Navigacija
Portal TFL

Informacije o ukrepih in predpisih v zvezi z aktualnim dogajanjem na enem mestu

Novice

13. januar 2023

 • Sodišče EU: Kupci potovanj imajo lahko pravico do znižanja cene zaradi koronskih ukrepov
  Kupci potovanj v obliki turističnega paketa, na katere so vplivali ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19, imajo lahko pravico do znižanja cene potovanja, je odločilo Sodišče EU. Znižanje cene je treba presoditi glede na storitve, vključene v turistični paket, in mora ustrezati vrednosti storitev, za katere je bila ugotovljena neskladnost.(več)

5. januar 2023

 • EU ne bo uvedla obveznega testiranja potnikov iz Kitajske na covid-19
  EU za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, priporoča testiranje na covid-19 in nošenje mask na letalih, je po srečanju zdravstvenih strokovnjakov iz držav članic v Bruslju sporočilo švedsko predsedstvo. EU tako zaenkrat ni uvedla obveznega testiranja in obveznega nošenja mask na letalih za potnike na poletih na Kitajsko in iz nje.(več)

4. januar 2023

 • Zdravstveni ministri EU podprli testiranje potnikov s Kitajske
  Velika večina držav članic EU podpira testiranje potnikov s Kitajske pred vkrcanjem na letalo, so sporočili iz Evropske komisije. Zdravstveni ministri so prišli do konsenza pred današnjim sestankom, na katerem bodo članice EU znova razpravljale o usklajenem odzivu na vstop potnikov iz Kitajske v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

3. januar 2023

 • V veljavo stopil ukrep ambulant za osebe brez izbranega zdravnika
  S 1. januarjem je v veljavo stopil ukrep interventnega zakona v zdravstvu - ambulante za neopredeljene bolnike oziroma bolnike brez izbranega družinskega zdravnika. Zdravstveni delavci se bodo v predvidenih 94 ambulant vključevali prostovoljno, za delo pa bodo plačani po podjemnih pogodbah, ki bodo oproščene plačila davka.(več)

28. december 2022

 • Vlada namenila 5,6 milijona evrov za stroške, povezane s covidom
  Vlada je včeraj na dopisni seji prerazporedila 5,6 milijona evrov za plačilo zahtevkov za izvedbo cepljenja proti covidu-19 ter cepljenja proti gripi, dodatka pri delu s covidnimi bolniki in plačilo zahtevkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za dodatke za posebne obremenitve, so sporočili po seji vlade.(več)

 • Zdravstveni zavodi različno izplačevali dodatke za covid-19
  Računsko sodišče je v prečni reviziji izplačevanja dodatkov zaradi epidemije covida-19 v letu 2021 v šestih javnih zdravstvenih zavodih ugotovilo, da so imeli zavodi različen pristop pri določitvi pogojev za priznanje dodatkov. Posledično so uslužbenci na primerljivih delovnih mestih prejemali dodatke v različnem obsegu.(več)

29. november 2022

 • Evropska komisija predlaga priznanje covida-19 kot poklicne bolezni
  Evropska komisija v posodobljenem priporočilu o poklicnih boleznih državam članicam EU priporoča, da covid-19 priznajo kot poklicno bolezen, če se z njo okužijo delavci na področju preprečevanja bolezni ali, v primeru pandemije, v sektorjih, kjer pride do izbruha in kjer je dokazano tveganje okužbe, so sporočili iz Bruslja.(več)

2. november 2022

 • DZ sprejel izhodni covidni zakon
  Poslanci DZ so v petek s 47 glasovi za in 21 proti sprejeli zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, ki posega na vrsto področij. Ob tem so sprejeli vsa dopolnila, ki so jih predlagali v koaliciji, in zavrnili dopolnila opozicijske SDS. Po besedah ministra za zdravje je osnovni cilj zakona zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 ter zagotavljanje prožnosti zdravstvenega sistema in njegova pripravljenost na odzive v zdravstvenih krizah.(več)

 • Tudi v letu 2023 prilagoditve mature zaradi covida-19
  Državni komisiji za poklicno in splošno maturo sta zaradi posledic epidemije covida-19 sprejeli nekatere prilagoditve maturitetnih izpitov v šolskem letu 2022/2023. Prilagoditve veljajo tako za predmaturitetni preizkus kot za spomladanski in jesenski izpitni rok obeh matur. Tako kot lani bo tematski sklop eden, in ne dva, kot je bilo običajno.(več)

17. oktober 2022

 • Z uveljavitvijo novele zakona o nalezljivih boleznih konec ugotovljene neustavnosti
  V soboto je začela veljati novela zakona o nalezljivih boleznih. Novela med drugim veliko strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, ter uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. S tem po oceni predlagateljev odpravlja junija lani ugotovljeno neustavnost.(več)

14. oktober 2022

 • Vlada sprejela izhodni covidni zakon
  Vlada je včeraj sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, je povedal minister Danijel Bešič Loredan. Po njegovih besedah so z "izhodnim covidnim zakonom" postavili pravne podlage, da covid-19 "do spomladi postane endemično obolenje". Kot je pojasnil, predlog zakona združuje nekatere rešitve iz interventne protikoronske zakonodaje od PKP 1 do PKP 10, sprejete v obdobju prejšnje vlade. V DZ ga vlada pošilja po nujnem postopku.(več)

 • DVK sprejela navodila o ukrepih za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom na voliščih
  Državna volilna komisija (DVK) je z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom sprejela navodila, ki jih morajo okrajne volilne komisije upoštevati v času izvedbe volitev predsednika republike, ter ukrepe, ki jih morajo ob glasovanju na domu pri volivcih, ki so v izolaciji, upoštevati člani volilnih odborov in volivci.(več)

5. oktober 2022

 • Brezplačno PCR-testiranje trenutno namenjeno le ranljivi populaciji, v pripravi nov protokol
  Proračun PCR-testiranje na novi koronavirus trenutno krije le ranljivim posameznikom, ki potrebujejo hospitalizacijo, je razvidno iz dopisa, ki so ga z ministrstva za zdravje pred časom poslali javnim zdravstvenim zavodom. Na ministrstvu so napovedali pripravo novega protokola za testiranje, predlog je delovna skupina NIJZ že pripravila.(več)

29. september 2022

 • Pri uvozu plačila DDV in uvoznih dajatev začasno oproščene le maske in testi
  Vlada je izdala odlok o določitvi seznama blaga za spopadanje s posledicami izbruha covida-19 v letu 2022, ki je začasno oproščeno uvoznih dajatev in plačila DDV pri uvozu. V posodobljenem seznamu blaga je v skladu z novim sklepom Evropske komisije vključena le oprema za zaščito ust in nosu ter hitri in PCR-testi, so sporočili po seji.(več)

21. september 2022

 • Število pobud varuhu na področju šolstva se je lani več kot podvojilo
  Varuh človekovih pravic je lani obravnaval 243 pobud na področju šolstva, kar je več kot dvakrat toliko kot leta 2020, za skoraj polovico pa se je povečal delež klicev, ki so bili povezani s problematiko covida-19, je ob obravnavi letnega poročila na odboru DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino povedal varuh Peter Svetina.(več)

20. september 2022

 • Furs v nadzor nad vračanjem sredstev po protikoronski zakonodaji
  Finančna uprava RS (Furs) vse podjetnike in podjetja, ki so prejeli pomoč po protikoronski zakonodaji, poziva, da v primeru neizpolnjevanja pogojev za pomoč prek sistema eDavki do 10. oktobra oddajo izjavo o vračilu upravičenj. S tem se lahko izognejo nadzoru in globam. Furs namreč na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga, ugotavlja, da nekateri zavezanci, ki ne izpolnjujejo pogojev v zvezi z izkazanim upadom prihodkov, še niso vložili ustrezne izjave. Ob tem opozarjajo, da je možno tudi obročno vračilo.(več)

 • Bruselj s predlogom ukrepov za nemoteno delovanje notranjega trga v krizah
  Evropska komisija je predstavila nov izredni instrument, katerega namen je ohraniti prost pretok blaga, storitev in ljudi na evropskem enotnem trgu v času kriz. Namen instrumenta, ki je sestavljen iz več faz, je tudi zagotoviti dovolj ključnih dobrin in storitev.(več)

13. september 2022

 • Revizorji EU komisijo pozivajo k pripravi smernic za javno naročanje ob pandemijah
  Evropska unija je uspešno naročala cepiva proti covidu-19, je v včeraj objavljenem poročilu ugotovilo Evropsko računsko sodišče. Obenem ugotavlja, da Evropska komisija še ni preučila svojega procesa javnega naročanja, na podlagi česar bi lahko pripravila smernice za v prihodnje. Revizorji EU ji priporočajo, naj to stori.(več)

8. september 2022

 • Ministrstvo bo pripravilo podlage za vračilo nezakonitih glob zaradi kršenja covidnih pravil
  Vlada se je seznanila z analizo prekrškovnih ukrepov in glob zaradi kršenja covidnih pravil in zadolžila ministrstvi za pravosodje in za notranje zadeve, da do 31. januarja pripravita podlage za odpravo nezakonito zaračunanih glob iz omenjenega naslova, je po seji vlade povedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.(več)

 • GZS proti vnovični možnosti tridnevne bolniške brez potrdila zdravnika
  Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je ministrstvu za zdravje predstavila pričakovanja glede predloga zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic epidemije covida-19 na področju zdravstva, ki naj bi bil predstavljen ta mesec. Je proti tridnevni bolniški odsotnosti brez potrdila zdravnika, a za pomoč pri antigenskih testih.(več)

 • Uprava za zaščito in reševanje podaljšala rok za vložitev vloge za izplačilo covidnega dodatka
  Uprava za zaščito in reševanje je podaljšala rok za vložitev zahtevkov za izplačilo covidnega dodatka za delo v tveganih razmerah za pripadnike sil za zaščito, reševanje in pomoč ter dijake in študente. Zahtevek bo zdaj mogoče vložiti do 15. septembra, so sporočili iz uprave.(več)

5. september 2022

 • Evropska komisija odobrila cepivi Pfizerja in Moderne proti koronavirusni različici omikron
  Evropska komisija je odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech, je v petek na Twitterju sporočila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides. Novi cepivi delujeta tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron, ki trenutno prevladuje v Evropi.(več)

 • Evropska komisija predlagala ukrepe za zmanjšanje okužb s covidom-19
  Evropska komisija je državam članicam EU predlagala konkretne ukrepe, da bi se izognili povečanju števila primerov novega koronavirusa med prihajajočo jesenjo in zimo. Glavni cilj predlaganih ukrepov je povečati uporabo cepiv ter zagotoviti učinkovito zaščito vseh državljanov, so v petek sporočili iz Bruslja.(več)

