Dnevne zakonodajne novosti / 16. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 49/2024 z dne 14.6.2024
TEMA DNEVA
Pripravljen teren za stalno shemo skrajšanega delovnika
Tema dneva

Ministrstvo za delo je, potem ko je oktobra razkrilo, da razmišlja o vzpostavitvi stalne sheme skrajšanega delovnika, pripravilo analitično podlago. Iz analize je mogoče razbrati, da se lahko v stalno shemo združita "ad-hoc shemi za ohranitev delovnih mest, ki sta se izkazali kot učinkoviti v finančni krizi in pandemiji covida-19". Ministrstvo je medtem že pripravilo tudi začasni shemi za skrajšani delovnik in čakanje na delo za čas energetske krize: prvo je mogoče koristiti od 1. januarja do 31. marca, drugo pa do 30. junija.(več)

Ministrstvo bo preučilo možnosti za implementacijo ustavne odločbe o zakonu o kazenskem postopku
Ministrstvo za pravosodje bo preučilo možnosti za implementacijo odločbe ustavnega sodišča, ki je presodilo, da je zakon o kazenskem postopku v neskladju z ustavo v delu, ki obsojencu ne omogoča, da v zvezi z vloženo zahtevo za varstvo zakonitosti predlaga odlog ali prekinitev izvršitve kazni zapora. DZ bo moral protiustavnost odpraviti v enem letu.(več)

DZ o ministrskih kandidatih na januarski redni seji, na izredni o razmerah v zdravstvu
DZ bo na redni seji, ki se bo začela 23. januarja, odločal o listi devetih ministrskih kandidatov, ki jih prinaša reorganizacija vlade. Dva dni pozneje pa se obeta še izredna seja na temo razmer v zdravstvu, je v petek sklenil kolegij predsednice DZ.(več)

V DZ ta teden posvet o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske
V državnem zboru bo ta teden potekal posvet o predlogu resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040, ki med drugim predvideva povečan obseg obrambnih izdatkov v prihodnjih letih. Poslanci pa bodo na sejah parlamentarnih komisij razpravljali tudi o stanju slovenskega javnega zdravstva.(več)

Ministrstvo za odpravo plačnih nesorazmerij v sodstvu
Ministrstvo za pravosodje razume prizadevanja sodnikov, tožilcev in drugih pravosodnih funkcionarjev za odpravo plačnih nesorazmerij tako v funkcionarskem sistemu kot v odnosu do javnih uslužbencev v pravosodnem sistemu, zagotavlja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Po njenih besedah zato aktivno sodelujejo pri tovrstnih pogovorih.(več)

Čez zaslišanja na odborih DZ še štirje ministrski kandidati za preoblikovano vlado
Zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi DZ so v petek opravili še štirje kandidati za ministre v nekoliko preoblikovani vladi Roberta Goloba - Simon Maljevac, Aleksander Jevšek, Matjaž Han in Bojan Kumer. Skupaj s petimi kandidati, ki so zaslišanja pred poslanci uspešno opravili v četrtek, bodo v DZ najverjetneje zaprisegli na redni januarski seji.(več)

Ministrica Švarc Pipan: Projekt gradnje nove sodne stavbe ni ustavljen, le začasno zamaknjen
Projekt izgradnje nove sodne stavbe ni ustavljen, je le začasno zamaknjen, je navedla ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Za nadaljevanje projekta v finančnem načrtu ministrstva v naslednjih dveh proračunskih letih ni sredstev, v tem času pa bodo preverili ekonomsko upravičenost predvidene rešitve, ki je ocenjena na 200 milijonov evrov. (več)

O krivdi se bo izrekel obtoženi za umor partnerice na Goričkem
Na murskosoboškem sodišču bo v četrtek predobravnavni narok zoper obtoženega za umor partnerice septembra na Goričkem, v Celju pa se bosta ta teden nadaljevali sojenje za umor matere v Zalogu pri Šempetru ter vnovično sojenje za štirikratni umor v Tekačevem. Ljubljansko višje sodišče bo obravnavalo pritožbo Gorana Ilikića na sodbo za umor.(več)

Sodišče EU potrdilo razveljavitev globe za HSBC
Sodišče EU je potrdilo razveljavitev globe v višini 33,6 milijona funtov oz. skoraj 38 milijonov evrov, ki ji jo je naložila Evropska komisija. Strinjalo se je, da je bila podlaga za njen izračun napačna. Ob tem pa se je strinjalo z ugotovitvami komisije, da je banka kršila konkurenčno zakonodajo EU s kartelnim ravnanjem.(več)

Po vstopu Hrvaške v schengen brez sprememb za ribiče v Piranskem zalivu
Z vstopom Hrvaške v schengensko območje v Piranskem zalivu se za ribiče ni nič spremenilo. Režim ribolova ostaja nespremenjen, saj nanj vstop Hrvaške v schengensko območje ne vpliva. Tudi vsi postopki glede kazni potekajo enako kot pred vstopom Hrvaške v schengen, so za STA pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).(več)