Dnevne zakonodajne novosti / 27. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 62/2024 z dne 24.7.2024
TEMA DNEVA
Novela zakona o finančni upravi na ustavno sodišče na zahtevo varuha
Tema dneva

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je odločil vložiti zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o finančni upravi, ki jo je DZ po vetu državnega sveta vnovič potrdil v torek. Sporen se mu zdi člen o tajnem sledenju blagu. Ukrep uporabe tehničnih pripomočkov je po noveli možno odrediti zgolj na podlagi razlogov za sum, da so bile storjene najtežje kršitve davčnih prepisov. To pa se varuhu zdi razmeroma nizek dokazni standard. Da bodo novelo poslale v ustavno presojo koalicijske stranke, je včeraj medtem napovedal premier Robert Golob.(več)

Možna oddaja elektronskih vlog za subvencije za skrajšani delovni čas in čakanje na delo
Delodajalci lahko od včeraj vložijo elektronsko vlogo za delno povračilo nadomestila plače zaradi skrajšanja polnega delovnega časa in za delavce na začasnem čakanju na delo. Gre za ukrepa, ki ju je prinesel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.(več)

Do zaposlitve v SV tudi z osnovnošolsko izobrazbo
Vlada je na včerajšnji redni seji sprejela predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV) in ga pošilja v DZ po skrajšanem postopku. Z možnostjo zaposlitve vojakov s končano osnovnošolsko izobrazbo želijo povečati zanimanje za zaposlitev v SV, so poročili po seji vlade.(več)

Vlada pripravila še zakonsko podlago za prenos pristojnosti ministrstev po reorganizaciji vlade
Vlada je določila besedilo predlog novele zakona o državni upravi, ki določa pristojnost posameznih ministrstev ter prenos pristojnosti oziroma delovnih področij. Sprejem novele bo omogočil začetek delovanja vlade v skladu z organizacijo, kot jo je s spremembo zakona o vladi sprejel državni zbor. DZ ga bo v obravnavo poslala po nujnem postopku.(več)

Vlada prekinila obravnavo zakonske podlage za mesečni dodatek k plačam sodnikov
Vlada je prekinila obravnavo predloga zakona, s katerim bi uredili izplačevanje dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev. Zakonski predlog bodo namreč najprej predstavili koalicijskim poslanskim skupinam in nato postopek izpeljali do konca, je pojasnil predsednik vlade Robert Golob.(več)

Vlada zamejila ceno plina za daljinsko ogrevanje za zaščitene odjemalce
Vlada je na seji včeraj med drugim tudi določila najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno zemeljskega plina, ki se uporablja kot energent v sistemih daljinskega ogrevanja, iz katerih toploto prejemajo zaščiteni odjemalci - socialne službe, vrtci, osnovne šole in zdravstveni domovi. Cena bo veljala že od 1. januarja letos.(več)

Vlada dala pozitivno mnenje h kandidaturi Draga Škete za generalnega državnega tožilca
Vlada je dala pozitivno mnenje h kandidaturi aktualnega generalnega državnega tožilca Draga Škete za nov mandat na tem mestu. V mnenju, ki ga bo poslala Državnotožilskemu svetu, navaja, da je kandidat osebnostno in strokovno primeren ter ustrezen za vnovično imenovanje za generalnega državnega tožilca.(več)

Kraj bivanja zavarovanca ni dopusten razlog za zavrnitev izbire osebnega zdravnika
Zagovornik načela enakosti je ugotovil diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine kraja bivanja pri izbiri osebnega zdravnika. Zdravnica in zdravstveni dom (ZD) namreč nista želela vpisati pacienta, zato ker ne prebiva v občini, v kateri je ZD. Kraj bivanja zavarovanca ni dopusten razlog za zavrnitev izbire osebnega zdravnika, so sporočili.(več)

Sloveniji več opozoril Bruslja zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz prava EU
Evropska komisija je Sloveniji posredovala en drugi opomin in dva opomina zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz prava EU. Nanašajo se na napotitev delavcev, preprečevanje terorizma in poslovne uporabnike spletnih posredniških storitev, so sporočili iz Bruslja.(več)

Greco končal postopek o Sloveniji zaradi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler
Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) je končala ad hoc postopek o Sloveniji zaradi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler. Ustavno sodišče je namreč z odločitvijo, da parlamentarna preiskava o delu sodnikov in tožilcev ni dopustna in razveljavitvijo preiskave v zadevi Kangler, težavo že razrešilo, pišejo v sporočilu za medije.(več)

Google z zavezami za večjo skladnost s potrošniškimi pravili EU
Ameriški tehnološki velikan Google se je zavezal, da bo z namenom zagotavljanja večje transparentnosti in preglednosti informacij za potrošnike vpeljal spremembe v nekatere svoje storitve in izdelke. Spremembe, s katerimi bi zagotovil večjo skladnost s potrošniškimi pravili EU, je napovedal na podlagi dialoga z evropsko mrežo CPC.(več)