26. avgust 2022

 • Tudi za študente mesečno 10 brezplačnih testov na koronavirus
  Ne le za učence in dijake, prevzem 10 brezplačnih testov za samotestiranje na novi koronavirus na mesec bo od ponedeljka mogoč tudi za študente, je razvidno iz odloka, ki ga je včeraj sprejela vlada. Kot so sporočili, vlada s tem sledi priporočilom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa NIJZ. Skupina v prvi fazi epidemije covida-19 v vzgoji in izobraževanju priporoča samotestiranje na domu za posameznike, ki imajo znake okužbe ali so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus.(več)

19. avgust 2022

 • NIJZ predlaga prilagajanje epidemičnih ukrepov glede na zasedenost intenzivnih postelj
  Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ pod vodstvom Maria Fafangla je včeraj predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, prilagajanje oz. stopnjevanje ukrepov bo odvisno od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj.(več)

11. avgust 2022

 • Učencem z znaki okužbe ali po visoko tveganem stiku priporočeno samotestiranje doma
  Ključna ukrepa, ki v šolskem okolju pomagata pri preprečevanju prenosa koronavirusnih okužb, sta prezračevanje in umik okuženih iz šolskega procesa. Zato na NIJZ ob prihajajočem šolskem letu samotestiranje v domačem okolju priporočajo vsem z znaki akutne okužbe dihal in tistim, ki so bili v visoko tveganem stiku z okuženo osebo. V Svizu so ob tem ogorčeni, da jih niso vključili v oblikovanje priporočil.(več)

5. avgust 2022

 • Posvetovalna skupina ob izrazitem poslabšanju epidemije predlaga obvezno samotestiranje v šolah
  Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ v primeru izrazitega poslabšanja epidemije covida-19 v jeseni v vzgoji in izobraževanju predlaga uvedbo obveznega samotestiranja v domačem okolju. Po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje s kartico zdravstvenega zavarovanja dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere.(več)

25. julij 2022

 • Posvetovalna skupina predstavila priporočila za obvladovanje epidemije
  Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa, ki deluje na NIJZ pod vodstvom epidemiologa Maria Fafangla, je predstavila priporočila za obvladovanje epidemije covida-19. Med njimi je tudi priporočilo za delo na domu vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let, vsem pa priporočajo uporabo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih.(več)

19. julij 2022

 • Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom proti covidu-19 omogočeno vsem polnoletnim, posebej priporočeno določenim skupinam
  Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 posebej priporočila ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let, priporočila pa vsem starejšim od 60 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka je po novem omogočen tudi vsem starejšim od 18 let.(več)

30. junij 2022

 • DZ sprejel novelo zakona o nalezljivih boleznih
  Poslanci so na včerajšnjem glasovanju z 49 glasovi za in 20 glasovi proti sprejeli novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki po navedbah predlagateljev odpravlja ugotovljeno neustavnost zakona. Novela strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika. Poleg tega uvaja institut parlamentarnega nadzora. DZ se bo sprva seznanjal z morebitnimi vladnimi epidemičnimi ukrepi, pri njihovem podaljševanju nad 30, 60 ali 90 dni pa bo o njih tudi glasoval.(več)

 • Ustavno sodišče zaradi "spremenjenih okoliščin" ne bo presojalo o sorazmernosti zaprtja šol
  Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za oceno ustavnosti odlokov o zaprtju šol med epidemijo covida-19. Ocenilo je, da ni več mogoče pričakovati, da bo vlada širjenje virusa še skušala omejevati na ta način. Odločitev je sprejelo s petimi glasovi proti štirim. Špelca Mežnar meni, da odločitev nosi nesprejemljivo sporočilo o nepomembnosti ukrepa.(več)

29. junij 2022

 • Nova posvetovalna skupina bo o epidemičnih priporočilih in ukrepih tehtala na podlagi treh scenarijev
  Vodja centra za nalezljive bolezni pri NIJZ in vodja nove posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel je na novinarski konferenci predstavil člane posvetovalne skupine za covid-19. O epidemičnih priporočilih in ukrepih bo skupina tehtala na podlagi treh scenarijev razvoja epidemije covida-19, stališča pa javno objavljala na spletni strani NIJZ.(več)

28. junij 2022

 • Tudi odloki o uporabi mask in razkuževanju rok so bili neustavni
  Ustavno sodišče je ugotovilo, da so bili vladni odloki iz leta 2020, ki so zaradi epidemije covida-19 v zaprtih javnih prostorih zapovedovali uporabo zaščitne maske in razkuževanje rok, v neskladju z ustavo. Po presoji ustavnega sodišča je namreč vlada omenjene ukrepe uvedbe uvedla brez zakonske podlage. Sodišče je presojo sicer že neveljavnih odlokov opravilo tudi zato, ker se "v zadevi odpira posebej pomembno precedenčno ustavnopravno vprašanje sistemske narave". Odločbo so sodniki sprejeli s šestimi glasovi za in tremi proti.(več)

20. junij 2022

 • Koalicija vložila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih
  Koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica so v DZ vložile predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Predlagana zakonodaja je koalicijsko usklajena in sledi rešitvam, ki so jih pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, dodanih je le nekaj nomotehničnih popravkov. Cilj zakona je v čim krajšem roku odpraviti neskladje 39. člena zakona z ustavo, ki ga je pred dobrim letom ugotovilo ustavno sodišče. Premier Golob pričakuje, da bo novelo DZ sprejel še pred parlamentarnimi počitnicami.(več)

 • Zdravniška zbornica za ponovno uvedbo kratkotrajnih bolniških brez obiska zdravnika
  Zdravniška zbornica Slovenije je vlado pozvala k razmisleku, da bi znova uvedla možnost kratkotrajne bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika. Ocenjujejo namreč, da gre pri pisanju potrdil za do tridnevne odsotnosti za povsem birokratsko obremenitev zdravstva, za katero mora zdravstveno osebje namenjati čas po nepotrebnem.(več)

14. junij 2022

 • V EU dosežen dogovor o enoletnem podaljšanju digitalnega covidnega potrdila
  Članice EU in Evropski parlament so dosegli okvirni dogovor o podaljšanju veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila do 30. junija 2023, je sporočilo francosko predsedstvo Svetu EU. Dogovor morata zdaj potrditi še Svet EU in Evropski parlament. Podaljšanje veljavnosti je februarja predlagala Evropska komisija. Kot je ob tem poudarila, bo to zagotovilo, da bodo lahko potniki med potovanjem po EU še naprej uporabljali svoje potrdilo v primeru, da bodo države članice ohranile nekatere javnozdravstvene ukrepe.(več)

 • Revizorji EU: Slovenija Bruslja ni obvestila o uvedbi nadzora na mejah zaradi covida
  Evropska komisija v času pandemije covida-19 ni ustrezno preverjala, ali je bila ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah skladna s schengensko zakonodajo, v včeraj objavljenem poročilu ugotavlja Evropsko računsko sodišče. Glede Slovenije ugotavlja, da komisije sploh ni obvestila o uvedbi nadzora zaradi pandemije poleti 2020 in spomladi 2021.(več)

31. maj 2022

 • Odpravljeni še zadnji epidemični ukrepi, strokovna skupina prenehala z delom
  Po ponedeljkovem sklepu vlade v odhajanju so z današnjim dnem odpravljeni še zadnji ukrepi za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19. Kot zadnja sta bila v veljavi ukrepa o obveznem nošenju zaščitnih mask v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva. Prav tako so v strokovni skupini za covid-19 zaradi izboljšanja stanja sklenili, da potreba po obstoju svetovalne skupine ne obstaja več. Minister za zdravje Janez Poklukar je tako že podpisal sklep o prenehanju delovanja skupine.(več)

26. maj 2022

 • Informacijski pooblaščenec pri pošiljanju Janševega pisma s pozivom k cepljenju ugotovil več nepravilnosti
  Informacijski pooblaščenec je zaključil inšpekcijski postopek glede pisma, s katerim je premier v odhodu Janez Janša pozval k cepljenju. Ugotovil je več nepravilnosti glede varnosti osebnih podatkov, zato je uvedel prekrškovni postopek. Ni pa našel dokazov, da bi se z osebnimi podatki prejemnikov seznanil predsednik vlade oz. njegov kabinet.(več)

19. maj 2022

 • V šolah tudi uradno odprava modela B
  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v torek v uradnem listu objavilo spremembo sklepa o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela v javnih zavodih v tem šolskem letu, s katero se tudi formalno odpravlja izvajanje pouka po modelu B. Šole bodo izvajale pouk kot pred epidemijo, a z vzdrževanjem higienskih ukrepov.(več)

13. maj 2022

 • Tudi obiskovalci v bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih ne bodo več potrebovali pogoja PCT
  Vlada je v skladu s priporočili strokovne svetovalne skupine sprejela odlok, po katerem pogoja PCT ni več potrebno izpolnjevati uporabnikom in obiskovalcem bolnišnic in socialno varstvenih zavodov. Razlog za takšno odločitev so ugodnejša epidemiološka slika in značilnosti različice omikron, so sporočili z vlade.(več)

 • Bruselj v postopno opuščanje zaradi pandemije uvedenih pravil za državne pomoči
  Evropska komisija bo postopoma opustila začasna pravila glede državnih pomoči, ki so bila marca 2020 uvedena zaradi pandemije covida-19. V Bruslju zagotavljajo, da se obstoječi načrt za postopno opuščanje tudi po izteku pravil konec junija ne bo spremenil. Kot glavni razlog za opustitev navajajo izboljšanje gospodarskih razmer.(več)

12. maj 2022

 • V letalskem prometu v EU rahljanje pravil glede uporabe mask
  Na letališčih in letalih v EU uporaba zaščitnih mask od ponedeljka načeloma ne bo več obvezna, sta sporočila Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).(več)

9. maj 2022

 • Konec obveznih mask v lekarnah ter pogoja PCT za zaposlene
  V lekarnah odslej ni več obvezna uporaba zaščitnih mask, zaposlenim v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva pa za opravljanje dela ni več treba izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Nošenje zaščitnih mask tako ostaja obvezno zgolj v dejavnostih zdravstva in nastanitvah socialnega varstva. Pogoj PCT pa ostaja obvezen za obiskovalce v bolnišnicah in v nastanitvenih enotah socialnega varstva. Spremembe, ki jih je vlada sprejela v soboto, je predlagala strokovna skupina za covid-19.(več)

6. maj 2022

 • Vladni odloki o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT neustavni
  Vlada je z urejanjem zbiranja osebnih podatkov pri ugotavljanju izpolnjevanja pogoja PCT na podlagi odloka, in ne zakona, kršila 38. člen ustave, je odločilo ustavno sodišče, ki je s tem pritrdilo Informacijskemu pooblaščencu. Odlok sicer ostaja v veljavi, razveljavljen bo eno leto po objavi odločbe v Uradnem listu. Ustavno sodišče je odločitev sprejelo s petimi glasovi proti dvema, proti sta bila Klemen Jaklič in Marko Šorli, piše v odločbi.(več)

