo na delo na sedežu delodajalca. Največ zaposlenih je vse dni od doma delalo v začetku decembra lani, okoli 17 odstotkov, najmanj pa v drugi polovici junija letos, okoli dva odstotka.(več)

23. avgust 2021

 • Množično testiranje odslej plačljivo, vlada določila izjeme
  Vlada je v okviru sprememb protikoronskih ukrepov spremenila tudi uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom. Državni proračun bo še naprej kril stroške hitrega testiranja za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko, osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode, in za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje.(več)

 • Tranzitni potniki v Slovenijo brez karantene in pogoja PCT še do 29. avgusta
  V skladu s petkovo odločitvijo vlade tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, še do 29. avgusta ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Vlada je namreč veljavnost odloka o določitvah pogojev vstopa v državo podaljšala brez vsebinskih sprememb.(več)

 • Ta teden v DZ tudi o poteku novega šolskega leta v luči covida-19 in ukrepov
  Poslanci bodo ta teden še pred formalnim iztekom parlamentarnih počitnic zagrizli v delo. Na nujnih sejah bo zasedalo nekaj delovnih teles DZ, na zahtevo dela opozicije tudi odbor za izobraževanje. Od premierja Janeza Janše pričakujejo odgovore, kako bo v luči covida-19 potekal vzgojno-izobraževalni proces v novem šolskem letu.(več)

 • Spet v šolo: V novo šolsko leto vsi v šole po modelu B
  Ta teden bo znano, pod katerimi pogoji bo čez dober teden v šolo vstopilo 193.116 učencev in 76.000 dijakov, od tega 21.123 otrok sploh prvič. Za zdaj je jasno le, da se bo šolsko leto začelo po modelu B, tako kot se je lansko končalo. Veljalo bo prostovoljno samotestiranje učencev zadnjega triletja in dijakov, za učitelje pa pogoj PCT.(več)

20. avgust 2021

 • Zagovornik načela enakosti: Pogoj PCT ni diskriminatoren do necepljenih
  Zahteva izpolnjevanja pogoja PCT za dostop do dobrin, storitev in koriščenje določenih pravic ni diskriminatorna do necepljenih, ki bi se lahko cepili, a se niso, presoja zagovornik načela enakosti. Diskriminacija namreč po zakonu pomeni nekoga obravnavati slabše zaradi njegovih osebnih okoliščin, ki si jih ni izbral sam, cepljenje pa je na izbiro. Poudarja, da so dobrine in storitve, do katerih je možno dostopati le ob izpolnjevanju pogoja PCT, dostopne tudi ostalim, če predložijo negativni test na covid-19.(več)

 • Janša: Testiranje od 23. avgusta samoplačniško, razen za zaposlene v dejavnostih s predpisanim pogojem PCT
  Premier Janez Janša je na Twitterju naznanil, da bo testiranje na okužbo z novim koronavirusom po 23. avgustu samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je pogoj PCT (prebolevnik, cepljeni, testirani) za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. V primeru uvedbe samotestiranja pa bo po njegovih napovedih to veljalo za vse, ne le za šolnike. Da naj stroške obveznih testiranj krije država in ne delodajalec, sicer opozarja tudi OZS.(več)

 • Sloveniji evropska sredstva za dodatne stroške transporta opreme za cepljenje proti covidu-19
  Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih dneh podpisalo pogodbo, v okviru katere je Evropska komisija po Instrumentu nujne pomoči namenila Sloveniji 132.608 evrov nepovratnih sredstev za financiranje transporta opreme, povezane s cepljenjem proti covidu-19. Obenem je komisija zagotovila Sloveniji več kot dva milijona evrov za soočanje s pandemijo.(več)

 • EU po novem priznava tudi covidna potrdila iz Turčije, Ukrajine in Severne Makedonije
  Evropska unija bo od danes dalje priznavala tudi digitalna covidna potrdila, ki so jih izdale oblasti v Turčiji, Ukrajini in Severni Makedoniji, s tem pa bodo olajšali potovanje teh državljanov, so sporočili iz Bruslja.(več)

19. avgust 2021

 • Beović: PCT ostaja pogoj v šolah
  Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je za TV Slovenija pojasnila, da bo v šolah od septembra veljal pogoj PCT. Napovedala je tudi uvedbo tretjega odmerka cepiva za vse imunsko oslabele posameznike in za skupine, ki so v nevarnosti za hujši potek bolezni. Na včerajšnjem sestanku glede poteka pouka je sicer ministrstvo predlagalo tudi samotestiranje učiteljev. Ravnatelji s sestankom niso bili zadovoljni, saj so pričakovali konkretne rešitve, a slednjih, razen samotestiranja za dijake, niso zasledili.(več)

