Dnevne zakonodajne novosti / 16. maj 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 91/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Koalicijska pogodba: Odprava dohodninskih sprememb, dvig minimalne plače ...
Tema dneva

Nastajajoča koalicija med drugim načrtuje odpravo zadnjih sprememb dohodninske zakonodaje in preoblikovanje fiskalnega pravila, piše v usklajenem besedilu koalicijske pogodbe. Napovedujejo vrnitev k socialnemu dialogu v okviru ESS, dvig minimalne plače in pokojnine, prioritetno reševanje stanovanjske krize ter regulacijo cen po potrebi. Na področju zdravstva pogodba predvideva izhodno covidno strategijo, interventni zakon in dovoljeno rabo konoplje v medicinske namene. Na področju kulture sta napovedani sprememba zakonodaje in modernizacija.(več)

Deveti sklic DZ na čelu s prvo predsednico na ustanovni seji začel delo
Na ustanovni seji so se v petek sestali novoizvoljeni poslanci, ki so potrdili svoje mandate in začeli delo devetega sklica DZ. Za predsednico so izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki je s tem prva ženska na tej funkciji. Dogajanje ob seji je zaznamovala vložitev več deset zakonskih predlogov SDS in NSi, ki predlagata tudi spremembe medijske zakonodaje.(več)

V parlamentarni postopek vložen predlog sprememb zakona o vladi
Skupina poslancev s prvopodpisanim predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom je v parlamentarni postopek vložila predlog sprememb zakona o vladi. Kot je že napovedal Golob, bo poleg 19 ministrstev del vlade še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Dodal je tudi, da bodo tri nova ministrstva zapolnili z obstoječim kadrom v javni upravi.(več)

Veljati je začela nova uredba za določitev višine državne pomoči za plačilo prispevkov verskim uslužbencem
V petek je začela veljati uredba, ki med drugim določa višino državne finančne pomoči za plačilo prispevkov verskim uslužbencem. Po novem bo pomoč države, če bo verska skupnost izpolnjevala določene pogoje, znašala 100 odstotkov povprečne plače, do zdaj je bil ta delež 48-odstotni. Uredbo je vlada sprejela v sredo na dopisni seji.(več)

Vlada sprejela strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka
Vlada je v četrtek sprejela strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje. Dolgoročna vizija strategije je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka, je na novinarski konferenci poudaril minister za zdravje Janez Poklukar.(več)

Vlada povečala dovoljeno število zaposlenih v državni upravi
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je v petek sprejela skupni kadrovski načrt organov državne uprave za leti 2022 in 2023. Z njim je dovoljeno število zaposlenih v državni upravi povečala za 69. Za letos in prihodnje leto pa je predvidela tudi minimalne kvote zaposlitev vrhunskih športnikov in trenerjev, so sporočili iz urada za komuniciranje.(več)

Vlada v DZ vložila predlog za prekinitev več sporazumov z Rusijo
Potem ko je vlada v četrtek sprejela pobudo za prekinitev več sporazumov med Slovenijo in Rusijo, je predlog v petek vložila v DZ. Kot je ob tem zapisala, želi v luči nadaljevanja agresije Rusije na Ukrajino povečati politični pritisk na Rusijo ter s tem prispevati k miru in preprečiti genocid.(več)

Pri davčni odmeri obveznosti iz kmetijstva za 2021 napačni podatki
Furs je za nekatere zavezance za obveznosti iz kmetijstva za leto 2021 prejel napačne podatke o višini katastrskega dohodka od gozdnih zemljišč, posledično je bil zanje izračun napačen. Zavezancem, ki so v zadnjih dneh prejeli odločbe, svetuje, naj s pritožbo še počakajo. Rešitev naj bi na finančni upravi našli prihodnji teden.(več)

Na sodiščih začetek sojenja zakoncema Tuš, vnovično sojenje za umore v Gerečji vasi
Na sodiščih bo ta teden pester, saj je razpisanih kar nekaj odmevnih obravnav. V Celju bodo začeli sojenje zakoncema Tuš, na ljubljanskem pa bo steklo vnovično sojenje o delu zahtevka za odškodnino, ki jo od države terja Franc Kangler. Na ptujskem sodišču bodo začeli novo sojenje Silvu Drevenšku zaradi trojnega umora v Gerečji vasi.(več)

Bruselj v postopno opuščanje zaradi pandemije uvedenih pravil za državne pomoči
Evropska komisija bo postopoma opustila začasna pravila glede državnih pomoči, ki so bila marca 2020 uvedena zaradi pandemije covida-19. V Bruslju zagotavljajo, da se obstoječi načrt za postopno opuščanje tudi po izteku pravil konec junija ne bo spremenil. Kot glavni razlog za opustitev navajajo izboljšanje gospodarskih razmer.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o ustanovitvi in nalogah Urada Vlade Republike Slovenije za demografijo
Odredba o višini urne postavke za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2022
Pravilnik o tarifi za odmero nagrade upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije ter stroških, do povrnitve katerih je upravitelj v teh postopkih upravičen
Uredba o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov
Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR (MSOSSO)
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (drugi senat) z dne 24. marca 2022.#Austro-Mechana Gesellschaft zur Wahrnehmung mechanisch-musikalischer Urheberrechte Gesellschaft mbH proti Strato AG.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Oberlandesgericht Wien.#Predhodno odločanje – Usklajevanje določenih vidikov avtorske in sorodnih pravic v informacijski družbi – Direktiva 2001/29/ES – Člen 2 – Reproduciranje – Člen 5(2)(b) – Izjema glede privatnega razmnoževanja – Pojem ,v katerem koli mediju‘ – Strežniki tretjih oseb, dani na voljo fizičnim osebam za zasebno uporabo – Pravično nadomestilo – Nacionalna ureditev, s katero ponudniki storitev računalništva v oblaku niso zavezani k plačilu pristojbine za privatno razmnoževanje.#Zadeva C-433/20.
Ostali dokumenti
Spremembe zakonodaje na področju DDV (Podrobnejši opis)
Prostitucijski delikti v novem sistemu spolnih kaznivih dejanj po KZ-1H