3. maj 2022

 • Zagovornik enakosti: Dolgotrajno zaprtje šol diskriminatorno, pogoj PCT pa ne
  Zagovornik načela enakosti v poročilu za leto 2021 ugotavlja, da je bilo v preteklem letu dolgotrajno zaprtje šol zaradi epidemije covida-19 diskriminatorno do mladostnikov, najbolj v primeru ranljivih skupin. Pogoj PCT po drugi strani ni bil diskriminatoren, niti ni bila diskriminirana pravica starostnikov do bolnišnične obravnave.(več)

29. april 2022

 • Bruselj članice poziva k okrepitvi pripravljenosti na naslednjo fazo pandemije covida
  Evropska komisija je države članice EU pozvala, naj okrepijo priprave na naslednjo fazo pandemije covida-19. Med drugim poziva k okrepitvi cepljenja in nadzora nad širjenjem virusa ter vlaganje v zdravstvene sisteme. Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal, da NIJZ pripravlja analizo epidemije covida-19, na njeni podlagi pa bodo pripravili strategijo za morebitni novi val.(več)

28. april 2022

 • Vlada podaljšala veljavnost cen testiranja na koronavirus
  Vlada je v torek na dopisni seji sprejela spremembo uredbe o določitvi najvišjih cen zdravstvenih storitev hitrega antigenskega testiranja in najvišjih cen hitrih antigenskih testov za samotestiranje. Z njo je cene hitrega antigenskega testiranja podaljšala do 30. junija, so sporočili po seji vlade.(več)

21. april 2022

 • Posvetovalna skupina razširila možnost cepljenja s cepivom Novavax
  Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) dopušča možnost drugega cepljenja s cepivom Novavax pri posameznikih, ki so bili prvič proti covidu-19 cepljeni s cepivom drugega proizvajalca. Ker cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva Novavax še ni odobreno, pa predlagajo, naj se za tako uporabo podpiše izjava.(več)

 • Opozorila uprave na nevarnost dvojnih izplačil covidnih dodatkov za dijake in študente
  Uprava za zaščito in reševanje je ob pozivu ŠOS k izplačilu covidnega dodatka vsem dijakom in študentom, ki so v javnih ustanovah pomagali pri premagovanju epidemije covida-19, opozorila na nevarnost dvojnih izplačil. To bi predstavljalo nepravilno oz. neupravičeno uporabo proračunskih sredstev, ki bi jih bilo treba vračati, so navedli v upravi.(več)

15. april 2022

 • DVK: Zakonodaja ne omogoča glasovanja za volivce, ki se bodo s covid-19 okužili po 20. aprilu
  Za volivce, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu, glasovanje na volitvah v DZ ne bo mogoče, saj tega zakonodaja ne omogoča, so včeraj na novinarski konferenci pojasnili na DVK. Kot so še zatrdili, bodo zdravniška potrdila za bolne volivce zagotovljena, težave s pošiljanjem glasovnic v tujino pa se po njihovih navedbah pojavljajo zaradi "neživljenjskih" rokov.(več)

 • ŠOS za izplačilo covidnega dodatka vsem vpoklicanim dijakom in študentom
  Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je na pristojne naslovila poziv k izplačilu covidnega dodatka vsem dijakom in študentom, ki so v javnih ustanovah pomagali pri premagovanju epidemije covida-19, in ne zgolj tistim, ki za to niso bili plačani. Uprava za zaščito in reševanje si namreč pri tem napačno razlaga protikoronski zakon, so opozorili.(več)

14. april 2022

 • Zaščitne maske v večini zaprtih javnih prostorov niso več obvezne
  Nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih od danes ni več obvezno. Tako je vlada na predlog strokovne skupine odločila včeraj na dopisni seji. Maske ostajajo obvezne v zdravstvu, domovih starejših občanov in socialno varstvenih zavodih, kjer ostaja v veljavi tudi izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene, uporabnike storitev in obiskovalce. Nošnja mask v ostalih zaprtih prostorih pa je po novem zgolj priporočena. Z odlokom je vlada določila tudi prenehanje ukrepa vzdrževanja medosebne razdalje.(več)

13. april 2022

 • Poklukar bo predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov
  Minister za zdravje Janez Poklukar bo skladno s predlogom strokovne skupine za covid-19 vladi predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v vseh zaprtih prostorih, razen v zdravstvu in nastanitvenih objektih socialnega varstva. Seja vlade bo predvidoma danes, odprava ukrepa pa bi v tem primeru začela veljati v četrtek, je napovedal po delovnem sestanku z vodstvom Splošne bolnišnice Novo mesto.(več)

12. april 2022

 • Ustavno sodišče razveljavilo dvig plačnega stropa za zdravnike
  Ustavno sodišče je razveljavilo 48. člen desetega interventnega zakona, ki bi za zdravnike in zobozdravnike zvišal najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač javnega sektorja. Med drugim je ocenilo, da izpodbijana določba, ki posega v temelje enotnega plačnega sistema, ni nujen ukrep za odpravljanje posledic epidemije covida-19, čeprav sam interventni zakon spada med izjeme, za katere po 90. členu ustave ni dopustno razpisati zakonodajnega referenduma. Za sindikate je bila odločitev pričakovana.(več)

 • Za dnevne migrante v Avstriji ne velja več pogoj PCT
  Dnevnim migrantom, ki so zaposleni ali se šolajo v Avstriji, od včeraj pri prehajanju meje ni treba več izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni proti covidu-19 ali testirani na novi koronavirus, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.(več)

8. april 2022

 • KPK: Bolnišnice in občine pri nabavi zaščitne opreme pogosto niso zagotavljale temeljnih načel javnega naročanja
  Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v nadzoru postopkov nabav zaščitne opreme 14 bolnišnic in 23 občin ugotovila, da bolnišnice in občine pogosto niso zagotavljale temeljnih načel javnega naročanja. Nadzor je ob tem pokazal tudi dobro prakso javnih naročnikov, so sporočili s komisije.(več)

5. april 2022

 • Odločanje o programu cepljenja bo Poklukar zaradi volitev v DZ prepustil prihodnjemu ministru
  Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bo predlog programa cepljenja za leto 2022 v sprejemanje prepustil ministru v prihodnjemu mandatu vlade. Kot je dejal, ne želi, da bi cepljenje postalo področje za predvolilna soočenja. K odločitvi je prispevalo tudi 30.000 pripomb na predlog in pojav koronavirusne različice omikron.(več)

1. april 2022

 • Glasovanje na domu le ob predložitvi pisnega potrdila zdravnika ali potrdila o izolaciji
  Volivci, ki zaradi bolezni 24. aprila ne bodo mogli oddati glasu na volišču, bodo za glasovanje na domu potrebovali zdravniško potrdilo. To je lahko pisna potrditev zdravnika, da se volivec ne more osebno zglasiti na volišču, v primeru okužbe s koronavirusom pa potrdilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).(več)

30. marec 2022

 • V DZ opravili javno predstavitev mnenj o noveli ZNB
  Na odboru DZ za zdravstvo so včeraj opravili javno predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, ko so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v državni zbor pa vložili v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Ob razlogih za nujni sprejem novele je bilo slišati tudi nekaj kritik na račun predloga. Novela sicer po navedbah predlagateljev omogoča, da bi bili ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni zakoniti in skladni z ustavo.(več)

 • DVK: Zakon ne omogoča izjem za oddajo vloge za glasovanje na domu po 20. aprilu
  Volivci, ki bodo pred volitvami v DZ zboleli po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu, na dan volitev ne bodo mogli glasovati, so sporočili z Državne volilne komisije. Zakon namreč določa, da morajo volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, to sporočiti najmanj tri dni pred dnem glasovanja, so pojasnili.(več)

 • Bruselj odpravlja omejitve veljavnosti covidnih potrdil za mladoletnike
  Evropska komisija je sprejela nova pravila za evropsko digitalno covidno potrdilo, po katerih veljavnost potrdila za mladoletne osebe ne bo več omejena na 270 dni od primarnega kroga cepljenja. Za polnoletne osebe covidna potrdila še naprej ostajajo veljavna devet mesecev.(več)

25. marec 2022

 • DVK odločila, da bodo volivci v izolaciji lahko glasovali na domu
  Državna volilna komisija je sprejela odločitev, da bodo volivke in volivci, ki bodo na dan državnozborskih volitev v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, imeli poleg glasovanja po pošti tudi možnost glasovanja na domu. V tem primeru bodo morali najpozneje 20. aprila oddati vlogo in priložiti dokazilo o izolaciji.(več)

24. marec 2022

 • Poslanci odločili o vmesnih poročilih in poročilu treh z zdravstvom povezanih preiskovalnih komisij
  Poslanci so na seji potrdili vmesno poročilo komisije DZ, ki je preiskovala zagotavljanje zaščitne opreme in proticovidne ukrepe, in poročilo preiskovalne komisije, ki je preiskovala odgovornost nosilcev javnih funkcij pri nabavah medicinske opreme. Zavrnili pa so vmesno poročilo preiskovalne komisije, ki preiskuje z epidemijo covida-19 povezane ukrepe.(več)

23. marec 2022

 • NIJZ predlaga cepljenje proti covidu-19 predvsem za zaposlene v zdravstvenih in socialnih ustanovah
  NIJZ je ob predlogu programa cepljenja za leto 2022 pripravil tudi navodila z izvajanje programa cepljenja. V njem svetujejo, da se cepljenje proti covidu-19 opravi predvsem pri zaposlenih v zdravstvenih in socialnih ustanovah. Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović poudarja, da ne gre za uvedbo obveznega cepljenja.(več)

22. marec 2022

 • Opozicija in koalicija z različnimi stališči o vmesnem poročilu preiskovalne komisije DZ glede vladnih epidemičnih ukrepov
  V DZ je potekala razprava o vmesnem poročilu preiskovalne komisije DZ, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane ukrepe od 1. marca 2020. V opoziciji so poročilo večinoma podprli in ocenili, da se je vlada Janeza Janše slabo odzvala na epidemijo. V koaliciji pa menijo, da je bil vladni odziv na epidemijo uspešen.(več)

 • Tudi vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ o zagotavljanju zaščitne opreme razdelilo poslance
  Poslanci DZ so obravnavali tudi vmesno poročilo preiskovalne komisije o zagotavljanju zaščitne opreme ter ukrepih institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev širjenja covida-19 na predlog koalicije. Z očitki prejšnji vladi, da je zdajšnji pustila prazna skladišča zaščitne opreme so se strinjali v koaliciji, v opoziciji pa so jim nasprotovali.(več)

18. marec 2022

 • Za glasovanje na domu bodo volivci potrebovali ustrezno zdravniško potrdilo
  Državna volilna komisija (DVK) je februarja sprejela sklep, da bodo lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, glasovali pred volilnim odborom na svojem domu, a le pod pogojem, da bodo vlogi za glasovanje na domu predložili tudi ustrezno zdravniško potrdilo, so sporočili z DVK.(več)

15. marec 2022

 • Vlada odpravila predhodno naročanje na upravnih enotah
  Vlada je včeraj na dopisni seji izdala tudi odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 v upravnih zadevah. S tem je med drugim odpravila predhodno naročanje na upravnih enotah, so sporočili po seji vlade.(več)