 • V SD bi covidno pomoč podjetjem pretvorili v posojila
  Država je v epidemiji covida-19 priskočila podjetjem na pomoč tudi s finančno pomočjo, ki pa jo morajo zdaj vračati, če so njihovi rezultati boljši od predvidenih. V SD vladi predlagajo razmislek o pretvorbi te pomoči v brezobrestna posojila. Razmere se namreč še niso umirile, prehitro vračilo pa bi podjetja izčrpalo in ogrozilo delovna mesta.(več)

18. avgust 2021

 • Po oceni ministrstev lahko gostinci in trgovci delujejo brez omejitev
  Gostincem in trgovcem kljub pogojem, kot so preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, nošenje mask, razdalja med mizami ter otežen prehod meja, opravljanje dejavnosti ni onemogočeno ali omejeno, ocenjujejo na ministrstvih za delo in gospodarstvo. Zato delodajalcem ne pripada pravica do subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.(več)

 • Delodajalci ostro proti prevalitvi stroškov testiranja na podjetja
  Delodajalske organizacije nasprotujejo obveznemu testiranju delavcev na 48 oz. 72 ur, še posebej ostro pa zavračajo prevalitev stroška testiranja na podjetja, saj da v gospodarstvu za to ni več rezerv. Hkrati državljane ob širjenju okužb z novim koronavirusom pozivajo k odgovornemu ravnanju oz. cepljenju. Sekcija za gostinstvo pri OZS pa se ob tem zavzema za enomesečno preložitev obveznosti testiranja zaposlenih.(več)

 • Bruselj odobril okoli 1,3 milijona evrov državne pomoči Postojnski jami
  Evropska komisija je odobrila slovensko pomoč Postojnski jami zaradi škode, povezane z izbruhom epidemije covida-19, v višini približno 1,3 milijona evrov. Gre za pokritje dela škode, ki je nastala zaradi izbruha koronavirusa in omejevalnih ukrepov, ki jih je morala Slovenija sprejeti za omejitev širjenja virusa.(več)

17. avgust 2021

 • Predstavniki ministrstev ter dijakov o prihodnjem šolskem letu
  Predstavniki ministrstev za izobraževanje in zdravje ter dijaške organizacije so včeraj razpravljali o pripravah na novo šolsko leto. Kot je za STA dejala predsednica DOS Maja Kalin, naj bi se dijaki na začetku šolskega leta samotestirali prostovoljno, v primeru naraščanja okužb bi samotestiranje izvajali pogosteje ali pa bi postalo obvezno.(več)

16. avgust 2021

 • Na kulturnih prireditvah ponovno obvezne zaščitne maske, veljavnost testa krajša
  Vlada je na petkovi seji izdala več odlokov za zajezitev širjenja covida-19. Novosti med drugim prinašajo ponovno uvedbo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah. Za taksiste bo test PCR veljal 72, hitri test pa 48 ur. Spremembe začnejo veljati danes. S prihodnjim ponedeljkom pa se v devetih storitvenih dejavnostih skrajšuje veljavnost testa. Ob tem je svetovalna skupina izdala dopis izvajalcem HAG, v katerem zaradi premajhne občutljivosti odsvetuje in ne priznava testiranja vzorcev sline.(več)

 • Tranzitni potniki v Slovenijo brez karantene in pogoja PCT le še do 22. avgusta
  V skladu s petkovo odločitvijo vlade tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, le še do 22. avgusta ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Če se bodo želeli izogniti napotitvi v karanteno, bodo morali odtlej predložiti ustrezno dokazilo.(več)

 • OZS: Stroške testiranj naj krije država
  OZS je na stroko in vlado naslovila prošnjo, da za zajezitev epidemije covida-19 sprejmeta ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi. V zbornici menijo, da bi bilo treba tedensko testiranje zaposlenih odpraviti, v vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi država in ne delodajalec. Na neustreznost predlagane ureditve opozarjajo tudi v Skupnosti socialnih zavodov.(več)

 • Pravna mreža: Posameznici vrnjena globa zaradi kršenja policijske ure
  Okrajno sodišče je ustavilo postopek o prekršku posameznici, ki je bila s 400 evri kaznovana zaradi kršenja policijske ure. Vrnjen ji je bil tudi znesek globe, je na Twitterju v petek zapisala Pravna mreža za varstvo demokracije. Premier Janez Janša se je odzval z zapisom, da gre za mrežo "za pomoč virusu in ogrožanju zdravja in življenj".(več)


ARHIV NOVIC

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window