Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kandidat za pravosodnega ministra Dikaučič s predstavitvijo prepričal večino na pristojnem odboru DZ

četrtek, 10.6.2021

Ljubljana, 10. junija (STA) - Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič je dobil zeleno luč matičnega odbora za pravosodje. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je ocenilo sedem članov odbora, proti jih je bilo šest. O imenovanju Dikaučiča za ministra se mora izreči še državni zbor, kar naj bi storil v torek na izredni seji.

Dikaučič je v današnji predstavitvi pred odborom povedal, da se zaveda, da na položaj prihaja "v zelo napetem političnem času". Verjame pa, da bo, če bo le izvoljen, v delovanje ministrstva vnesel svežino in neobremenjen pristop.

Poudaril je, da bo njegovo delo v primeru imenovanja usmerjeno predvsem v posamezne zakonske spremembe in projekte. Ob navajanju prioritet dela je izrazil zavedanje, da bo njegov mandat trajal največ eno leto, pri tem pa da bo program dela v največji meri narekovalo predsedovanje Slovenije Svetu EU. Sam ocenjuje, da so predstavljene prioritete slovenskega predsedovanja na področju pravosodja zastavljene ambiciozno in realistično.

Kot pomembno za domače razmere je poudaril zagotavljanje primernih materialnih in drugih pogojev za delo vseh v pravosodju. Pri tem je napovedal, da se namerava zavzeti za pospešitev postopkov za izgradnjo nove sodne palače, nadaljevati gradnjo novih zaporov na Igu in v Dobrunjah ter nadaljevati posodabljanje informacijskih sistemov pravosodnih organov.

Posebno pozornost namerava nameniti obvladovanju pripada zadev na upravnem sodišču, predolgemu trajanju postopkov s področja pranja denarja in gospodarskega kriminala ter izboljšanju kazenskega pregona. Pri slednjem se zavzema, da se to vprašanje rešuje v okviru celotne verige - od policije, tožilstva do sodstva.

Glede kadrovske problematike na sodiščih se je zavzel, da se število sodnikov in sodnega osebja uravnoteži. To pomeni, da se naj število sodnikov zmanjša, število sodnega osebja pa poveča, je dejal.

Več opozicijskih članov odbora je zanimalo, kaj meni o neimenovanju dveh delegiranih evropskih tožilcev, a je kandidat za ministra povedal, da se o tem ne more izrekati. Spomnil je, da so bila zaradi neimenovanja napovedana pravna sredstva tako Državnotožilskega sveta kot obeh neimenovanih kandidatov. "Kot pravosodni minister ne smem z enim samim stavkom vplivati ali že samo dajati vtisa vplivanja na potek napovedanega sodnega postopka," je dejal. To je po njegovih besedah še posebej pomembno, ker v tem času kot minister nima aktivne vloge.

Predstavitev kandidata je sicer med člani odbora za pravosodje zbudila mešane odzive. V razpravi so v delu opozicije podvomili o njegovih izkušnjah in kompetencah, v koaliciji pa so predstavitev označili za celovito, kot Dikaučičevo prednost pa izpostavili nevezanost na pravna in druga omrežja.

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer je izrazil nezadovoljstvo nad predstavitvijo, pa tudi nad tem, da je predsednik vlade Janez Janša predlog Dikaučičeve kandidature obrazložil v vsega treh vrsticah. "Razen tega, da je gospod pravnik, ne vemo ničesar," je dejal. Obenem je poslanec LMŠ izrazil dvom o zakonitosti delovanja nekaterih podjetij, s katerimi je Dikaučič v preteklosti sodeloval.

O kompetencah kandidata je podvomil tudi poslanec Levice Željko Cigler. Posebej ga je tudi zanimalo, ali bo v primeru evropskih delegiranih tožilcev zastopal stališče ministrstva ali predsednika vlade.

Dejan Kaloh iz SDS je na drugi strani opomnil da se "nihče ni rodil minister". Dikaučičevo predstavitev je ocenil kot izčrpno in verodostojno, izhodišča pa jasna. Da ne izhaja iz kakršnih koli pravniških ali drugih omrežij, je po oceni Kaloha prednost, saj bo tako lahko pri svojem delu neodvisen.

Mateja Udovč iz SMC, kvoti katere pripada Dikaučič, je predstavitev ocenila kot dobro, kandidata pa pozvala, naj se ne ozira na kritike opozicijskih poslancev, saj da bodo ti vedno našli nekaj, s čimer ne bodo zadovoljni.

Janja Sluga (NeP) je opozorila, da Dikaučič pred časom ni bil imenovan za notarja v Žalcu, ker ni izpolnjeval vseh pogojev, pri čemer jo je zanimalo, katerega. Kandidat za ministra je pojasnil, da ni izpolnjeval enega od pogojev glede delovnih izkušenj. Ker si je razpis v tem delu razlagal drugače kot ministrstvo, je zaradi neimenovanja sprožil sodni spor. Tega ni dobil, je pa že pravnomočno končan, je povedal.

Glede opozoril več članov odbora, da še vedno na imenovanje ali napredovanje čaka 14 tožilcev, pa je dejal, da je ministrstvo glede tega naredilo vse, kar je lahko: "Si bom pa kot minister prizadeval za čim hitrejše imenovanje."

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window