 • Evropski revizorji bodo preučili shemo Sure
  Evropsko računsko sodišče pripravlja revizijo, da bi ugotovilo, ali se je Evropska komisija z instrumentom Sure uspešno odzvala na tveganje brezposelnosti, povezano s pandemijo covida-19, ki je obstajalo v EU. Med drugim bodo preverjali, ali so bili ukrepi komisije pravočasni in primerni, so sporočili z Evropskega računskega sodišča.(več)

7. marec 2022

 • Samozaposleni morajo po dveh letih plačati prispevke
  Kot enega prvih ukrepov za pomoč ob epidemiji covida-19 je vlada spomladi 2020 predlagala odlog plačila prispevkov za socialno varnost za samozaposlene in kmete. Odlog so lahko koristili za tri spomladanske mesece tistega leta, velja pa do konca letošnjega marca. To pomeni, da imajo še manj kot mesec dni časa za plačilo obveznosti.(več)

 • Upokojenci lahko do konca leta delajo več brez izgube pravic
  Veljati je začel zakon o interventnih ukrepih za podporo trgu dela, ki ga je DZ sprejel 22. februarja in omogoča povečan obseg občasnega in začasnega dela upokojencev. Zakonska rešitev naslavlja problematiko pomanjkanja delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten v času covida-19, velja pa do konca tega leta.(več)

4. marec 2022

 • Zaščitne maske v šolah od ponedeljka ne bodo več obvezne
  Ob izboljšanju epidemioloških razmer je vlada skladno s stališčem posvetovalne skupine za covid-19 odločila, da zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od ponedeljka ne bodo več obvezne, je po seji povedal minister Poklukar. Maske pa morajo slednji še vedno nositi če so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, denimo v primeru klinične prakse ali vaj. Minister je ob tem še spomnil, da so v Slovenijo prispeli prvi odmerki proteinskega cepiva proizvajalca Novavax in znova pozval k cepljenju.(več)

1. marec 2022

 • Doslej ena pravnomočna sodba ob odpovedi zaradi odklanjanja samotestiranja zaposlenega v šolstvu
  Po podatkih ministrstva za izobraževanje je doslej pravnomočna ena sodba, s katero je bila kot zakonita potrjena odpoved delovnega razmerja zaposlenemu v šolstvu zaradi odklanjanja samotestiranja na koronavirus. Po podatkih Dela gre za učiteljico, ki je samotestiranje zavračala z navedbami, da gre za poseg v nedotakljivost telesa.(več)

28. februar 2022

 • Javna predstavitev mnenj o predlogu zakona o nalezljivih boleznih 29. marca
  Odbor DZ za zdravstvo je potrdil 29. marec kot datum, ko bo potekala javna predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih. Nepovezani poslanci, ki so novelo vložili, so zahtevali, da se razprava opravi čim prej, a predsednica odbora je vztrajala na stališču, da prej ni mogoče.(več)

25. februar 2022

 • Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
  Vlada se je na včerajšnji redni seji med drugim seznanila s stanjem na področju črpanja evropskih sredstev, opravila nekaj prerazporeditev znotraj proračuna ter sklenila podaljšati enega od ukrepov iz protikoronske zakonodaje. Zaposleni bodo tako lahko koristili odsotnost z dela zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika do tri zaporedne dni še do 31. maja. Ukrep bi se sicer iztekel 28. februarja.(več)

24. februar 2022

 • Dostop do upravnih organov znova za vse, a ob predhodnem naročanju
  Vlada je včeraj na dopisni seji spremenila odlok o ukrepih za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom v upravnih zadevah. Po novem ne bo več omejeno vlaganje vlog neposredno pri organih, če ni to edini možen način vlaganja vlog. Katerokoli zadevo bo tako zopet možno urediti tudi fizično, a se bo treba predhodno naročiti.(več)

 • Omejitev števila obiskovalcev kulturnih prireditev v presoji organizatorjev
  Po odpravi večine epidemičnih ukrepov je ostalo nekaj nejasnosti glede ukrepov na kulturnih prireditvah, kjer je vlada odpravila vse ukrepe, razen nošnje zaščitnih mask in razkuževanja rok, NIJZ pa še vedno svetuje prilagajanje števila udeležencev. Po navedbah ministrstva za kulturo je v rokah izvajalcev, koliko bodo upoštevali priporočila NIJZ.(več)

 • KPK ugotovila kršitve integritete Počivalška pri poslih z Geneplanetom
  KPK je v okviru preiskav nabav zaščitne opreme zavoda za blagovne rezerve pri dobavitelju Geneplanet ugotovila kršitve integritete gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je posegal v delovanje zavoda, so sporočili iz KPK. V konkretnem postopku po njihovih navedbah niso bili zagotovljeni niti minimalni standardi javnega naročanja. Počivalšek ugotovitve zavrača.(več)

23. februar 2022

 • Izpolnjevanje pogoja PCT za obiskovalce sodišč ni več potrebno
  Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v ponedeljek izdal spremenjeno odredbo o posebnih ukrepih iz zakona o sodiščih, s katero izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) za obiskovalce sodišč od včeraj ni več potrebno. Sprememba je bila namreč že objavljena v Uradnem listu.(več)

 • Bruselj: Potrdila o prebolelem covidu odslej tudi na podlagi rezultatov hitrih antigenskih testov
  Evropska komisija je sklenila, da bo izdajanje digitalnih covidnih potrdil odslej mogoče tudi na podlagi rezultatov hitrih antigenskih testov. Potrdila o prebolelem covidu-19 bodo tako v državah članicah lahko izdajali tudi ob pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa.(več)

22. februar 2022

 • Ob sproščanju omejitvenih ukrepov tudi spremenjen protokol testiranja
  Tudi po sprostitvi omejitvenih ukrepov testiranje s hitrimi antigenskimi testi še vedno ostaja brezplačno tudi za pozitivne na testih za samotestiranje, osebe s simptomi covida-19 in tiste, ki želijo predčasno prekiniti izolacijo. Za potrditev okužbe v Sloveniji sicer še vedno velja pozitiven izvid PCR-testa ali hitrega antigenskega testa. Pogoj PCT pa bo treba še vedno izpolnjevati za sprejem v bolnišnico, ne pa tudi za obisk zdravstvenega doma ali specialistično ambulantno obravnavno.(več)

21. februar 2022

 • V večini dejavnosti odslej brez obveznega pogoja PCT
  Vlada je na sobotni seji po pričakovanjih sprostila del epidemičnih ukrepov. Z današnjim dnem odpravlja omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih. Pogoj PCT je obvezen le še v bolnišnicah, nastanitvenih zavodih socialnega varstva in v zaporih. Ukinja se samotestiranje v šolah. Sproščajo se omejitve delovnega časa, odpirajo se nočni klubi, v storitvenih dejavnostih ni več omejitve števila ljudi. Ostajajo pa pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja, medosebne razdalje in zračenja prostorov.(več)

 • Konec odrejanja karanten ob tveganem stiku, vstop v državo sproščen
  Že od sobote naprej posamezniku v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ni več treba v karanteno, epidemiološka služba NIJZ pa bo nehala iskati tvegane stike okuženih. Tudi vstop v Slovenijo ni več omejen. Za vstop v državo tako ne bo več potreben pogoj PCT in tudi ne bo več napotitev v karanteno na domu, je po petkovi seji sporočila vlada.(več)

18. februar 2022

 • Vlada še brez odločitve o rahljanju epidemičnih ukrepov
  Vlada kljub nekaterim neuradnim napovedim včeraj še ni sprejela odločitve glede rahljanja epidemičnih ukrepov. V torek je sicer minister za zdravje Janez Poklukar po posvetu s predstavniki zdravstva napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten končalo že danes. Ker vlada na sinočnji dopisni seji o tem ni odločala, se njegova napoved ne bo uresničila. Tako še ni povsem jasno, kdaj bo vlada odločala o rahljanju ukrepov in kdaj bodo spremembe stopile v veljavo.(več)

 • Odbor DZ za reševanje pomanjkanja delovne sile z upokojenci
  Odbor DZ za delo je včeraj z devetimi glasovi za in dvema proti podprl predlog zakona o interventnih ukrepih za podporo trgu dela, s katerim bi pomanjkanje delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten rešili z večjim obsegom občasnega in začasnega dela upokojencev. Ukrep bi veljal do konca leta.(več)

17. februar 2022

 • Oddaja podpisov podpore kandidatnim listam za volitve izjema od pogoja PCT
  Volivcem na upravni enoti pri oddaji podpisov podpore za kandidatne liste za prihajajoče parlamentarne volitve po novem ne bo treba izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), je po dopisni seji sporočila vlada. Pri tem pa za posameznike ostaja obvezno nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok in upoštevanje medosebne razdalje. Predsednik vlade Janez Janša je sicer včeraj na Twitterju napovedal odpravljanje oz. rahljanje večine omejevalnih ukrepov. O tem bo danes odločala vlada.(več)

 • Ustavno sodišče zavrglo pobude za presojo ustavnosti odloka za zaprtje stojnic
  Vlada je decembra lani z odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 zaprla praznične stojnice po državi. Nekateri gostinci so nato na ustavno sodišče naslovili pobude za oceno ustavnosti odloka, a jih je sodišče zavrglo, so včeraj sporočili z ustavnega sodišča.(več)

16. februar 2022

 • Zdravstvena stroka za odpravo pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah
  Zdravstvena stroka je na posvetu o aktualnih epidemioloških razmerah začrtala smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenje novega koronavirusa. Predlagala je odpravo pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah, je včeraj sporočila vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. V gostinstvu bodo predlagali ukinitev pogojev PCT na zunanjih površinah, ob ohranitvi omejitve števila gostov. O vsem tem mora sicer še odločati vlada.(več)

14. februar 2022

 • Ustavno sodišče zadržalo določbo o dvigu plačnega stropa za zdravnike
  Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje določbe zadnjega interventnega zakona, ki za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji možni plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač v javnem sektorju. PKP 10 je do konca leta 2022 dvignil plačni strop za šest razredov, do 63. razreda, kar je bilo doslej rezervirano le za funkcionarje. Vlagatelji dvomijo, da je ta ukrep kakorkoli povezan z interventnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije covida-19. Zdravstveni minister Janez Poklukar ob tem verjame, da bodo našli rešitev.(več)

 • Na predlog programa cepljenja za letos več kot 30.000 pripomb
  Na predlog programa cepljenja za letošnje leto, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, javna obravnava in medresorsko usklajevanje pa sta se zaključila konec januarja, je prispelo več kot 30.000 pripomb, so STA povedali na zdravstvenem ministrstvu. Večina se nanaša na predlog uvedbe cepljenja proti covidu-19.(več)

