Dnevne zakonodajne novosti / 30. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
En odmerek AstraZenece ne bo več zadoščal za pogoj cepljenosti
Tema dneva

Vlada je spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom, ki opredeljuje pogoj PCT. Po novem bo tudi za cepivo AstraZenece veljalo, da se cepljenje izkazuje z dokazilom o drugem odmerku cepiva, so v petek zvečer sporočili po dopisni seji vlade. Sprememba odloka je bila še isti dan objavljena v uradnem listu, del, ki se nanaša na cepivo AstraZeneca, pa se začne uporabljati 14 dni od uveljavitve spremembe. Sam odlok sicer trenutno velja do 5. septembra.(več)

V veljavo so stopile nove mejne vrednosti svinca v živilih
Danes so stopile v veljavo nove znižane mejne vrednosti svinca v živilih, kot so vino, sol, začimbe in hrana za dojenčke. Jutri bodo začele učinkovati še nove mejne vrednosti kadmija v nekateri zelenjavi, sadju, žitaricah in oljnicah. Evropska komisija želi s tem dodatno zmanjšati prisotnost rakotvornih snovi v živilih.(več)

V DZ ta teden o podnebnih spremembah in sodelovanju v mednarodnih misijah
V DZ bodo ta teden na kolegiju predsednika med drugim obravnavali predloga za obravnavo novel zakonov o davku na dodano vrednost ter o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja po nujnem postopku. Na odborih pa bodo razpravljali o problematiki podnebnih sprememb ter poročilu o sodelovanju Slovenije v mednarodnih misijah.(več)

Tranzitni potniki v Slovenijo brez karantene in pogoja PCT vsaj še do 5. septembra
Tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, vsaj še do 5. septembra ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), je razvidno iz novele vladnega odloka, objavljene v petkovem uradnem listu.(več)

Sindikati zdravstva in socialnega varstva začeli pogajanja z vlado o aneksih
Minister za zdravje Janez Poklukar je sindikatom zdravstva in socialnega varstva na petkovem sestanku predstavil vladni pogajalski predlog za pogajanja o sklenitvi aneksov za zaposlene v obeh dejavnostih. Dokler so pogajanja v teku, obe strani pogajanj ne komentirata.(več)

Vlada in ljubljanska občina dogovor dopolnila z 21 dodatnimi programi
Dogovor med vlado in Mestno občino Ljubljana o izvajanju programov in nalog je bogatejši za 21 projektov. Aneks k maja sklenjenemu dogovoru sta v petek podpisala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ljubljanski župan Zoran Janković, pri tem pa izpostavila dobro sodelovanje.(več)

Mariborska pravna fakulteta konec tedna gosti mednarodno konferenco projekta EU-En4s
Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru bo v petek in soboto potekala mednarodna konferenca evropskega projekta EU-En4s z naslovom »Diversity of Enforcement Titles in cross-border Debt Collection in EU«. Projekt je pomemben za prost pretok sodnih odločb, saj se ukvarja s problematiko sodb, poravnav in notarskih zapisov v 18 državah članicah, na njem pa sodeluje 16 partnerskih univerz iz številnih držav članic EU.(več)

Slovenija mora izgnanemu kamerunskemu državljanu omogočiti vrnitev v Slovenijo
Vrhovno sodišče je sprejelo dokončno sodbo v primeru kamerunskega prosilca za azil, ki ga je slovenska policija leta 2019 dvakrat nezakonito izgnala na Hrvaško. Slovenija mu mora omogočiti vrnitev iz BiH v Slovenijo in mu dovoliti vložitev prošnje za azil. Država se na sodno odločitev ne more več pritožiti, je poročal časnik Dnevnik.(več)

Na sodiščih ta teden trije odmevni primeri umorov
Na slovenskih sodiščih so za ta teden razpisani predobravnavna naroka oz. začetek sojenja v treh primerih umorov. Na Ptuju pričakujejo obtoženega umora partnerke in njenih staršev, v Celju obdolženega umora dekleta v okolici Žalca, v Ljubljani pa četverico, ki naj bi zaradi premoženjske koristi do smrti pretepla moškega na območju Grosuplja.(več)

Evropske države v času pandemije v novo šolsko leto vstopajo različno
V evropskih državah se začenja novo šolsko leto oziroma se je ponekod že začelo. Med pandemijo covida-19 pa države v novo šolsko leto vstopajo različno. Medtem ko je v Italiji obvezno covidno potrdilo za učitelje, bo na Švedskem pouk potekal skoraj tako kot pred pandemijo.(več)