Dnevne zakonodajne novosti / 5. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče ne bo presojalo ustavnosti embalažne uredbe
Tema dneva

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo družbe za ravnanje z odpadno embalažo Slopak za presojo ustavnosti uredbe o embalaži in odpadni embalaži. V Slopaku so problematizirali spreminjanje metodologije izračuna deleža odpadne embalaže sredi leta, ki da jim je naložila bistveno višjo in neizpolnljivo obveznost v zadnjem trimesečju 2022. Ustavno sodišče poudarja, da uredba ne učinkuje neposredno, ker same deleže določi vlada s sklepom za posamezno trimesečje leta. Tudi prekrškovna odgovornost nastane šele na podlagi vladnega sklepa.(več)

DZ se bo z odstopnima izjavama Kumra in Papiča predvidoma seznanil 9. januarja
Poslanci se bodo z odstopno izjavo Bojana Kumra s funkcije ministra za infrastrukturo in odstopno izjavo Igorja Papiča s funkcije ministra za izobraževanje, znanost in šport predvidoma seznanili na izredni seji v ponedeljek, 9. januarja, popoldne. O izredni seji DZ se bo sicer dokončno v ponedeljek dogovoril kolegij predsednice DZ.(več)

Odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe za oba spola od 1. januarja 63,5 odstotka
Najpomembnejša novost pri obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki velja od 1. januarja, je izenačitev odmerne lestvice za moške in ženske, so spomnili na pokojninskem zavodu. Odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove je za oba spola za 40 let pokojninske dobe 63,5 odstotka, za 15 let zavarovalne dobe pa 29,5 odstotka.(več)

Predsednica republike opravila žreb o trajanju mandatov za člane sveta RTVS
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je z žrebom določila, kateri člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo imenovani oz. izvoljeni za dveletni in kateri za štiriletni mandat. Žreb, ki je bil javen, je opravila v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je po potrditvi na novembrskem referendumu začela veljati 28. decembra.(več)

Zaračunavanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za verske objekte buri duhove
V občinah Postojna in Ilirska Bistrica so začeli verskim skupnostim zaračunavati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za verske objekte. Pri tem se sklicujejo na odločbo ustavnega sodišča in priporočila ministrstva za okolje. V Katoliški cerkvi, največji verski skupnosti pri nas, medtem preučujejo zakonodajo in napovedujejo enoten odgovor.(več)

SDH: Poslanstvo DUTB je bilo uspešno izpolnjeno
Prenos Družbe za upravljane terjatev bank (DUTB) na Slovenski državni holding (SDH) s koncem leta 2022 je bil uspešen. "DUTB je svoje poslanstvo izpolnila učinkovito," so ocenili v SDH, ki je od DUTB prevzel za okoli pol milijarde evrov premoženja. SDH ob tem za ministrstvo za finance pripravlja izhodišča za novo strategijo upravljanja premoženja.(več)

Na pogajanjih o stavkovnih zahtevah Sviza dosegli korak naprej
Na pogajanjih o delu stavkovnih zahtev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so dosegli korak naprej. Pogajalci so se dogovorili, kako bodo reševali plače pomočnic vzgojiteljic, četrti naziv v šolstvu in plačna nesorazmerja mladih raziskovalcev. Naslednjič se sestanejo v ponedeljek.(več)

Domnevnega vodje slovenskega dela Kavaškega klana Klemna Kadivca ni bilo na sodišče
Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se včeraj nadaljevali predobravnavni naroki v zadevi Kavaški klan. Pred sodnika so stopili še štirje obtoženi, a tudi tokrat nihče ni priznal krivde. O krivdi bi se moral izreči tudi domnevni vodja slovenskega dela organizacije Klemen Kadivec, vendar predobravnavnega naroka za prvega med obtoženimi ni bilo.(več)

EU ne bo uvedla obveznega testiranja potnikov iz Kitajske na covid-19
EU za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, priporoča testiranje na covid-19 in nošenje mask na letalih, je po srečanju zdravstvenih strokovnjakov iz držav članic v Bruslju sporočilo švedsko predsedstvo. EU tako zaenkrat ni uvedla obveznega testiranja in obveznega nošenja mask na letalih za potnike na poletih na Kitajsko in iz nje.(več)

V EU nove kazni za Meto in Apple
Družbo Meta so irski regulatorji kaznovali s 390 milijoni evrov kazni zaradi kršenja zakonodaje EU o osebnih podatkih na Facebooku in Instagramu, je sporočil irski regulator za varstvo podatkov. Francoski regulator podatkov pa je sporočil, da je podjetju Apple iz podobnega razloga odmeril kazen v višini osem milijonov evrov.(več)