9. februar 2022

 • Mednarodni inštituciji s priporočili za delo na daljavo
  Mednarodna organizacija dela (ILO) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta pripravili publikacijo o vplivu dela na daljavo na varnost in zdravje pri delu. Ta vključuje usmeritve za organizacijo tovrstnega dela na način, ki bo prispeval k telesnemu in duševnemu zdravju delavk in delavcev, so sporočili z ministrstva za delo.(več)

7. februar 2022

 • Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih primeren za nadaljnjo obravnavo
  DZ je na petkovi seji s 43 glasovi za in 31 proti ocenil, da je predlog novele zakona o nalezljivih boleznih primeren za nadaljnjo obravnavo. Večina poslanskih skupin je že v četrtek ob obravnavi napovedala, da bodo novelo v nadaljevanju zakonodajnega postopka poskušali izboljšati. V pripravi je tudi zahteva za javno predstavitev mnenj.(več)

4. februar 2022

 • Vlada določila nove izjeme pri odrejanju karanten na domu
  Vlada je določila, da zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku z okuženim s koronavirusom ne bo treba v karanteno. Ob tem se bodo morali sedem dni vsakodnevno hitro testirati na delovnem mestu in nositi zaščitno masko tipa FFP2. Ob tem so v vladi pojasnili, da v sektor kritične infrastrukture spadajo zaposleni v energetiki, prometu, prehrani, preskrbi s pitno vodo, zdravstvu, financah, sektorju varovanja okolja ter sektorju informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov.(več)

 • Iz karantene na volišča po odločitvi DVK v rednem času
  Državna volilna komisija (DVK) je odločila, da bodo volivci, ki bodo na dan prihajajočih državnozborskih volitev v karanteni zaradi tveganega stika, lahko volili na voliščih skupaj z ostalimi volivci. Rešitev za tiste, ki se bodo zaradi okužbe na ta dan ali tik pred tem znašli v izolaciji, pa bodo sprejeli najpozneje 25 dni pred volitvami.(več)

 • Ob prvi obravnavi novele zakona o nalezljivih boleznih tudi o pomenu vloge DZ
  DZ je včeraj opravil tudi prvo obravnavo predloga novele zakona o nalezljivih boleznih. Večina poslanskih skupin je napovedala, da ga bodo na današnjem glasovanju podprli, v nadaljevanju zakonodajnega postopka pa ga bodo poskušali izboljšati. Med drugim so izpostavljali pomen jasne določitve parlamentarnega nadzora pri sprejemanju ukrepov.(več)

 • Bruselj predlaga podaljšanje digitalnega covidnega potrdila za eno leto
  Evropska komisija predlaga podaljšanje evropskega digitalnega covidnega potrdila do 30. junija 2023. Podaljšanje bo zagotovilo, da bodo lahko potniki med potovanjem po EU še naprej uporabljali svoje potrdilo v primeru, da bodo države članice ohranile nekatere javnozdravstvene ukrepe, so pojasnili v Bruslju.(več)

2. februar 2022

 • DVK za ljudi v izolaciji predlaga poseben čas obiska volišč
  Služba Državne volilne komisije (DVK) je pripravila predlog, po katerem bi bila na aprilskih državnozborskih volitvah volišča za ljudi, ki jim bo zaradi okužbe z novim koronavirusom odrejena izolacija, odprta v času dodatnih dveh ur po zaprtju volišč, so za STA pojasnili na DVK. DVK bo o predlogu odločala jutri.(več)

 • Podlage za izvajanje načrta za okrevanje še v oblikovanju, del predplačila že usmerjen
  Podlage za izvajanje načrta za okrevanje in odpornost, ki je okvir za črpanje 2,5 milijarde evrov sredstev iz evropskega mehanizma za okrevanje po koronski krizi za Slovenijo, še niso v celoti oblikovane, so za STA povedali na uradu za okrevanje in odpornost. Je bil pa že usmerjen del predplačila v višini 231 milijonov evrov iz septembra lani.(več)

1. februar 2022

 • Z današnjim dnem spremembe tudi glede uporabe mask
  Z današnjim dnem Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo, po katerem bo za priznanje okužbe z novim koronavirusom dovolj pozitiven hitri antigenski test. V zaprtih javnih prostorih, kot tudi na odprtih javnih krajih oz. prostorih, če ni mogoče zagotoviti ustrezne medosebne razdalje, pa bo odslej obvezna uporaba kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3.(več)

 • Za povračilo nakupa hitrih testov potrebni dve ločeni vlogi
  Podjetja, ki so upravičena do povračila stroškov nakupa hitrih antigenskih testov za svoje zaposlene, morajo na Finančno upravo RS (Furs) vložiti dve ločeni izjavi. S prvo uveljavljajo povračilo za čas od 8. novembra lani do 31. januarja letos, z drugo pa za mesec februar, so sporočili s Fursa.(več)

 • V EU stopajo v veljavo posodobljena pravila glede covidnega potrdila
  V Evropski uniji stopajo v veljavo nova pravila glede covidnih potrdil, ki spreminjajo njihovo veljavnost, saj ta ne bodo več nujno neomejena. Večina držav bo predvidoma sledila priporočilom Bruslja pri pogojih glede prehajanja meje, bodo pa še vedno same postavljale pogoje glede potrdila in koriščenja storitev znotraj države.(več)

31. januar 2022

 • Za potrditev okužbe od jutri dovolj pozitiven hitri test
  S torkom se obetajo spremembe protokola testiranja na okužbo z novim koronavirusom, je danes napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika. Kot je poudaril minister, se bo covidno potrdilo o pozitivnem hitrem testu preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, a bo veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države. Gre sicer za začasen ukrep.(več)

28. januar 2022

 • Vlada določila višino nadomestila v primeru bolniške odsotnosti za samozaposlene v kulturi
  Vlada je na seji tudi izdala uredbo o določitvi višine dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2022. To se določi v višini 25 evrov oziroma 750 evrov za 30 delovnih dni, s čimer se ohrani višina dnevnega nadomestila iz leta 2021, so sporočili.(več)

 • DVK s pristojnimi organi o glasovanju volivcev v izolaciji ali karanteni
  Člani Državne volilne komisije (DVK) so se včeraj sestali s predstavniki NIJZ, ministrstev za zdravje in javno upravo ter strokovne skupine za covid-19. Odprli so vprašanje možnih načinov glasovanja volivcev, ki bodo v času volitev v DZ v karanteni ali izolaciji, ter se dogovorili, da pristojne institucije DVK posredujejo vse potrebne informacije.(več)

27. januar 2022

 • V združenju svetov delavcev proti delovnopravnemu sankcioniranju zaposlenih, ki se ne cepijo
  V Združenju svetov delavcev Slovenije so oblikovali predloge in pripombe na predlog pravilnika o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za 2022, v katerem v enem od poglavij vidijo prikrito uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za zaposlene. Delovnopravno sankcioniranje zaposlenih, ki se ne cepijo, je nesprejemljivo, sporočajo.(več)

26. januar 2022

 • Finančno ministrstvo še preučuje možnosti glede podaljšanja roka za oddajo letnih poročil
  Ministrstvo za finance še preučuje možnosti glede podaljšanja roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021, so pojasnili za STA. Prošnjo za podaljšanje rokov so na ministrstvi za finance in gospodarski razvoj naslovili v zbornici računovodskih servisov. Na gospodarskem ministrstvu zadržkov do podaljšanja nimajo.(več)

24. januar 2022

 • Samoizolacije za večino ob določenih pogojih skrajšane na sedem dni
  Čas trajanja samoizolacije se bo za večino okuženih s koronavirusom skrajšal na sedem dni, je na petkovi novinarski konferenci pojasnil infektolog Janez Tomažič. Posameznik 24 ur pred zaključkom izolacije ne bo smel imeti vročine in drugih zdravstvenih težav, sedmi dan pa bo moral opraviti hitri test na koronavirus.(več)

21. januar 2022

 • Predlog programa cepljenja za leto 2022 v medresorskem usklajevanju
  Predlog programa cepljenja za leto 2022, ki ga je ministrstvo za zdravje v torek poslalo v javno razpravo, je poslan še v medresorsko usklajevanje ministrstvom za šolstvo, delo, javno upravo in finance. Po zaključku javne razprave in odzivih ministrstev bodo pripombe preučili in znova uskladili z NIJZ, so STA sporočili z ministrstva za zdravje.(več)

20. januar 2022

 • Računovodski servisi pozivajo k podaljšanju roka za predložitev lanskih poročil in davčnih obračunov
  Zbornica računovodskih servisov je v luči zaostrenih zdravstvenih razmer ministrstvi za finance in gospodarski razvoj pozvala k podaljšanju roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021 do konca maja. Zaposleni ob tem opozarjajo na velike stiske, saj številni kolegi zaradi okužb ali karanten ne morejo opravljati dela.(več)

 • NIJZ pristojnost določanja skupin za cepljenje proti covidu-19 v primeru nujnih razmer
  Ministrstvo za zdravje je v torek na portalu eDemokracija objavilo predlog pravilnika o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022. Kot gre razbrati iz predloga, bi NIJZ na osnovi ocene tveganja in epidemiološke indikacije lahko opredelil skupine ljudi, ki bi jih v primeru nujnih razmer cepili proti covidu-19.(več)

 • V Evropi vse več omejitev za necepljene, ponekod cepljenje že obvezno
  Številne evropske države se v zadnjih tednih zaradi širjenja koronavirusne različice omikron soočajo z rekordnim številom okužb. Za razliko od prejšnjih valov pa je tokrat v Evropi manj zapiranja družbe. Za necepljene povsod veljajo številne omejitve, ponekod se odločajo za uvedbo obveznega cepljenja. Skrajšuje se trajanje karanten.(več)

19. januar 2022

 • GZS za državno sofinanciranje nakupa hitrih testov za vse delavce
  GZS vladi predlaga, naj se pomoč za nakup hitrih antigenskih testov za samotestiranje razširi na vse osebe, ki opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost. Zaradi porasta števila okužb namreč podjetja za ohranjanje delovnega procesa uvajajo preventivna samotestiranja vseh zaposlenih, tudi cepljenih in prebolevnikov.(več)

18. januar 2022

 • Od jutri dodatne izjeme pri odrejanju karanten na domu
  Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Uvajajo se dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih, je po seji pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim bodo šolski oddelek po novem napotili v karanteno šele, če bo število okužb v posameznem oddelku v obdobju 14 dni doseglo oz. preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v oddelku. Spremembe veljajo od jutri naprej.(več)

 • Vlada jasneje določila izjeme od izpolnjevanja PCT-pogoja za mlajše od 12 let
  Vlada je na seji spremenila tudi odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom, ki zdaj bolj jasno določa izjemo od določbe, po kateri mlajšim od 12 let ni treba izpolnjevati PCT-pogoja. Med drugim se učencem zagotavlja 20 hitrih antigenskih testov mesečno.(več)

 • EU umaknila več držav s seznama, ki priporoča lažji vstop za potnike
  Evropska unija je umaknila Avstralijo, Kanado in Argentino s seznama tistih držav, za katere velja, da imajo njihovi potniki, tudi necepljeni, enostavnejši vstop v povezavo. Avstralija, Kanada in Argentina so zdaj na seznamu večine držav sveta, za katere EU priporoča omejitev vstopa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

