Dnevne zakonodajne novosti / 24. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče ne bo zadržalo novele zakona o dohodnini
Tema dneva

Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo za začasno zadržanje zadnje novele zakona o dohodnini, ki jo je skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti konec lanskega leta vložila skupina poslancev SDS in NSi. Presodilo je, da niso izpolnjeni pogoji, po katerih smejo zadržati izvršitev zakona, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice. Poslanski skupini sicer izpodbijata 15 od 21 členov novele zakona, prejšnji teden pa je svojo zahtevo vložil tudi državni svet skupaj s 13 gospodarskimi in kmetijskimi organizacijami.(več)

Vlada bo dodatek k sodniškim plačam uredila s posebnim zakonom
Vlada že obravnava predlog zakona, s katerim bo uredila izplačevanje dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev, je v odgovoru na poslansko vprašanje na seji DZ pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Predlog je že medresorsko usklajen, veljal pa bo do uveljavitve reforme plač v javnem sektorju, je še povedala.(več)

Vlada pooblastila ministre za podpis aneksov h kolektivnima pogodbama za raziskovalno dejavnost in dejavnost vzgoje in izobraževanja
Vlada se je včeraj na dopisni seji seznanila z besedilom aneksov h kolektivnima pogodbama za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter za raziskovalno dejavnost. Za podpis aneksov je pooblastila pristojne ministre, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.(več)

VZMD s kolektivno tožbo tudi zoper A1 Slovenija
Skladno z napovedmi je Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov v ocenjeni vrednosti 52,3 milijona evrov vložilo kolektivno tožbo zoper operaterja A1 Slovenije. VZMD je kolektivno tožbo že konec decembra vložil zoper Telekom Slovenija, napovedal pa jo je tudi za druge operaterje.(več)

Kranjsko sodišče zavrnilo Janševo tožbo proti tožilki in sodnikom v zadevi Patria
Kranjsko okrožno sodišče je v obravnavi odškodninske tožbe, ki jo je predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša vložil zaradi zadeve Patria, z delno sodbo zavrnilo tožbeni zahtevek zoper nekdanjo tožilko in sodnike. Rok za pritožbo se izteče 21. februarja, je razvidno iz sodbe, ki jo je Janša objavil na Twitterju.(več)

Izolski občinski svetnik ne bi smel glasovati zase ob imenovanju za direktorja
Upravno sodišče je zavrnilo tožbo izolskega občinskega svetnika Izola Evgenija Komljanca in tako pritrdilo ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da se je znašel v navzkrižju interesov, ko je v občinskem svetu sodeloval pri odločanju o tem, ali bo sam imenovan za direktorja zdravstvenega doma Izola, so sporočili iz KPK.(več)

V zadevi Balkanski bojevnik krivdo priznali tudi drugi obdolženci
Po priznanju krivde prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića so, z izjemo enega, krivdo priznali tudi drugi obdolženci. Tožilstvo za vse predlaga kazen v višini že prestanih kazni v zaporu oz. priporu. Senat je sklenil, da bo sodbo razglasil v četrtek ob 10. uri.(več)

Podjetjem za zaščito intelektualne lastnine na voljo 60 milijonov evrov
Malim in srednje velikim podjetjem s sedežem v EU bo letos za boljšo zaščito intelektualne lastnine na voljo 60 milijonov evrov, so sporočili iz Evropske komisije. Podjetja bodo s podporo EU lahko prihranila 1500 evrov za prijavo patenta in 225 evrov za žlahtniteljske pravice, so zapisali.(več)

Bruselj sprožil javno posvetovanje o reformi trga elektrike
Evropska komisija je sprožila javno posvetovanje o reformi zasnove delovanja trga elektrike EU, ki se bo zaključilo sredi februarja. Na podlagi posvetovanja bo komisija pripravila zakonodajni predlog, ki ga bo predstavila do konca prvega četrtletja.(več)