17. januar 2022

 • Karantene ob vstopu v državo ni več mogoče prekiniti z negativnim testom
  Vlada je na petkovi dopisni seji sklenila, da karantene ob vstopu v državo od danes naprej ne bo več mogoče predčasno prekiniti z negativnim izvidom PCR-testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, bo torej v karanteni morala ostati polnih sedem dni. Brez napotitve v karanteno na domu lahko sicer v Slovenijo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, torej pogoj PCT, za kar mora imeti ustrezna dokazila.(več)

14. januar 2022

 • Predsedniki sindikalnih central vložili zahtevo za presojo ustavnosti dviga plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike
  Predsedniki petih sindikalnih central so na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavne skladnosti člena desetega interventnega zakona, ki za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač v javnem sektorju. Predlagajo tudi začasno zadržanje izvajanja te določbe, so povedali na včerajšnji novinarski konferenci.(več)

 • Specialisti medicine dela bi po predlogu v oceno tveganja za posamezna delovna mesta dogovorno lahko uvrstili cepljenje proti covidu-19
  Specialisti medicine dela bi po predlogu ob dogovoru z delodajalci in delavci v oceno tveganja za posamezna delovna mesta lahko uvrstili cepljenje proti covidu-19, je ob robu obiska cepilnega mesta v Thermani Laško napovedal minister Janez Poklukar. Navedeno bi bilo omogočeno po predlogu programa cepljenja za leto 2022, ki ga je pripravil NIJZ.(več)

 • Izteka se rok za oddajo vlog za denarno nadomestilo zaradi karantene
  Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki želijo uveljavljati povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok med lanskim julijem in koncem decembra, imajo za predložitev ustrezne vloge preko portala eDavki čas le še do sobote. Upravičencem bo pomoč nakazana najpozneje do 15. februarja, so sporočili s Fursa.(več)

13. januar 2022

 • Pravna mreža za varstvo demokracije poziva k spremembi volilne zakonodaje
  Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) poziva ministra za javno upravo Boštjana Koritnika k pripravi sprememb volilne zakonodaje, ki bo ustrezno uredila pravico do udeležbe na volitvah, predvsem tistim, ki se bodo tik pred volilno nedeljo znašli v karanteni ali izolaciji.(več)

 • EU odpravila prepoved poletov na jug Afrike
  EU je sklenila odpraviti prepoved poletov v več držav na jugu Afrike, ki je bila uvedena zaradi širjenja močno nalezljive koronavirusne različice omikron. Potniki iz Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije, Južne Afrike in Zimbabveja - gre za države, ki jih je prepoved zadevala - pa bodo morali ob prihodu v EU še vedno predložiti test PCR, ki ni starejši od 72 ur.(več)

11. januar 2022

 • Veljavnost covid potrdila o cepljenju in prebolevnosti od 1. februarja
  Od 1. februarja je omejena veljavnost potrdila o cepljenju proti covidu-19. Dokazilo o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva oziroma enega odmerka cepiva Janssen. Veljavnost dokazila se podaljša v neomejeno, če se oseba v obdobju 270 dni od osnovne sheme cepljenja cepi s poživitvenim odmerkom cepiva.(več)

 • Do konca leta v načrtu stalna krizna shema skrajšanega delovnika
  Slovenija se je skozi koronsko krizo doslej prebila brez pretresov na trgu dela, zaslugo za to pa imajo tudi ukrepi, kot je bil subvencioniran skrajšani delovnik, ki je ohranil okoli 53.000 delovnih mest in k uvedbi katerega ob slabšanju razmer te dni znova pozivajo v turizmu. Vlada sicer do konca leta načrtuje stalno tovrstno krizno shemo.(več)

10. januar 2022

 • Vlada skrajšala trajanje karantene in veljavnost testov ob vstopu v državo
  Vlada je s sklepom o določitvi trajanja karantene na domu pri nalezljivi bolezni covid-19 določila, da bo karantena ob visokorizičnem stiku odslej trajala sedem, in ne več deset dni. Hkrati je vlada skrajšala veljavnost testov na novi koronavirus ob vstopu v državo. Test PCR ne bo smel biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur. Skrajšanje karantene bo veljalo tudi za tiste, ki bodo vanjo napoteni ob prihodu v državo. Obenem je vlada odpravila strožje pogoje za prihode iz nekaterih južnoafriških držav.(več)

 • Ministrstvo zmanjšalo število ocen, ki jih morajo pridobiti učenci
  Zaradi epidemioloških razmer so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zmanjšali število ocen, ki jih mora učenec pridobiti pri posameznem predmetu v letošnjem šolskem letu. S podrobnostmi sklepa ministrice za izobraževanje Simone Kustec so že seznanili vse zavode na področju osnovnega in glasbenega šolstva, so sporočili z ministrstva.(več)

 • V javnem potniškem prometu odslej omejeno število potnikov
  Vlada je na petkovi dopisni seji potrdila tudi spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki se nanašajo na javni potniški promet. Med drugim bo treba v avtobusih mestnega potniškega prometa ter na vlakih označiti stojišča, med stoječimi potniki bo moral biti najmanj en meter razdalje.(več)

7. januar 2022

 • Vlada sprejela strategijo digitalne preobrazbe gospodarstva
  Vlada je na seji sprejela tudi strategijo digitalne transformacije gospodarstva, ki predstavlja enega od reformnih ukrepov v okviru načrta za okrevanje in odpornost. Slovenija se želi do 2030 uvrstiti med prve tri države na področju uporabe naprednih digitalnih tehnologij po Indeksu digitalnega gospodarstva in družbe, ki ga izračunava Evropska komisija.(več)

6. januar 2022

 • Vlada o skrajšanju karantene na sedem dni predvidoma še ta teden
  Kolegij epidemiologov NIJZ je predlagal skrajšanje trajanja karantene na sedem dni, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Napovedal je, da bo vlada o tem predlogu odločala predvidoma še ta teden, veljati pa naj bi začel v začetku prihodnjega. Po predlogu bi se karantena zaključila brez PCR-testiranja, razširili pa bi tudi nabor izjem.(več)

 • Kustec: Tudi če bo okužb več, naj zapiranje šol ne bi bil sistemski ukrep
  Zaradi spoštovanja epidemioloških ukrepov je stanje glede okužb z novim koronavirusom v šolah in vrtcih obvladljivo, je dejala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Če bo okužb zaradi minulih praznikov več, kar se bo pokazalo konec tega ali v začetku prihodnjega tedna, se bodo odzvali. A zapiranje šol po njenem naj ne bi bil sistemski ukrep.(več)

5. januar 2022

 • Učenci s posebnimi potrebami morajo imeti po ugotovitvi zagovornika fizično pomoč tudi pri šolanju na daljavo
  Šolsko ministrstvo je kršilo prepoved diskriminacije, ko učenki s posebnimi potrebami ni omogočilo fizične pomoči spremljevalke pri izvajanju pouka tudi, ko je morala zaradi nevarnosti respiratornih okužb šolske obveznosti opravljati od doma. Upravičencem namreč pripada pomoč tudi pri pouku na daljavo, je ugotovil zagovornik načela enakosti.(več)

4. januar 2022

 • Ministrstvo že sprejema vloge za solidarnostni dodatek za kmete
  Kmetijsko ministrstvo že sprejema vloge za izplačilo solidarnostnega dodatka za kmete, ki ga je uveljavil konec lanskega leta sprejeti novi interventni zakon za omilitev posledic covida-19. Vloge je mogoče poslati po pošti ali preko spleta najpozneje do 31. januarja.(več)

 • Izplačilo solidarnostnega dodatka upokojencem 14. januarja
  Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo upokojencem solidarnostni dodatek, ki ga predvideva novi interventni zakon za omilitev posledic covida-19, izplačal 14. januarja. Izplačan bo v višini od 130 do 300 evrov, odvisno od višine pokojnine oziroma nadomestila, ki ga je uživalec prejel v mesecu decembru 2021.(več)

 • Epidemija covida-19 kroji tudi pravila izvajanja pouka
  Letošnje leto se za šolarje začenja bolj optimistično, kot se je lansko. Po novoletnih počitnicah so se včeraj vrnili v šole tako učenci kot dijaki, seveda ob obveznem samotestiranju na novi koronavirus. Stroka medtem opozarja na močno poslabšanje duševnega zdravja otrok zaradi dolgega obdobja šolanja na daljavo v preteklih dveh letih.(več)

3. januar 2022

 • Podjetniški sklad z razpisom ugodnih posojil za blažitev posledic epidemije
  Slovenski podjetniški sklad je v uradnem listu objavil javni razpis za 10,8 milijona evrov sredstev za ugodna brezobrestna posojila podjetjem, ki se ukvarjajo s turizmom, gostinsko dejavnostjo, organizacijo dogodkov in potniškim prometom. Razpis je namenjen podjetjem, ki so utrpela škodo zaradi epidemije.(več)

31. december 2021

 • Vlada izdala uredbo o razvojnih spodbudah za turize
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala uredbo o razvojnih spodbudah za turizem, s čimer je omogočila pričetek črpanja sredstev v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost. Na vladi načrtujejo, da bo uredba do leta 2029 omogočila za 100 milijonov evrov naložb v turistično infrastrukturo. Pogoji in merila so napisani s ciljem krepitve trajnostnega razvoja turizma v Sloveniji. Kot so pojasnili, so v uredbi vključena tudi določila iz načrta za okrevanje in odpornost, kar zahteva Evropska komisija.(več)

 • Vlada se je seznanila z informacijo o odpovedi še nedobavljenih obveznih količin cepiva Janssen
  Vlada se je seznanila z informacijo o odpovedi še nedobavljenih obveznih količin cepiva Janssen. Ministrstvo za zdravje bo Evropsko komisijo obvestilo, da se Slovenija odpoveduje še nedobavljenim obveznim količinam cepiva Janssen, ki jih podjetju Janssen Pharmaceutica NV ne bo uspelo dobaviti v letošnjem letu.(več)

 • Za WHO skrajšanje karantene kompromis med nadzorom nad pandemijo in gospodarskim zagonom
  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v sredo ocenila, da je skrajšanje obdobja karantene za osebe s covidom-19 kompromis med nadzorom širjenja covida-19 in ohranjanjem gospodarstva v zagonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več držav je že skrajšalo obdobje karantene, medtem ko se število okužb z novim koronavirusom povečuje.(več)

30. december 2021

 • Novi protikoronski ukrepi že začeli veljati
  Državni svet včeraj ni izglasoval odložilnega veta na novi interventni zakon in je tako odprl pot hitrejši uveljavitvi dodatnih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, vrednih 280 milijonov evrov. Državni zbor je nato še sklenil, da razpis zakonodajnega referenduma o novem interventnem zakonu ni dopusten, čemur so sicer nasprotovali poslanci dela opozicije. PKP10, ki podaljšuje nekatere obstoječe ukrepe, hkrati pa tudi uvaja nove, je tako po sinočnji objavi v uradnem listu z današnjim dnem že začel veljati.(več)

 • Pred ZZZS leto z negotovimi pogoji poslovanja, načrtujejo 149 mio evrov primanjkljaja
  Skupščina ZZZS je na torkovi seji sprejela finančni načrt zavoda, v katerem načrtujejo okoli 149 milijonov evrov primanjkljaja prihodkov nad odhodki. Tudi zaradi vpliva epidemije pričakujejo zahtevno leto in opozarjajo, da bo treba zagotoviti dolgoročne vire za pokrivanje novih odhodkov, kot so na primer dogovorjene višje plače v zdravstvu.(več)

29. december 2021

 • Novi interventni zakon z dodatnimi ukrepi za blažitev posledic covida-19
  Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki ga je DZ potrdil v ponedeljek, podaljšuje nekatere ukrepe iz dosedanjih protikoronskih zakonov ter prinaša še nove. Ena od novosti je odškodninska odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19.(več)

 • Državni svet o vetih na protikoronski zakon in zakon o organiziranosti šolstva
  Državni svet danes odloča o morebitnem odložilnem vetu na novi protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel v ponedeljek. S tem bo pospešil postopek uveljavitve zakona, ki prinaša za dodatnih 280 milijonov evrov ukrepov za blažitev posledic covida-19. Na dnevnem redu je tudi predlog odložilnega veta na novelo zakona o organiziranosti šolstva.(več)

28. december 2021

 • DZ potrdil več zakonov, tudi novega protikoronskega
  Državni zbor je včeraj sprejel nov protikoronski zakon za omilitev posledic epidemije. T. i. PKP10 prinaša nove dodatke za najbolj ranljive, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19, duhove pa buri zvišanje zgornje meje uvrščanja zdravnikov v plačne razrede. Z zakonom se podaljšujejo nekateri ukrepi, ki bi se sicer letos iztekli. Turistični boni bodo veljavni do konca junija 2022, do takrat bo država tudi še izplačevala po 500 evrov za vsakega novorojenega otroka.(več)

 • Sindikat Pergam napovedal ustavno presojo zvišanja zdravniških plač
  V Pergamu so po potrditvi novega protikoronskega zakona napovedali vložitev zahteve za ustavno presojo dela zakona, ki zvišuje plače zdravnikom. Ob tem so izrazili zgroženost nad nadaljevanjem prakse sprejemanja zakonodaje brez sodelovanja javnosti in brez socialnega dialoga, na način, ko država z enim zakonom nepregledno spreminja pravni red.(več)

 • Ustavno sodišče zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti omejitve pravic zdravstvenih delavcev
  Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam za oceno ustavnosti dela zakona o nalezljivih boleznih ter odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstva med epidemijo, ki se nanaša na pravico do koriščenja letnega dopusta in presežka ur ter na pravico do stavke zdravstvenih delavcev.(več)

27. december 2021

 • Vlada soglaša z dopolnili k predlogu PKP10
  Vlada je včeraj na dopisni seji soglašala s predlaganimi dopolnili k predlogu zakona o dodatnih ukrepih zaradi posledic covida-19 ter sprejela odzivno poročilo na revizijsko poročilo računskega sodišča, so sporočili z vlade. Za proizvodnjo elektronskih sklopov FTA 2 bo vlada prispevala 1,37 milijona evrov, so še sklenili.(več)

 • Še pred koncem leta DZ na izredni seji o desetem protikoronskem zakonu
  DZ bo pred koncem leta zasedal še na izredni seji, na kateri bodo poslanci bo nujnem postopku obravnaval predlog desetega protikoronskega zakona, ki podaljšuje in uvaja nove ukrepe s področja zdravstva ter pomoči posameznikom in gospodarstvu. Prva tako bo DZ predvidoma dokončno glasoval o imenovanju članov programskega in nadzornega sveta RTVS.(več)

24. december 2021

 • Ob začetku praznikov v veljavo stopajo novi ukrepi
  Začetek božično-novoletnih praznikov bodo pospremili spremenjeni ukrepi za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Skrajšuje se veljavnost testiranja pri pogoju PCT in omejuje število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah. Na nocojšnji božični večer, pa tudi na silvestrovo, bo dovoljeno zasebno zbiranje oseb iz do treh gospodinjstev. Silvestrovanja na prostem medtem ne bodo dovoljena, bodo pa na silvestrovo lahko gostinski obrati odprti neomejeno, pri čemer bo tudi za cepljene in prebolevnike pogoj opravljen test.(več)

 • Vlada podaljšala nekatere interventne ukrepe
  Vlada je včeraj sprejela sklep o podaljšanju več ukrepov iz zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije, med drugim ostaja cepljenje proti gripi brezplačno tudi v sezoni 2021/2022. Podaljšuje pa se tudi ukrep delnega povračila izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka, in sicer do konca februarja.(več)

 • Odbor za finance ob obstrukciji dela opozicije z zeleno lučjo PKP10
  Odbor DZ za finance je ob obstrukciji poslancev dela opozicije, ki se niso strinjali z načinom vodenja seje, potrdil predlog desetega protikoronskega zakona (PKP10). V okviru nujnega postopka se je prebil skozi okoli 90 vloženih dopolnil, med njimi je izglasoval tudi tistega o zvišanju najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike.(več)

23. december 2021

 • V veljavi nove omejitve v trgovinah in spremembe pri napotitvi v karanteno
  Od danes morajo v karanteno ob visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom vsi, razen cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, v skladu z navodili in priporočili NIJZ. V trgovinah pa od danes velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov, je včeraj na dopisni seji odločila vlada. Na današnji seji pa naj bi vlada po napovedih sprejela še nekatere dodatne ukrepe, pričakovati je, da bo sprejela odločitev glede poteka silvestrovanj. Lahko bi se zgodilo, da bodo silvestrovanja na prostem odpovedana.(več)

 • Ustavno neskladje glede odreditve šolanja na daljavo popravlja predlog PKP 10
  Včeraj se je iztekel rok, ki ga je ustavno sodišče dalo za odpravo neustavne ureditve, po kateri lahko pristojni minister sam odredi izobraževanje na daljavo v osnovnih šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami. Na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da področje urejajo v desetem protikoronskem paketu, ki v DZ čaka na obravnavo.(več)

 • Pred prazniki več držav dodatno omejuje vstop za potnike iz tujine
  Pred božično-novoletnimi prazniki in spričo pojava zelo nalezljive koronavirusne različice omikron je nekaj evropskih držav znova zaostrilo ukrepe za vstop v državo. Več jih tudi od cepljenih zahteva negativen izvid testa na novi koronavirus, medtem ko morajo necepljeni v številnih državah tudi ob negativnem izvidu testa v obvezno karanteno.(več)

22. december 2021

 • DZ na izredni seji o desetem protikoronskem zakonu
  DZ bo na izredni seji v ponedeljek obravnaval predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, je včeraj sklenil kolegij predsednika DZ. Poslanci in poslanke pa bodo odločali tudi o imenovanju članov programskega in nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija. DZ bo na izrednem zasedanju obravnaval tudi predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, tretjo obravnavo v DZ pa bo ob tem dočakal še predlog zakona o debirokratizaciji.(več)

 • Evropska komisija za zavezujočo devetmesečno veljavnost covidnega potrdila
  Evropska komisija je včeraj sprejela pravila o veljavnosti digitalnega covidnega potrdila, ki določajo zavezujoče obdobje veljavnosti potrdila devet mesecev od primarnega cepljenja proti covidu-19 za potovanja znotraj EU. To pomeni, da covidno potrdilo o cepljenju brez prejema poživitvenega odmerka po devetih mesecih ne bo več veljavno.(več)

21. december 2021

 • Zbornica računovodskih servisov ponovno poziva k podaljšanju roka za predložitev letnih poročil
  Zbornica računovodskih servisov vlado tudi letos poziva k podaljšanju roka za oddajo letnih poročil ter davčnih obračunov za leto 2021. Kot opozarja, so ukrepi iz interventnih zakonov za pomoč gospodarstvu doslej že občutno povečali obseg dela računovodskim servisom, prihajajoči novi ukrepi pa bi lahko pomenili vnovičen pritisk na delo servisov.(več)

 • Informacijska pooblaščenka uvedla inšpekcijski postopek glede Janševega pisma
  Urad informacijske pooblaščenke je po prejemu več prijav državljanov zoper kabinet predsednika vlade že v petek uvedel inšpekcijski postopek, v katerem bo ta moral pojasniti pravno podlago ter način za obdelavo osebnih podatkov naslovnikov pisma, ki ga je državljanom poslal premier Janez Janša in jih v njem pozval k cepljenju proti covidu-19.(več)

 • Članice EU dosegle dogovor glede skupnih ukrepov v zdravstvenih krizah
  Države članice EU so dosegle politični dogovor o nujnem okviru za izredne zdravstvene ukrepe, ki bo med drugim olajšal nakup zdravil in cepiv ter aktiviral izredno financiranje v primeru novih zdravstvenih kriz. Gre za še en pomemben korak v pripravljenosti EU na morebitne izredne zdravstvene razmere, kot je pandemija covida-19.(več)

 • EU odobrila peto, Novavaxovo cepivo proti covidu
  Evropska komisija je odobrila uporabo cepiva ameriškega podjetja Novavax v EU, ki je pred tem dobilo zeleno luč Evropske agencije za zdravila. Cepivo, imenovano nuvaxovid, je peto cepivo proti covidu-19, ki ga je dovoljeno uporabljati v EU.(več)

20. december 2021

 • Ustavno sodišče razveljavilo določbe glede odpovedi brez razloga za starejše delavce
  Ustavno sodišče je razveljavilo ureditev v zakonih o delovnih razmerjih in o javnih uslužbencih, na podlagi katere je lahko delodajalec oz. predstojnik iz poslovnega razloga delavcu oz. javnemu uslužbencu odpovedal pogodbo o zaposlitvi, poslovnega razloga pa mu ni bilo treba utemeljevati, če je delavec izpolnjeval pogoje za starostno upokojitev. Taka ureditev krši mednarodno pravo, je presodilo ustavno sodišče. Na ministrstvu za delo odločitev ustavnega sodišča spoštujejo, za sindikate pa je bila pričakovana in jo pozdravljajo.(več)

 • S 1. februarjem veljavnost covidnih dokazil o cepljenju omejena na 270 dni
  Vlada je sledila predlogu ministra za zdravje Janeza Poklukarja in posvetovalni skupini za cepljenje ter sklenila s februarjem prihodnje leto za starejše od 18 let omejiti veljavnost covidnega potrdila za polno cepljene na 270 dni. Veljavnost dokazila se podaljša, če se oseba v tem času cepi s poživitvenim odmerkom.(več)

16. december 2021

 • Predloga nepovezanih poslancev o podaljšanju bonov končala parlamentarno pot
  DZ se je včeraj na izredni seji seznanil, da predloga novel preteklih protikoronskih zakonov, s katerima so želeli nepovezani poslanci veljavnost lanskih in letošnjih bonov podaljšati vsaj do konca julija, nista primerna za nadaljnjo obravnavo. S tam so odprli parlamentarno pot predlogu desetega protikoronskega zakona.(več)

15. december 2021

 • Nepovezani poslanci vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih
  Nepovezani poslanci so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, kot so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije. Kot je poudaril predsednik DZ Igor Zorčič, ocenjujejo, da gre za dober zakon, ki pomeni konec vladanja z odloki, ki so v nasprotju z ustavo. Predlog med drugim določa, kdaj oz. pod kakšnimi pogoji se lahko sprejemajo ukrepi na podlagi 39. člena ZNB, opredeljuje namene, vrste in obseg ukrepov, pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje njihove veljavnosti in maksimalno trajanje.(več)

 • Za cepljene z osnovno shemo se obeta časovna omejitev covidnega potrdila na 270 dni
  Po potrditvi posvetovalne skupina za cepljenje se za cepljene z osnovno shemo obeta omejitev veljavnosti covidnega potrdila na 270 dni. Poživitveni odmerek po cepljenju z mRNK cepivi še vedno priporočajo po šestih mesecih, so pa s šestih na tri mesece skrajšali obdobje, ko ga je mogoče najhitreje prejeti, je povedala Marta Grgič Vitek z NIJZ.(več)

14. december 2021

 • DZ o spodbujanju investicij in novem protikoronskem zakonu po nujnem postopku
  DZ je včeraj na začetku 28. redne seje sklenil, da bo predloga novele zakona o spodbujanju investicij in novega protikoronskega zakona obravnaval po nujnem postopku, prvega na seji v četrtek. Predlog novele zakona o fiskalnem pravilu pa je umaknil z dnevnega reda redne seje.(več)

9. december 2021

 • Odbor DZ zavrnil predlog nepovezanih poslancev o podaljšanju bonov vsaj do konca julija
  Člani odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide so na nujni seji zavrnili predlog nepovezanih poslancev, da bi veljavnost bonov podaljšali vsaj do 31. julija prihodnje leto. Kot je med drugim pojasnil državni sekretar Simon Zajc, poleti namreč pomoč v obliki bonov ne bo več odločilni faktor za turistični sektor.(več)

8. december 2021

 • Del opozicije predlaga, da novelo ZNB vloži predsednik DZ
  Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so po usklajevanjih o podpori predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije, predlagale, da predlog novele v parlamentarni postopek vloži Igor Zorčič kot predsednik DZ. Ob tem se zavzemajo za čim širšo javno razpravo. V koaliciji so do predloga zadržani. Zorčič bo sicer opravil nadaljnje pogovore in je pripravljen nastopiti kot prvopodpisani.(več)

 • Vlada z več prerazporeditvami v letošnjem državnem proračunu
  Vlada je potrdila več prerazporeditev in razporeditev pravic porabe v letošnjem državnem proračunu. Med drugim se v finančni načrt Finančne uprave RS (Furs) razporeja 137,448 milijona evrov sredstev splošne proračunske rezervacije na ustrezne postavke covida-19. Sredstva so bila v osnovi namenjena različni pomoči pri spopadanju z epidemijo.(več)

 • KPK predlaga NIJZ postopke glede javnega naročila za klicne centre
  Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po odločitvi Državne revizijske komisije o nezakonitosti izbranega postopka za javno naročilo za klicne centre NIJZ predlagala, da sproži postopke uveljavljanja ničnosti pogodb ali da z izvajalcema sklene sporazum o skrajšanju pogodb. Podala je tudi priporočila za spremembo zakonodaje.(več)

7. december 2021

 • Odlok o pogoju PC za zaposlene v državni upravi v neskladju z ustavo
  Ustavno sodišče je presodilo, da je bil vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj preboleli ali cepljeni (PC), v neskladju z ustavo. Ustavni sodniki so ugotovili, da je šlo za določitev delovnopravnega pogoja za opravljanje dela v državni upravi in zato za položaj, ki je bil v bistvenem primerljiv s položaji, ko je cepljenje določeno kot pogoj za opravljanje različnih vrst del oziroma poklicev. Ustavno sodišče je sicer izvajanje spornega člena zadržalo še pred 1. oktobrom, ko naj bi pogoj začel veljati.(več)

 • Obrazec za vlogo za denarno nadomestilo zaradi karantene do konca tedna
  Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki želijo uveljavljati povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok med julijem in koncem decembra, bodo morali do 15. januarja preko portala eDavki predložiti ustrezno vlogo. Obrazec bo pripravljen predvidoma konec tedna, so sporočili s Fursa.(več)

6. december 2021

 • Na božično-novoletnih sejmih odslej brez hrane in pijače
  Ponujanje hrane in pijače na stojnicah na božično-novoletnih sejmih je od sobote prepovedano. Izjema je le pečen kostanj, je v petek odločila vlada. Območje sejemskih prireditev mora biti ograjeno, ob vhodu morajo organizatorji preverjati pogoj PCT, udeleženci pa morajo uporabljati zaščitne maske in ohranjati ustrezno razdaljo. Hkrati je vlada s spremembo odloka določila tudi pogoje obratovanja žičniških naprav, in sicer se to lahko izvaja v skladu s priporočili NIJZ, uporabniki pa morajo predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT.(več)

 • Za osebe v tveganem stiku za okužbo z različico omikron obvezna karantena
  Vlada je na dopisni seji odločila tudi, da morajo vsi, ki so bili v tveganem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo z novo koronavirusno različico omikron, v karanteno na domu. To velja tudi za tiste, ki so sicer cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli.(več)

 • V veljavi določbe o nadomestilu zaradi okužbe ali karantene za samozaposlene in kmete
  V veljavo je stopil dopolnjeni zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki v primeru okužbe s koronavirusom ali zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene uvaja denarno nadomestilo tudi za samozaposlene, družbenike gospodarskih družb in kmete.(več)

3. december 2021

 • Vlada podaljšala veljavnost letošnjih bonov za pol leta
  Ker so epidemiološke razmere v Sloveniji slabe in skoraj polovica bonov za izboljšanje položaja v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi še ni bila unovčena, se je vlada odločila za njihovo podaljšanje. Koristiti jih bo mogoče ne le do konca leta, pač pa do 30. junija 2022. Unovčevanje bonov21 je steklo 16. julija, do 22. novembra je bilo unovčene nekaj več kot polovica njihove vrednosti, neporabljenih pa je bilo še za 95,9 milijona evrov. Vlada sicer predlaga tudi podaljšanje lanskih bonov, namenjenih pomoči turistični panogi.(več)

 • Ministrstvo bo najvišje povračilo stroškov hitrih testov lekarnam znižalo po enomesečnem prehodnem obdobju
  Ministrstvo za zdravje bo najvišje zneske za povračilo stroškov hitrih testov lekarnam na 2,1 evra znižalo po enomesečnem prehodnem obdobju, so za STA pojasnili na ministrstvu. Prehodno obdobje so uvedli po posredovanju lekarniške zbornice, ki je opozorila, da na evropskih trgih prihaja do pomanjkanja testov, cene testov pa zato rastejo.(več)

2. december 2021

 • Slovenija uvaja večkratno testiranje potnikov iz držav na jugu Afrike
  Zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron je vlada sinoči na dopisni seji odločila, da morajo potniki, ki pridejo v Slovenijo iz sedmih držav na jugu Afrike, med desetdnevno karanteno opraviti tri PCR-teste. Vstop v Slovenijo iz članic EU, kjer so potrdili omikron, pa je sicer še vedno mogoč brez karantene.(več)

 • Med poslanskimi skupinami pripravljenost za nov zakon o nalezljivih bolezni
  Predsednik DZ Igor Zorčič po posvetu z vodji poslanskih skupin o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih ocenjuje, da med poslanskimi skupinami obstaja pripravljenost, da na podlagi podanega predlog pripravijo nov zakon. Poslanske skupine bodo do torka sporočile, ali in pod katerimi pogoji so pripravljene sodelovati pri pripravi takšnega zakona.(več)

 • Ministrstvo najvišje povračilo stroškov hitrih testov niža na 2,1 evra
  Ministrstvo za zdravje uvaja prehodno obdobje, po preteku katerega bodo lekarne upravičene do nižjega povračila stroška hitrih antigenskih testov, ki bo po novem znašalo 2,1 evra na posamezen test. Do povračila stroškov so lekarne upravičene ob izdaji hitrih testov za samotestiranje učencem, dijakom in študentom, ki so za slednje brezplačni.(več)

1. december 2021

 • Pogoji za izvedbo božičnih sejmov znani predvidoma jutri
  Minister za zdravje Janez Poklukar je na včerajšnji vladni novinarski konferenci napovedal, da bodo odlok o sejemski dejavnosti nadgradili v smeri, da bodo navodila bolj jasna in glede na trenutno epidemiološko situacijo tudi bolj striktna. Predvidoma bo sprejet na četrtkovi seji vlade. Medtem v Ljubljani še naprej poteka neograjen božični sejem. Vlada je namreč v petek na dopisni seji spremenila odlok in določila, da mora biti območje sejemske dejavnosti ograjeno in imeti ločena vhod in izhod.(več)

 • Minister Počivalšek poziva gospodarstvo k opravljanju dela od doma
  Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zaradi zaostrene epidemiološke slike gospodarstvo pozval k opravljanju dela od doma v čim večji meri in povsod, kjer je mogoče tako organizirati delovne procese. S tem ter ob doslednem upoštevanju pogoja PCT in drugih samozaščitnih ravnanj se bo mogoče izogniti novemu omejevanju dejavnosti, je prepričan.(več)

 • OZS z novim pozivom za dodatno pomoč v interventnem zakonu
  Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so se včeraj strinjali, da mora vlada v novi interventni zakon za omilitev posledic epidemije, ki je v DZ, nujno vključiti ukrepe subvencioniranja čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa ter znižanje DDV za gostinske storitve.(več)

 • Slovenija z gospodarsko rastjo v tretjem četrtletju že na predkrizni ravni
  Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju na letni ravni povečal za pet odstotkov, k čemur so po oceni statistikov največ prispevale končna potrošnja gospodinjstev in bruto investicije. V Umarju ob tem izpostavljajo, da je BDP že presegel predkrizno raven, Banka Slovenije pa dodaja, da gospodarske razmere ostajajo ugodne.(več)

 • Svet EU in Evropski parlament dosegla dogovor o okrepljenem mandatu ECDC
  Predstavniki Sveta EU in Evropskega parlamenta so v ponedeljek pozno zvečer sklenili politični dogovor o okrepljenem mandatu Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). EU s tem krepi delo ECDC na področjih nadzora, zgodnjega opozarjanja, pripravljenosti in odzivanja na morebitne nove zdravstvene krize.(več)


ARHIV NOVIC

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window